Вечната борба на Шинейд О’Конър между живота и смъртта

Родена в католическо семейство на 6 декември 1966 г. в Дъблин, ирландската музикална звезда има болезнено детство, което бележи и целият ѝ живот занапред. Тя претърпява различни форми на малтретиране от страна на майка си, бива диагностицирана с биполярно разстройство, посттравматичен стресов синдром и гранично разстройство на личността, опитвала се е да посегне на живота си повече от веднъж и губи едно от децата си заради самоубийство. Въпреки това тя остава открита и искрена за всичките си борби и продължава да търси утеха в религията и създаването на семейство.

Родителите на Шинейд се развеждат, докато тя е все още малка, и живее с майка си, която се отнася насилствено. „Това беше физическо насилие, извършено особено по сексуален начин“, споделя певицата пред People през 2012 г. „Тя не се опитваше да прави секс с мен, но прекара доста време, опитвайки се да унищожи репродуктивната ми система. Беше и психологическо. Беше наистина стая за мъчения. Но аз прощавам на майка си, тя просто не беше добре.

Шинейд О’Конър през годините

На 13-годишна възраст Шинейд успява да избяга, за да заживее с баща си. С него животът е по-стабилен, но междувременно тийнейджърката краде от магазини, бяга от училище и бива изпратена в клиниката за „неуправляеми“ жени „Магдалина“, където остава в продължение на 18 месеца. За преживяването си там тя споделя пред списание SPIN през 1990 г.: „Никога няма да изпитам такава паника, ужас и агония както на това място.“

Въпреки сложното им общо минало, О’Конър e съсипана след смъртта на майка си, която настъпва след автомобилен инцидент. „Внезапно станах гневен човек“, споделя тя през 2007 г. за Independent. „Бях травмирана заради малтретирането и така или иначе трябваше да отида и да си прочистя главата, но нещото, което наистина ме затрудняваше да се вдигна от пода, беше смъртта на майка ми.”

Дебютният ѝ албум излиза през 1987 г., а пет години по-късно Шинейд издава втория си албум “I Do Not Want What I Haven't Got”, който включва оглавяващия класациите “Nothing Compares 2 U”. Баладата от 1990 г. се превръща в най-големия хит на изпълнителката, а музикалното видео проследява отблизо най-дълбоките ѝ емоции, зад които се крие скръбта от смъртта на нейната майка.

„Песента ми напомни за майка ми“, признава О’Конър по-късно. „Направих емоционална връзка, която не очаквах – не ме удари, когато записвах песента. Задейства се само когато ме снимаха. Така че седях, мислех за майка ми и се опитвах да не си изплача очите.“

О’Конър се омъжва четири пъти и става майка на четири деца. Първото от тях – Джейк, ражда през 1987 г., а за баща му - музикалния продуцент Джон Рейнълдс, тя се жени две години по-късно. Бракът им продължава до 1991 г., а след краткотрайна връзка с музиканта Питър Гейбриъл между 1992 и 1993 г., със следващия си партньор Джон Уотърс тя влиза в съдебна битка за Росин, общата им дъщеря.

Изправена пред обвинения, че е негодна за майка, Шинейд посяга на живота си през 1999 г. „Това беше на 33-ия ми рожден ден, след заседание в съда онзи ден, където беше предложено до края на живота си да виждам дъщеря ми само веднъж месечно“, признава тя през 2005 г. „Направих много сериозен опит за самоубийство и почти умрях.“ Твърди се, че певицата е взела 20 хапчета валиум.

Шинейд оцелява и се посвещава на майчинството и религията. Същата година бива ръкоположена за свещеник на Латинската тридентска църква, като приема името Майка Бернадет Мери и печели титлата архидякон за работата си с бездомните в Дъблин.

Междувременно вторият ѝ брак с Ник Зомерлад продължава само 11 месеца - между август 2001 г. и юли 2002 г. О’Конър става майка за трети път през 2004 г., раждайки сина си Шейн от музиканта Донал Лъни. Момчето отнема собствения си живот през 2022 г., когато е само на 17. Четвъртото си дете – син на име Йешуа Франсис Нийл Бонадио, певицата посреща през 2006 г., а негов баща е американският предприемач Нийл Бонадио.

В тези години тя говори за борбата си със състоянието на хронична болка фибромиалгия, но друга сериозна медицинска битка все още предстои. С влошаването на депресията ѝ Шинейд е диагностицирана с биполярно разстройство. „Не мисля, че съм родена с биполярно разстройство – вярвам, че се е появило в резултат на насилието, което преживях“, казва тя по време на интервю в „Шоуто на Опра Уинфри“ през 2004 г.

Следват нови опити за семеен живот. Певицата се омъжва за своя приятел и сътрудник Стив Куни през юли 2010 г., но двамата се разделят през март 2011 г. Още същата година, през декември, Шинейд и терапевтът Бари Херидж се женят на церемония в Лас Вегас. Това се оказва най-краткият брак в живота на О’Конър – само 18 дни.

Шинейд О Конър
Снимка: Getty

През септември 2011 г. в социалните медии тя споделя нещо, което прилича на мисли за самоубийство: „Много искам да отида в рая. Искам го от години... Не мога да се справям повече. Много ми се иска да можеше да умра, без това да съсипе живота на децата.“

Думите ѝ в Twitter водят до посещение на полицията и отворено писмо от О’Конър до нейните фенове, в които тя нарича тревожните си туитове „вик за помощ“ и е доволна, че са приети на сериозно. „Самоубийството не решава проблемите ви. Това само ги прави безкрайно, неизброимо по-лоши“, пише тя.

През януари 2012 г. Шинейд твърди, че е „взела свръхдоза“, докато е била в Лос Анджелис, а два дни по-късно се е опитала отново да посегне на живота си. По-късно тя се връща към Twitter, пишейки, че е в „сериозна опасност“ и умолява феновете си да ѝ помогнат да намери психиатър в Дъблин.

„Наистина смятам, че използването на думата „луд“ или свързаните с нея думи като термини за злоупотреба трябва да се превърне в престъпление, наказуемо със затвор“, каза тя пред People през 2012 г. „Трябва да бъдем състрадателни и нежни към нашите братя и сестри, които са били наранени и са ранени и крехки, но същевременно силни и живи. Не трябва да се подиграваме на тези, които са достатъчно смели, за да покажат раните си.“

Във Facebook три години по-късно тя отново признава за прием на свръхдоза – смята се, че това е станало след спор с бившите ѝ партньори Донал Лъни и Франк Бонадио относно попечителство над двете ѝ по-малки деца Шейни и Йешуа.

Друг тревожен случай е когато през 2016 г. не успява да се прибере у дома, след като кара велосипед рано една сутрин. Полицията я категоризира като „изчезнала самоубийца“. На следващия ден тя е открита в безопасност от властите.

Шинейд приема исляма през 2019 г., а с него и името Шухада Садакат. Две години по-късно издава мемоарите си “Rememberings”, в които разказва повече за травмите си и твърди, че посещава терапия.

Друга трагедия в живота ѝ се случва, когато синът ѝ Шейн се самоубива през януари 2022 г. Със серия от публикации в Twitter тя излива душата си, но бива хоспитализирана, когато в дълго съобщение в Twitter седмица по-късно твърди, че е „решила да последва сина си“.

„Няма смисъл да живея без него“, пише тя за Шейн. „Съсипвам всичко, до което се докосна. Останах само за него. А сега го няма. Разруших семейството си. Децата ми не искат да ме познават.“ В последващ туит тя се извинява, като пише: „Съжалявам. Не трябваше да казвам това. Сега съм с ченгета на път за болницата.“

„Съжалявам, че разстроих всички“, продължава тя. „Изгубена съм без детето си и се мразя. Болницата ще помогне за известно време. Но ще намеря Шейн. Това е просто забавяне.“

Забавянето трае година и половина и приключва, когато Шинейд издъхва в дома си в Югоизточен Лондон. Певицата заживява там от началото на юли 2023 г. и определя града като свой дом. В последното видео, в което се обръща към почитателите си в социалните мрежи, певицата споделя, че пише нови песни.

Шинейд О’Конър през годините

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти