Специално

В „Отбора на добрите хора“ винаги има място за още един. Подкрепете каузата на златните ни момичета!

За съжаление, малко са нещата, които ни изпълват с национална гордост в настояще. И точно затова те са толкова специални и изпълват сърцата ни с гордост, а очите ни – със сълзи на радост.

Такива сълзи от радост проляха всички българи, когато Ансамбълът ни по художествена гимнастика завоюва златото на Олимпиадата в Токио, а през април тази година Боряна Калейн ни зарадва с два златни и два сребърен медал участието си във финалите на Световната купа в Баку.

И ако спортните успехи на нашите прекрасни момичета ни ощастливяват и вълнуват, още по-голямо щастие и вълнение ни носи фактът, че техният труд е облечен в доброта и човечност. Защото да спечелиш медал е похвално. Но да не забравяш от къде идваш, да си благодарен, да си загрижен за това, което оставяш като наследство след себе си, да искаш да помогнеш на други като теб е нещо велико.

левски триадица
Снимка: Личен архив

Aлбумът „Мечта за триумф“ съдържа пет музикални съкровища, като всяко от тях е посветено на един от най-големите клубове по художествена гимнастика в страната – „Левски Триадица“. Той е част от благотворителната кампания на олимпийските ни шампионки Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и прекрасната Боряна Калейн, която е и автор на корицата на албума и всички художествени илюстрации, а освен това изпълнява първата песен от албума „Любов свещена“.

Със събраните средства се предвижда да се подпомогне реновирането на залата и подобряване на средата, в която тренират момичетата. Колко сериозен е този проблем и защо е важно да не бъдем равнодушни? За всичко това искаме да си поговорим днес с Мариана Пищалова – член на УС на Българската федерация по художествена гимнастика и заместник-председател на „Левски Триадица“.

***

Бихте ли ни разказали през коя година възниква клубът по художествена гимнастика „Левски Триадица“ и как започва всичко?

КХГ „Левски-Триадица“ се отделя от клуб „Левски“ в края на 1999 година. На практика състезателките и треньорките, водени от Валентина Ганева-Щерева, винаги са били самостоятелно звено, което използва залата в двора на 47 училище.

Имаме информация, че от тогава до днес, почти 40 години по-късно, в залата не е правен никакъв основен ремонт. Това вярно ли е и какви опити са правени през годините за нейното реновиране?

Тази зала е построена в началото на 80-те години на миналия век специално за художествена гимнастика. И от тогава не е правен основен ремонт – по обясними причини. Последният ни одобрен от ММС проект за ремонт на залата е от 2012 година. Проектът е одобряван ежегодно с уточнението, че ще бъде финансиран „при възможност“. В момента тече процедура за подновяване на договора със Столична община за ползване на залата. След приключване на процедурата ще можем отново да внесем проекта в Министерството.

Как се ражда идеята за създаването на диска „Мечта за триумф“?

Още преди Олимпийските игри в Токио Боряна Калейн сподели желанието си да инициира кампания за набиране на средства за ремонт на залата. Към нея се присъединиха и олимпийските ни шампионки Лаура Траатс и Мадлен Радуканова. Получихме и официално разрешение от Федерацията трите момичета да бъдат лице на кампанията. Така организирахме голям коледен концерт, в който участваха всички деца и състезателки от клуба. Нашите шампионки дариха свои екипи, уреди, медали и награди.

левски триадица
Снимка: Тони Тончев

Успехът на тази проява ни мотивира да търсим нови и различни начини да подсетим държавата, в лицето на ММС, че един голям клуб има нужда от подкрепа. Не за друго, а за подобряване на базата, в която се трудят много деца. Така се роди идеята за един музикален диск, облечен в книжно тяло, което не му отстъпва като послание. Нарекохме диска „Мечта за триумф“ – няма дете, което да не си мечтае да се качи на почетната стълбичка, да печели медали, да слуша химна. Всъщност ние сме единственият клуб по художествена гимнастика, който има химн. Всеки тренировъчен ден в залата започва с него.

В „Отбора на добрите хора“ са замесени много Ваши съмишленици, сред които и някои популярни личности. Бихте ли споменали Вашите съмишленици по име, за да сме сигурни, че не сме пропуснали да отбележим и уважим приноса на всеки един от тях.

Музиката на песните е на Борислав Мирчев – утвърден автор на музика и текстове. Аранжиментите и студийните записи са на Алекс Нушев – също много известно име в музикалния бранш. Обложката и илюстрациите към всички песни са на Боряна Калейн. Книжното тяло е изработено в печатница „Ракурси“ с безкористната помощ на работещите там и Пламен Палатовски. Песните се изпълняват от Етиен Леви, Дичо и ВГ „Средногорски звън“ – Челопеч с ръководител Невелина Сараджова. Всички те прегърнаха нашата кауза и участваха в реализирането на диска благотворително

левски триадица
Снимка: Личен архив

Първата песен от албума се казва „Любов свещена“, за която споменавате, че е особено сантиментална за Вас. Ще ни издадете ли защо?

Да, текстът на „Любов свещена“ ми е особено свиден. Подарих го на Боряна Калейн и на треньорката й Марияна Памукова преди Олимпиадата. В него се преплитат образите на майката, Родината... На всички майки, които подкрепят децата си по трудния път към победите. В диска е включен запис на Боряна на фона на прекрасен аранжимент на „Облаче ле бяло“. Това е и една от нашите цели – да дадем възможност на децата и състезателките да разкрият и развият и други свои таланти.

В диска са включени песните „Среща“, „Кажи ми го пак“, Любов свещена“, „Мечта за триумф“ и „Отбора на добрите хора. Това са песни, които носят послание към младите – да търсят своя път към успеха, да бъдат част от Отбора на добрите хора, които трябва да стават все повече и повече.

левски триадица
Снимка: Личен архив

Как можем да си поръчаме този диск? Има ли и друг начин, по който можем да помогнем на клуба по художествена гимнастика „Левски-Триадица“?

На 21 май представихме диска на Майския турнир на клуба, като всеки имаше възможност да го получи и да дари символична сума за каузата. 

Поръчки за диска могат да се правят на triumf2022@abv.bg. За да бъде издадена фактура, е необходимо да се посочат данни на фирма. Отделно всеки, който желае, може да направи целево дарение на сметката на клуба с основание „Ремонт зала“.

Предварително благодаря на всички, които ще протегнат ръка на нашия клуб. Децата и състезателките на клуба го заслужават!

***

Въпреки условията, въпреки трудностите, въпреки усещането, че късметът невинаги е на тяхна страна, този клуб има толкова много поводи за гордост. Защото тези момичета са успели не благодарение на условията, а въпреки тях.

Лаура, Мадлен, Боряна и четирите момичета, които в момента са част от националния отбор, нямаха щастието да тренират в достойни за таланта им условия. Нека жестът им към клуба, който я е създал и изградил като професионалист, да бъде вдъхновение за всеки един от нас. Защото в „Отбора на добрите хора“ винаги има място за още един. Нека им помогнем да се преборят за тези, които ще продължат завещаното им наследство.

левски триадица
Снимка: Личен архив

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти