Защо са ти чановете, моме?!

Защо са ти чановете, моме?!
Снимка: netinfo

Вяра Иванова

Онзи ден нашата представителка на конкурса "Мис Вселена" се появи със спорно автентичен кукерски костюм по време на частта, в която участничките трябваше да дефилират с традиционни за родината си облекла.

21-годишната Виолина Анчева се появи в нетрадиционен тоалет на подиума във Филипините, който представляваше съчетание от кожи, шарени помпони и чанове и звънци.

Бъдеща зъболекарка е новата "Мис Вселена"

И разбира се, като едни истински българи, мечтаещи все още за "България на три морета", дружно скочихме да плюем по тази наистина красива девойка. Казвам "наистина красива", защото все по-рядко представителките ни на тези конкурси могат да се определят като такива. 

И отново, като истински българи, ние започнахме да разбираме от всичко, че даже и от мода.

Ще бъда искрена - не мога да кажа, че харесвам костюма, който са избрали за нашето момиче. И не защото е разголен и изглежда като "нещо излязло от сексшоп", както някои коментираха. Тя е отишла там именно за това - да покаже себе си, включително и тялото си, това е реалността в конкурсите за красота.

А костюмът ѝ далеч не е и най-странното или екстравагантно решение на този подиум. Факт е, че през годините е имало участнички с какви ли не абсурди облекла.

Нашата участничка се опита да пресъздаде древната ни кукерска традиция, но целият ѝ екип сякаш бе забравил нещо много важно - традициите трябва да се уважават и е малко абсурдно да видим на подиума версия на секси кукерка. Макар и само българите да го осъзнаваме, защото едва ли на някой от чужденците би му пукало за това.

Кукерите плашат злото, те са със страшни маски, облечени са в кожи от глава до пети и най-често са добре почерпени. Те нямат място на подобен конкурс и то представени по такъв начин.

Да, това е мода и може би не разбирам достатъчно от нея и от тази волна интерпретация на кукерски костюм, но все пак мисля, че представянето ни не трябва да изглежда така и точно по тази причина "социалните мрежи бяха взривени" от този казус, който едва ли заслужаваше чак толкова внимание.

Нашето момиче можеше да разкрие красотата на българката така, както традицията наистина повелява - с прекрасните ни носии, които предизвикват гордост във всеки българин и са интересни и впечатляващи за чужденците. Нека оставим чановете и звънците за онези хора, които влагат съвсем друг смисъл в тях.

Но и цялата нация можеше да реагира по друг начин на тази история. Можеше поне веднъж да не бъдем абсолютни хейтъри и да опитаме да обосновем защо не сме харесали костюма на Виолина. Всеки има право на мнение , но е хубаво да подкрепяме българското, защото и без това е на изчезване.

Може би всички се нуждаем от някой кукер, който да прогони злото от самите нас. Защото костюмът на това момиче може би не бе на място, но хейтът на "големия" български народ също...

Прочетете още:

Най-горещите българки за 2016-а!

Скандалната история с избора на новата "Мис Хелзинки"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти