Специално

Коктейл от руска водка и френски парфюм: забранената любов на Коко Шанел и Игор Стравински

През миналия век един музикален критик описва „Петрушка“, балета по музика на Игор Стравински, като „коктейл от руска водка и френски парфюм“. Човекът едва ли е подозирал колко значими ще станат думите му няколко години по-късно, когато руският композитор ще се влюби в най-известната, най-богатата, най-елегантната и най-обсъжданата жена в света по това време: французойката Габриел Бонер Шанел, по-известна като Коко Шанел.

Филмът "Коко Шанел и Игор Стравински", на който можете да се насладите в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, изследва мистериозната любовна история между уважавания руския композитор и емблематичната френска дизайнерка като представя не факти, а това, което може би е било. Защото подробности за аферата между Шанел и Стравински никога не излизат наяве, а това още повече разпалва хорското въображение и любопитство. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

Но нека се върнем към самото начало...

Париж, 29 май 1913 г. Коко Шанел си проправя път през тълпата към входа на Театър „Шанз-Елизе“. В афиша е дългоочакваната за изисканата столична публика премиера на "Пролетно тайнство" - балет по музика на руския композитор Игор Стравински. Шанел е очарована от скандалния за времето си балет, но и от брилянтния ум на гения зад него. 

Искрата между един от най-големите музикални мозъци и най-великия моден дизайнер в историята пламва в много ключов момент от живота и на двамата. Стравински, както е добре известно, е избягал от революционна Русия в началото на 20-ти век и е намерил убежище в Париж. Френската столица, която привлича с гостоприемството си цяло поколение творци като Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей и Франсис Скот Фицджералд, приютява и самия Стравински.

За композитора ситуацията била пагубна: бяга от родината безпаричен, с първата му съпруга Катерина, болна и прикована на легло, и четирите им деца. Стравински обаче вече бил повече от известно и уважавано име във Франция, макар и само заради напълно новаторския си и авангарден начин на възприемане на музиката.

Най-известната мадмоазел в света Коко Шанел била впечатлена и възхитена от музиката, театралността и личността на руския композитор. Но годината била 1913 г. и тя била заета с любовна афера с Артър Бой Капел - богат английски наследник, а Стравински все още живеел в Русия.

Стрелата на любовта обаче била изстреляна. Музиката отворила пролука в сърцето на кралицата на модата и всъщност почти десет години по-късно, когато композиторът бил принуден да избяга от ситуация, граничеща с трагичното, Коко се оказала ужасно щедра, но, погледнато от определен ъгъл, и ужасно пакостлива.

Както Крис Грийнхал разказва в книгата си "Коко и Игор", през 1920 г. Стравински е поканен да живее с дизайнерката във вила в покрайнините на Париж, пълна с модерни произведения на изкуството, с градина и големи стаи. За композитора било трудно да откаже поканата да се премести в къщата на Шанел с цялото си семейство. Поканата била прекалено любезна и примамлива и дошла във време на голяма нужда. Той дори щял да има пиано и стая, в която може да се оттегля, за да твори.

Така известно време двамата гении на 20-ти век живеят заедно в идилична обстановка, но в същото време трудна, защото цялото семейство на Стравински е с тях.

Да устоиш на чара на Коко Шанел се оказала почти невъзможна задача. Как може болната и скромна съпруга на Стравински да се съревновава с жизнеността и модерния ум на Коко?

Катерина постепенно осъзнала тайната страст между нейния съпруг и Коко Шанел, но въпреки болестта си била принудена да понесе и предателството. Музиката и финансовото състояние и благополучие на семейството за нея били много по-важни от брака им.

Въпреки че любовната афера между Коко и Игор останала тайна, запечатана между стените на онази селска вила, клюките около двамата тръгнали от самото начало. Двамата така и не потвърдили нищо, винаги отричали да има нещо повече от приятелски отношения между тях. Но гласът на народа постановил аферата. 

Силни цитати за всяка стилна жена, която цени себе си и обича живота - от Коко Шанел

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти