В като Ваня Бонева: Да пееш на улицата, а после да започнеш работа в Парижката опера

Ваня Бонева
Снимка: Личен архив

Велина Томова

Edna.bg представя Ваня Бонева – буква В от нашия проект „Жените от А до Я“. (вижте повече за него тук)

Буква В е показател за самостоятелен, съзидателен и приспособим човек, „който има основа.“ Като начална буква в името е знак за силна психика, чувство за отговорност, практичен или търговски усет. Хората с тази буква са общителни, имат способност за реална преценка и конструктивизъм в действията.

Жизненото развитие и социалната активност най-често са белязани с обществени контакти и отношения с влиятелни хора.

Ваня Бонева е оперна певица с изумителна история. Животът й е поднесъл върхове и спадове, блясъкът на сцената и отчаянието на това да си артист в България, дал й е любовта и признанието на много нейни ученици и й е взел…всъщност взима ли живота, когато е труден или това са възможности под прикритие?

Запознайте се с Ваня Бонева и ще разберете 😉

Как се казваш, каква е твоята професия и защо избра нея?

Казвам се Ваня Бонева и съм оперна певица в Парижката опера. Пеенето ме избра,нямах много думата...Още от малка трябваше да пея пред нашите гости, на училищните празници, в автобуса-когато ходехме с класа на екскурзии, по хорове и вокални групи.

Ваня Бонева
Снимка: Личен архив

Накрая ме приеха първа в първия випуск на музикално училище „Христина Морфова“.

Сега те намираме в Парижката опера – едно от емблематичните места за оперно изкуство в Европа. Как се озова тук?

В Париж отидох по личен избор. Реших,че ако ще работя в оперен хор, то трябва да е на най-престижно място и за мен това беше Парижкият национален Оперен Театър.

Отиването ми там беше едновременно драма  и авантюра. Исках сама да напиша своята биография.

Заминах на 6 юни 2001 година. Пеех на улицата, за да мога да живея там, както и да мога да ходя по прослушвания и конкурси за работа.
Трябваше да издържам и сина ми, който току що беше приет в Консерваторията в Лион.

През една ноемврийска вечер, след като се бях върнала от едно прослушване в Швейцария, бях излязла да пея на улица Сен Пол. Беше студено и дъждовно, хората бързаха и на никого не му беше до моите песни.

Една жена се приближи и ме попита защо правя това, защо не съм някъде на топло и да работя в някой театър... обичайните въпроси, на които вече ми тежеше да отговарям.

Не бях много разговорилива, но жената настоя да разбере нещо повече за мен. Предложи ми да ме запознае със своя приятелка – собственик на сладкраница на остров Сен Луи в самия център на Париж.

Вместо да се прибере у дома си в тази дъждовна вечер, тя ме хвана за  ръка и ме заведе на едно приказно място.

В сладкарничката беше топло, светло и ухаеше на кафе и шоколад. Жената, която ни посрещна, беше най милият и сърдечен човек, когото съм срещала в живота си- тя беше Добрата Фея!

Ваня Бонева
Снимка: Личен архив

От този момент посоката на живота ми в Париж се промени. Тези две жени не спряха да правят жестове на човечност и загриженост.

Организираха ми концерти пред свои близки приятели, за да изкарвам някоя пара, търсеха хора, които можеха да ми помогнат да си намеря работа, дадоха ми толкова топлина и обич!

До този момент живеех  при Боян - мой близък и благодетел, който кавалерски ми беше отстъпил своята стая, а той спеше в коридора.  

След срещата ми с тези две жени нещата се промениха. Силви, собственичката на сладкарницата, ми предложи да отида да живея при нея.

 

Un dimanche au Palais Garnier pour nos membres.

A post shared by Arop - Les Amis de l'Opéra (@arop_operadeparis) on

Приех с радост,  за да може Боян да възстанови нормалния си живот след като четири месеца спа в коридора. Изключително съм му благодарна!

Една приятелка на Силви ни донесе формуляр от Операта за предстоящия конкурс за титуляри в хора и аз го попълних.  През февруари 2002 се явих на прослушването и бях на  финала от 100 кандидатки.

Предложиха ми временен договор за 9 месеца. Бях изключително щастлива!!!

На следващата година отново се явих на конкурса за титуляри и този път бях приета за титуляр с постоянен договор в хора на Парижката Опера.

Кои женски качества ти помагат в работата?

Най-вече интуицията и чувствителността. Тя е изключително важна за пеенето. Не знам дали упоритостта и постоянството са женски качества, но те също много ми помогнаха.

Успяваш ли да балансираш между работата и семейството?

Ваня Бонева
Снимка: Личен архив

Да, мисля че успявам, иначе нямаше да ги имам и двете. До 40-годишната си възраст се налагаше везните да клонят повече към семейството. Сега вече е обратното, но си давам сметка, че балансът между двете е много важен за моето лично щастие.

В коя женска житейска роля се чувстваш най-добре (домакиня, експерт, любима)?

Всяка житейска роля ми е по сърце. Иначе нямаше да е играя. Не бих могла да ги слагам на везните, всяка от тях ми е важна ,за да се чувствам жива.

 
Публикувахте от Vania Boneva в 13 юли 2016 г.

Какво си казваш, когато изпитваш трудности?

Вече забравих какво означава това "трудности". Всичко е толкова очевидно и лесно.

Трудно е, когато не знаеш какво искаш.

За всяко нещо, което ти е цел, трябва  да заплатиш цената, за да го постигнеш и когато си готов да се откажеш от удобството и да направиш усилието, вече нищо не е трудно.

В две поредни години Ваня изкачва японския връх Фиджи САМА, за да посрещне изгрева. На следващата година изминава отново сама северния маршрут на Камино де Сантяго.

През 2011 отново поема по Камино, но в португалската му част. С бъдещата си снаха Ксения изминават всичките 700 километра…  

Коя е следващата постановка, в която участваш?

Борис Годунов е премиерата, която ни очаква в Париж съвсем скоро. Имам и концерт с моя клас ученици и рецитал, с  който ще приключа сезона.

А ще можем ли да те слушаме и гледаме в България?

За мен би било чест отново да пея в България, но засега няма такава перспектива.

Какво искаш да имат всички жени по света?

Всички жени по света бих искала да бъдат свободни да направят своя личен избор без да се налагат да се отказват от своята най-важна роля- майчинството! Да бъдат себе си и да не бездействат, ако могат да направят така, че човечеството да еволюира!

Още от "Жените от А до Я"

А като Аделина Радева: Когато казваш „Здравей, България“, готвиш вкусни ястия и смяташ амбицията за грях

Б като Боряна Димитрова: Да си юрист, да разбираш от криптовалути и да мечтаеш всички да сме цветни

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти