Трудният път на Киану Рийвс до върха – Edna звезда на 59

Габриела Сахатчиева

На 2 септември 1964 г. Киану Чарлс Рийвс се ражда в Бейрут, Ливан, за да се превърне в едно от най-разпознаваемите имена в съвременното кино три десетилетия по-късно. Майка му Патриша Бонд е англичанка и дизайнер на костюми, а баща му Самюел Ноуин Рийвс е геолог с хавайски, китайски и английски корени, което обяснява и значението на името му - Киану е хавайската дума за „хладен лек вятър над планините“.

Киану Рийвс
Снимка: Getty

Въпреки благозвучното значение на името му обаче детството на актьора изобщо не е леко. Баща му е изпратен в затвора заради продажба на хероин, когато Киану е само на 3, след което момчето започва да се мести с майка си на различни места по целия свят и да живее с много втори бащи. Рийвс израства най-вече в Торонто, Канада, където посещава четири различни гимназии, защото е проблемно дете, на което му се отдава повече хокея, отколкото науките, тъй като има установена дислексия.

Киану така и не завършва училище, но започва актьорската си кариера още на 15 с роля в пиесата „Ромео и Жулиета“, а по-късно прави и своя екранен дебют в комедиен сериал по CBC. Филмите, които го изстрелват към върха, са „Критична точка“ (1991) и „Скорост“ (1994), а през 1999 г. научно-фантастичният хит „Матрицата“ затвърждава името му на един от най-желаните актьори в Холивуд.

Киану Рийвс
Снимка: Getty

Докато кариерата му върви стремглаво нагоре, в личния си живот Киану продължава да страда от загуби. Когато е на 23, губи най-добрия си приятел – актьора Ривър Финикс, който умира от свръхдоза. През декември 1999 приятелката му Дженифър Сюм ражда мъртвородената им дъщеря Ава Арчър Сюм-Рийвс, а през април 2001 загива в автомобилна катастрофа на 29-годишна възраст. По-малката му сестра Ким е диагностицирана с левкимия в началото на 90-те, но Киану е неотлъчно до нея, като голяма част от хонорара си от „Матрицата“ той дава за нейното лечение, а остатъка внася във фонд за борба с болестта.

Рийвс никога не е бил женен, а образът му на чувствителен и мълчалив стоик се надгражда с всяка следваща роля. Той става известен и със скромния си начин на живот, което не е типично за холивудските звезди – актьорът предпочита да живее под наем, като купува първата си къща край Лос Анджелис чак през 2003, както и апартамент до Сентръл Парк в Ню Йорк.

Киану Рийвс се появи с мистериозна дама на звездно събитие

Също често може да бъде забелязан да се разхожда без охрана или да се вози в метрото, а наскоро интернет беше залят от негови снимки с почитателки, на които ясно се вижда, че ръката му е високо на гърба им, вместо около талията, в знак на уважение към дамите.

В края на 2019 обаче Рийвс за първи път се появи с дама до себе си на червения килим. Тя се казва Александра Грант - 49-годишната художничка е първата жена, с която Киану позира на червения килим за цялата си 38-годишна кариера. 

Киану Рийвс
Снимка: Getty

Очакваме с нетърпение четвъртата част от екшън поредицата „Джон Уик“ и се вълнуваме за продължението на „Матрицата“, обявено за 2022, за да видим още веднъж Киану Рийвс в ролята на Нео. А през това време му пожелаваме да е все такъв неостаряващ джентълмен и си припомняме едни от най-силните му думи, които никога няма да загубят актуалност:

Виждате ли хората зад мен? Бързат за работа и не обръщат внимание на нищо. Понякога така сме се вкопчили във всекидневието си, че забравяме да отделим време да се порадваме на красотата на живота. Все едно сме зомбита. Вдигнете глава и приберете телефоните. Кажете „Здравей“ на някого, а може и да прегърнете друг, който изглежда, че страда. Помогнете на някого. Трябва да живеете всеки ден, все едно ви е последен. Това, което хората не знаят за мен, е, че страдах от депресия преди няколко години. Никога не съм казвал на никого за това. Трябваше да намеря своя начин да се справя с депресията. Човекът, който ме държеше далеч от щастието ми, бях аз. Всеки ден е ценен, затова нека се отнасяме така към него. Утре не ни е гарантирано, нека живеем днес!

киану рийвс
Снимка: Getty/Gulliver

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти