Тъжната съдба на Пийт Бест - забравеният член на "Бийтълс"

er
Снимка: Getty

В историята на "Бийтълс" редица хора са били наричани "петият Бийтълс" - от продуценти до приятели на легендарната група от Ливърпул. Но нито един от тях не заслужава да бъде наричан така повече от Пийт Бест, записан в историята на музиката като най-нещастният музикант на всички времена. Той е първият барабанист на "Бийтълс", но бил изгонен точно преди началото на славните дни на бандата.

Членовете на групата се запознали в Ливърпул и започнали да се срещнат именно в къщата на майката на Пийт Бест. В нейната изба те открили легендарния музикален клуб Casbah, където се мотаели Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън.

На тази картичка с лика на оригиналните членове на "Бийтълс", Пийт е втория отляво-надясно:

er
Снимка: Getty

Пийт Бест свирил с "Бийтълс" по време на престоя им в Хамбург в началото на 60-те години. Групата прекарва около година и половина из малките клубове в северния германски град.

Завръщат се в Ливърпул като добре утвърдена група и през лятото на 1962 г. преживяват големия си пробив. С подписан договор, дата за първата им телевизионна изява и първи сингъл е в процес на разработка, бъдещето изглежда по-светло от всякога. Не и за един от тях. 

er
Снимка: Getty

На 16 август 1962 г. времето на Пийт Бест с "Бийтълс" приключва. Две години след основаването на "Бийтълс", мениджърът Браян Епщайн го уволнява, заявявайки, че групата не го иска повече. Скоро след това първият им мегахит, "Love Me Do", е издаден с Ринго Стар на барабаните.

Пийт Бест все още не знае точно защо е бил изгонен. Някои казват, че бил твърде тих и мрачен. Друг слух гласи, че останалите му завиждали за хубавия външен вид. Но официалната причина била, че Пийт Бест не бил най-добрият барабанист.

След като бил уволнен, Пийт Бест не поддържал контакт с никого от групата. Той наблюдавал главоломния успех на бившите си приятели от разстояние. През 1965 г. - годината, в която "Бийтълс" изнасят най-голямото шоу на живо в кариерата си в Ню Йорк и срещат своя идол Елвис Пресли - Бест се опитва да посегне на живота си. Майка му и брат му обаче успели да попречат на опита му за самоубийство.

er
Снимка: Getty

Бест се отказва от музиката и става държавен служител в бюрото по труда на Ливърпул. В продължение на много години той дори не казвал на собствените си дъщери, че някога е бил член на "Бийтълс".

Едва през 1988 г. Бест отново започва да прави музика с малка собствена група. Когато албумът "The Beatles Anthology", който включва ранните записи на групата, бил издаден през 1995 г., Бест получава много внимание и похвали за ролята си в групата - цели 35 години след като се разделят. 

16 песни за раздяла и техните драматични истории

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти