Хари и Меган ще се върнат във Великобритания, но поставиха важно условие

Принц Хари настоява съдът да преразгледа решението на вътрешния министър на Великобритания Прити Пател, лишило го от полицейския екип, който го охраняваше в Обединеното кралство, научихме от Vesti.bg.

Част от изявлението на официален говорител на херцога и херцогинята на Съсекс, адресирано към Министерството на вътрешните работи, гласи:

Херцогът и херцогинята на Съсекс финансират лично частната си охрана, но тази охрана не е достатъчна, за да им осигури безопасност във Великобритания. При липса на такава защита Хари и семейството му не могат да се завърнат в дома му. 

Напомняме, че след като се отказаха от привилегиите си като членове на кралското семейство през 2020-та, Меган и Хари останаха без охрана, която дотогава се финансираше от парите на данъкоплатците. Херцогът на Съсекс по това време сам предложи да поеме разноските за защитата си. Въпреки че молбата му бе отхвърлена, той заяви, че има готовност да поеме разходите си, за да „не натоварва английския данъкоплатец“.

Принц Хари и Меган Маркъл на червения килим в Ню Йорк

Целта на принц Хари е проста и ясна – да гарантира безопасността на семейството си, докато е в Обединеното кралство, за да могат децата му да опознаят родната му страна.

Официалният представител споменава и пътуването на Хари до Великобритания през юли, за да участва в откриването на статуята на принцеса Даяна, като подчертава, че „сигурността му е била компроментирана заради липса на полицейска защита“. Според The Guardian става въпрос за случай, в който колата му е била преследвана от папараци.

Липсата на полицейска защита създава голям риск. Принц Хари се надява, че молбите, които отправя в продължение на две години до полицейските служби на Обединеното кралско, ще бъдат удовлетворени.   

Принц Хари и принц Уилям откриват статуя на принцеса Даяна в двореца Кенсингтън

Запознати алармират, че би било безпрецедентно съдебната система да се меси във въпроси, свързани с охраната на кралските особи. Те се решават от независима комисия и се подписват от министър Пател. Комитетът се състои от представители на министерството на вътрешните работи, отделът за охрана на кралски особи към лондонската полиция и служители на двореца.

От Бъкингамския дворец заявиха преди броени дни, че това е „въпрос между министерство на вътрешните работи и херцозите на Съсекс“ и че никога не са коментирали въпроси, свързани със сигурността. Източник от Двореца споделя пред британските таблоиди с раздразнение:

„Още веднъж, когато става дума за херцозите на Съсекс, трябва да им се напомни, че не могат да имат каквото пожелаят. Те избраха да напуснат институцията и страната и да заживеят като обикновени граждани. Те не могат просто да избират кои аспекти от кралския им живот все още ще важат за тях и кои – не.“

Принцеса Ан, принц Едуард, Софи, графиня на Уесекс са придружени от кралската охрана само на официални събития.  Зара Тиндал, принцеса Беатрис и принцеса Юджини нямат никаква платена охрана.

Е, независимо от юридическата развръзка, всичко това ни навежда на мисълта, че Хари и Меган със сигурно обмислят завръщане във Великобритания. Не е ясно кога ще се случи това, но през годината има немалко щастливи поводи за празнуване – на 6 февруари се навършват точно 70 години от възкачването на кралица Елизабет Втора на престола, а на 4 юни дъщерята на херцозите Лилибет Даяна ще отпразнува първия си рожден ден... Възможностите са много, а на нас ни остава да продължаваме да следим за още нова информация по темата. 

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти