Вечната Софи Марсо - edna вдъхновяваща жена на 53!

Софи Марсо
Снимка: Getty

Днес френската актриса Софи Марсо става на 53 години!

Никой не би ѝ дал тези години - тя е изискана, тя е чаровна, тя е магнетична. 

Френската красавица Софи Марсо става световно популярна благодарение на ролята на принцеса Изабел в историческия филм „Смело сърце” и по-късно като Електра Кинг във филма за Джеймс Бонд „Един свят не стига“. В родната си страна тя е призната за кино сензация по-рано след като още 16-годишна печели наградата „Сезар” с ролята си в „La Boum 2” (1982).

Софи Марсо
Снимка: Getty

Като признание за всеотдайната ѝ работа в киното през 2000 г. в Германия Марсо бе удостоена с международния филмов приз „Златна камера”. Освен стабилната си актьорска кариера, през 1996 актрисата стана модел за рекламите на известна марка парфюм. Четири години по-късно тя написа полуавтобиографичния роман “Telling Lies”. Освен това Марсо се застъпва за правата на животните. Тя е патрон на “Arc-en-Ciel” („Дъга”), организация, която помага на деца в неравностойно положение да сбъдват мечтите си, както е и френски посланик на красотата за Източна Азия.

Прочетете някои от най-силните цитати на прекрасната Софи Марсо и вижте защо обичаме актрисата толкова много, в нашата галерия ТУК >>> 

софи марсо
Снимка: Getty Images / Gulliver

Второто дете на Беноа (шофьор на камион) и Симон Мопу (продавачка), Софи Даниел Силви Мопу (по-късно известна като Софи Марсо) се ражда на 17 ноември 1966 в парижкото предградие „Жантийи”. Тя расте далеч от примамливия блясък на шоубизнеса, но по една случайност, когато е на 14 години, влиза в света на киното. По-късно по професионални причини променя последното си име на Марсо (на името на известното парижко авеню). 

Софи е майка на две деца. На 24 юли 1995 ражда син, Венсан Зулавски, от връзката си с полския режисьор Анджей Зулавски (роден на 22 ноември 1940), с когото живее от 1985 до 2001. Има и дъщеря Жюлиет (родена на 13 юли 2002), чийто баща е продуцентът Джим Лемли („Анна Каренина”, 1997).

14-годишната Софи Марсо влиза в света на киното, след като приятелка ѝ казва, че режисьорът Клод Пиното търси нови лица за новия си филм. Марсо се явява на кастинга и печели ролята на 13-годишно момиче, което преживява първите си любовни трепети в романтичната тийн-комедия „La Boum” (1980). Филмът е успешен и има продължение - „La Boum 2” (1982). За всеобщо удивление Марсо, която играе вече 15-годишното момиче, печели „Сезар” за най-обещаваща млада актриса.

С намерението да бъде независима, актрисата - тийнейджърка се откупва от договора си със студио Gaumont за сумата от 1 000 000 франка. „Разбира се, взех тези пари назаем - казва Софи, - тъй като не разполагах с такава огромна сума. Компанията правеше всичко, за да ме спре от снимките във филма „L'Amour Braque” на Анджей Зулавски.“

софи марсо
Снимка: Getty Images / Gulliver

„Това беше насилие и почти расизъм. Аз принадлежах на Gaumont. Бях тяхна играчка и бях длъжна да ги слушам. Но за мен това беше непоносимо. Скитах се по улиците и се чудех какво могат да ми направят. Беше ме страх да не попадна в затвора за нарушение на договора." Накрая, вече свободна, Марсо се събира със Зулавски, за да играе приятелката на банков обирач в „L’Amour braque” (1985), вдъхновен от книгата на Достоевски „Идиот”. Следва главната женска роля в „Descente aux Enfers” (1986).

„Вярност" (2000) е заснет във фирмения стил на Зулавски и и разказва за проблемите на съпружеската вярност на фона на любовта на героинята на Софи към друг мъж.

Понякога животът имитира изкуството и скоро след края на снимките Софи изоставя Зулавски заради американския продуцент Джими Лемли, с когото се е запознала още по време на работата си над „Смело сърце". На 13 юни 2002 г. Софи ражда от него дъщеря, която наричат Жюлиет. Няколко месеца по-рано, късно вечерта на 19 февруари 2002, бременната Софи преживява нападение на крадци в подземен гараж, но се разминава само с уплаха.

Текст: Росица Костадинова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти