Защо поетът Росен Карамфилов стана певец и каква е голямата му кауза

Росен Карамфилов
Снимка: Виктор Стамов

Преди броени дни излезе първото официално видео (оператор и режисьор: Владимир Вълчанов на младата българска рокбанда Erase The Poems. Песента е кавър на известната „Crawling” на Linkin Park, но в съвсем непознат аранжимент – китара (Димитър Пишев) и пиано (Ангел Проданов). В центъра на всичко – едно дълбоко послание. На края на клипа прави впечатление обръщението на фронтмена на групата – Росен Карамфилов, който разказва за каузата, която стои зад парчето – апел за борба с депресията и превенцията на самоубийствата.

Ето какво още ни сподели той:

1.Заедно с момчетата от групата подкрепяте една благородна, но и доста тежка кауза. Как решите, че искате да накарате хората да обърнат внимание именно на този проблем?

Проблемът не е от вчера и не е само в България, но и в целия свят. Всеки ден се случва. Винаги има някаква причина. Човек в даден момент се пречупва. Особено ако носи чувствителност в себе си. В това число визирам както артисти като Честър Бенингтън, Крис Корнел, Ейми Уайнхаус и прочие – така и най-обикновени хора. Никой не е застрахован от тази участ. Депресията е демон, който може да ти изпие силите за нула време, ако не реагираш. Тя е като кърлеж, който с години може да ти стои в тялото. Като паразит, който живее на гърба ти. И пие от кръвта ти. Действия трябват. Преди да стане късно...

Росен Карамфилов
Снимка: Виктор Стамов

2. Има ли по-личен мотив, който стои зад проекта ви? Сблъсквали ли сте се с подобна трагедия в живота си?

Благодаря за този въпрос. За съжаление има, да. Най-близкият ми приятел – прекрасен художник – си отиде така. Със скок в небитието. Оттогава полудях и си обещах, че ще направя каквото зависи от мен да се противопоставям срещу това. По моя си начин. Не само с този проект. Изкуството е чудесна форма на съпротива. Начин да изкрещиш в тиха стая, онова което те изгаря отвътре и крясъкът ти да счупи всички огледала на емпатията. Това се опитахме да направим ние като група още с изначалната си идея. Май се получи.

3. Познат си на аудиторията като талантлив писател, но сега те виждаме в ролята на певец. Различно усещане ли ти носи музиката и защо реши да се изразиш чрез нея, а не чрез думите, както си правил до сега?

Коренно различно е. Музиката дава една емоция. Писането – друга. Уви – думите невинаги достигат. Докато музиката е универсално средство да достигнеш до човешките сетива. Силно се надявам дори и тези, които не са харесали клипа, поне да са чули какво казах на финала. То е по-важно. Рокът в случая бе средство да достигнем до публиката, да приковем вниманието. Все ни е тая както за хейтът, така и за славата. Целта ни е да провокираме диалог по темата. Да заговорим за болките на обществото. Останалото е суета.

Росен Карамфилов
Снимка: Виктор Стамов

4. Винаги си защитавал открито правата на хората с увреждания, борил си се за тях. Самият ти си в инвалидна количка, но пееш, за да спасиш един друг тип хора - онези, които решават да сложат край на живота си. В това ли се корени силата на човешката доброта? Да искаш да помагаш въпреки своите собствени неволи? Да виждаш, че всеки носи своя кръст и има нужда от подкрепа, независимо дали това се вижда с просто око или не?

За беда – съчувствието е дефицит в двадесет и първи век. Всеки гледа в своята паница и само това го интересува, а не бива. Добротата е важно качество. Не си ли добър – все тая колко си талантлив, ако ще и гениален да си – голяма работа! Аз вярвам, че има надежда за човечеството. Надежда за справяне за повсеместната, смазваща тъга, която току ни обзема. Ние с Erase The Poems затова свирим – за да покажем среден пръст на тая тъга. И да – всеки си носи кръста. И да – всеки е сам по пътя, но идва един момент, в който трябва да се обединим. Иначе сме изгубени. Разбирате ме, нали?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти