„Намеренията на любовта са най-хубавите и най-красивите“: трогателното писмо на Джон Стайнбек до сина му

Джон Стайнбек
Снимка: Getty

На днешната дата през далечаната 1902 г. се ражда един от най-големите новелисти на 20 век - Джон Стайнбек. По този повод избрахме да споделим с вас красивото писмо, което писателят пише до своя влюбен син Томас. То изразява загрижеността и мъдростта, която един любящ баща иска да предаде на детето си.

Трогателно писмо на писателя Джон Стайнбек до неговия син Томас, в което дава бащински съвети, след като тийнейджърът му признава, че е влюбен за първи път, се продаде на търг преди няколко години. „Това писмо предлага интимен, личен поглед към семейния живот на Стайнбек, но също така изразява идеите му за любовта с дълбочина и красноречие“, каза тогава Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на аукционната къща „Ар Ар Окшън“.

Великите думи на Стайнбек

В писмото от две страници с дата 10 ноември 1958 г., Нобеловият лауреат за литература казва на сина си:

„Ако си влюбен, това е хубаво нещо, това е най-доброто нещо, което може да се случи на някого. Не позволявай на никого да го омаловажава.“

►Последното писмо на Чарли Чаплин до дъщеря му

Стайнбек, който печели Пулицър за „Гроздовете на гнева“ през 1940 г. и Нобелова награда през 1962 г. за цялостно творчество, показва, че сърдечните въпроси не са му чужди.

„Намеренията на любовта са най-хубавите и най-красивите. Опитай се да живееш достойно за тях“, пише той. „Ако обичаш някого, няма нищо лошо да му го кажеш, само трябва да помниш, че някои хора са много срамежливи и понякога думите трябва да се съобразяват с тази срамежливост.“

„Момичетата имат начин да разберат или да почувстват това, което чувстваш, но обикновено обичат и да го чуят“, пише също той. „Понякога се случва това да няма реципрочност на това, което чувстваш, по една или друга причина. Това не прави чувствата ти по-малко ценни и добри.“

„Ако е правилно, то се случва. Основното е да не бързаш. Нищо хубаво не се изплъзва“, пише роденият в Калифорния писател, подписвайки писмото си просто „С любов, баща ти“.

Джон Стайнбек умира през 1968 г., а Томас Стайнбек – през 2016 г. Текстът на писмото е публикуван, включително в книгата „Стайнбек: Живот в писма“ от 1989 г.

Правните спорове за наследството на Джон Стайнбек се проточват от десетилетия. През 2020 г. Върховният съд на САЩ остави в сила решение, с което на доведената дъщеря на Стайнбек бяха присъдени 5 млн. долара в семеен спор за изоставени планове за филми по някои от най-известните му произведения.

Томас Стайнбек, който също беше писател, яростно защитаваше творчеството на баща си, адаптирайки няколко от книгите му за филми. Той беше предприел и правни действия за защита на авторските му права.

Великите думи на Стайнбек

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти