Защо Хари не се появи на панихидата на принц Филип?

Церемонията по полагане на ковчега на принц Филип в кралската гробница на параклиса "Сейнт Джордж" в двореца Уиндзор събра на едно място всички, които искаха да отдадат почит на съпруга на кралицата.

Събитието уважиха принц Чарлз и съпругата му Камила, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, както и херцозите на Кеймридж и техните прекрасни пораснали деца – 6-годишната принцеса Шарлът и 8-годишния принц Джордж:

Кейт, Уилям, Джордж и Шарлот на службата в памет на принц Филип

Над 30 кралски особи от цял свят долетяха до Великобритания, за да присъстват на пaнихидата. Сред тях видяхме принц Албер от Монако, датската кралица Маргрете,Норвежката кралица Соня и испанския крал Фелипе. Липсата на един конкретен човек обаче се чувстваше особено силно и повдигна много въпроси в публичното пространство.

Най-вероятната причина за отсъствието на принц Хари е проблемът с осигуряването на охрана и нейното финансиране.

Напомняме, че след като се отказаха от привилегиите си като членове на кралското семейство през 2020-та, Меган и Хари останаха без охрана, която дотогава се финансираше от парите на данъкоплатците. Херцогът на Съсекс по това време сам предложи да поеме разноските за защитата си. Въпреки че молбата му бе отхвърлена, той заяви, че има готовност да поеме разходите си.

През януари тази година внукът на кралицата настоя съдът да преразгледа решението на вътрешния министър на Великобритания Прити Пател, лишило го от полицейския екип, който го охраняваше в Обединеното кралство.

Голяма част от кралските експерти осъдиха отсъствието му и са категорични, че това в никакъв случай не е уважителна причина.

Панихидата на принц Филип в параклис "Сейнт Джордж"

Ричард Грифин – бивш офицер на кралската защита, който отговаряше за сигурността на принц Филип в продължение на 14 години, признава, че отсъствието на Хари е "разочарование за всички":

Хората говореха за това. Казваха, че трябваше да е тук.

Ако толкова беше притеснен за сигурността си, можеше просто да стои близо до баща си и брат си, за които се грижи кралската охрана.

Кралският биограф Анджела Левин обаче не е сигурна, че Хари съжалява за решението си:

Той е друг човек. Не е сигурно дали е осъзнал постъпката си, дали съжалява и дали някога ще съжалява за решението си.

Хари, който интервюирах, не е този Хари, който виждаме днес. Сега той е изпълнен с гняв и не спира да мисли само за себе си.

Принц Хари и Меган Маркъл на червения килим в Ню Йорк

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти