Това, което си струва сега, да си струва и след 16 години: Боги и Симо в откровено интервю за Edna.bg

б
Снимка: Стартер

Мария Николова

На 14 февруари радио предаването "Стартер" навърши 16 години! 16 прекрасни години в ефира на БГ Радио!

По повода решихме да попитаме водещите Симо и Боги (Симо Колев е един от най-активните ни известни личности в "Колонката на", а припомняме, че и Боги имаше свои текстове там) какви ги усмихва, вълнува и вдъхновява...

Ето и какво споделиха те, специално за Edna.bg, за своя пижамен рожден ден, работата и любовта в тези 16 блиц въпроса (точно като годините на "Стартер"):

Edna: Как се събуждате сутрин и се настройвате за работния ден?

Симо: Ставам, проветрявам си стаята, оправям си леглото – всяка сутрин, защото оправеното легло е първата ми победа за деня. После се мия, правя си лицевите опори, правя си клековете, пускам си кафе-машината, правя си кафе, преди това взимам лъжица лимон, мед и джинджифил, лъжица тахан, после си приготвям сандвичите за радиото, обличам се и тръгвам. Това са ритуали, на които много държа.

Боги: Алармата на телефона. Още 10 минутки само. Най-сладките… После е лесно. А настройката се казва „Изпивам едно кафе с Надежда – новинар и най-любим приятел, пред радиото“ 

Edna: Как се чувствате на 16?

Симо: Млад, способен, важен и много добър в това, ковето правя.

Боги:Прекрасно. Малко по-уверено, но все още толкова любопитно. Докато Симо успява да ме разсмее сутрин, животът на Стартер е гарантиран!

б
Снимка: Стартер

Edna: Посрещнахте рождения ден на Стартер в леглото. Посрещали ли сте ваш личен празник така?

Симо: Не. Честно казано, леглото е само за спане и за секс. Не мисля, че е уместно за закуска, обяд, вечеря, празнуване или нещо друго, извън изброените. Тоест, ако някой мой празник започне от леглото, той само ще започне от там за кратко. И там ще приключи. Надявам се не за кратко.

Боги:Никога!

Edna: С пижама или без пижама?

Симо: По-яко звучи да кажа, без пижама, но аз ще кажа – с пижама, а през зимата и с чорапи. А, ако е студена зима, с вълнени чорапи.

Боги:На рождения ден – с пижама. На карета при това. В личния живот …без - само по тениска.

Edna: Изберете си гост: Елон Мъск или Марк Зукърбърг? Кой от двамата повече искате да интервюирате в Стартер?

Симо: Ако само това са възможностите, тогава - Мъск. Той прави ракети, коли, а скоро и влакове. Това е истинска индустрия, която можеш да докоснеш и чиито продукти и процеси променят света.  

Боги: Марк е моят човек. Възхищават ме гениалните, простички неща като „приятел на моя приятел, на моя приятел, на моя приятел“ и така…целия свят! 

б
Снимка: Стартер

Edna: Какви бяхте вие на 16?

Симо: Със сигурност по-смотан, отколкото на сегашните си 16.

Боги: Смешна бях. Все нещо повече исках. Повече приятели, повече внимание, повече сантиметри в ръст, повече успехи, повече увереност… А сега като се замисля май съм си била съвсем ок.

Edna: А какво бихте казали на своето 16-годишно Аз, ако можехте да му дадете съвет?

Симо: Симчо, живей смело, не променяй нищо в живота си и прави неща, за които да съжаляваш, че си направил, вместо да съжлаяваш, че не си ги направил.

Боги: Не бързай! Вярвай! Ще се случи!

б
Снимка: Стартер

Edna: Кафе или чай?

Симо: Първо кафе, ама после минавам на чай.

Боги: Кафе! С мааалко мляко. Без захар.

Edna: Кое е последното нещо, което ви вдъхнови?

Симо: България е 40-тата държава по богатство в света. Член на най-могъщия военен съюз в световната история, член на най-голямата обединена икономическа общност на планетата. Стара държава с жилав корен. Икономиката ни е ефективна и работи добре. Може да не сме европейци, колкото германците, да речем, но ни сравняват с тях, както и ние самите се сравняваме с тях. Това сме постигнали сами и то за едни 20-тина години, които дори за мащабите на краткия човешки живот не са много. Ето, това е вдъхновяващо. Не сме най-великите, но и не сме най-смотаните. Ако спрем да живеем в крайности и ако мрънкаме малко по-малко ще бъде още по-вдъхновяващо. За нас и за децата ни.

Боги: Разговорът с Георги Тошев в „5 въпроса“ в Стартер, а след това и едно много искрено и разпалено интервю с Яна Маринова. Вдъхновяват ме ежедневните срещи с вдъхновяващи хора, които имат какво да кажат. Щастлива съм, че гледат нас, когато говорят!

б
Снимка: Стартер

Edna: Коя е любимата ви книга?

Симо: „Човек на име Уве“.

Боги: За мен няма как да има една. В различните моменти, различна е любима. Била ми е любима „Елегантността на таралежа“ на Мюриел Барбери, усмихвала ме е „Мъжът от съседния гроб“ на Катарина Масети, разплаквала ме е „Балада за Георг Хених“ на Виктор Пасков, името на сина ми съм избрала от „Лавина“ на Блага Димитрова, възхищавала съм се на  всичките на Рей Бредбъри…напълно любим!

Edna: А любимият ви филм?

Симо: Повечето от сериалите по HBO.

Боги: Същата работа . Много, много.  „Изкуплението Шоушенк“,  „Обичайните заподозрени“, а също и „Нотинг Хил“,  „Сибирският бръснар“, „Невинни години“,  „Амели Пулен“ , и още сто…

б
Снимка: Стартер

Edna: В духа на месеца на любовта – кога за последно казахте „Обичам те“?

Симо: Често си го мисля.

Боги: Всеки ден го казвам на децата си! Даже със сина ми си имаме знак, за да не ни разбира никой, когато си го казваме.

Edna: А как оставате „влюбени“ в работата си толкова дълго, в продължение на 16 години?

Симо: Правим това, не защото е лесно, а защото е трудно. Не, защото не можем да правим нищо друго, а защото искаме да правим точно това. Това сме избрали и за това са ни избрали.

Боги: Всеки ден някой от екипа ни „ме влюбва“ в работата ми. Понякога са всички заедно. Понякога са слушателите. Понякога е само Симо.

Edna: И двамата имате участие в „Колонката на“ в Edna.bg. Какво е Edna за вас?

Симо: Критично важен творчески проект, където оставям сърце и емоция. „Edna” e вдъхновяваща приказка, която четеш и пишеш неусетно, не знаеш, от къде ще минеш, но винаги има щастлив край.

Боги: Еdna е!

б
Снимка: Стартер

Edna: Важно ли е да си приятел с хората, с които работиш?

Симо: Да. Работата е процес, който роботите могат да правят най-постоянно и най-качествено. Роботите нямат нужда от храна, вода, обедна почивка или атмосфера. Роботите не се разболяват, не забременяват, не превъртат. Роботите са емоционално равни, неутрални и неуязвими. В момента, в който стана емоционално равен и неутрален към колегите си, дори и с цената на емоционална неуязвимост, това ще последния ми ден в радиото.

Боги: За мен – да! Много ми е важно това. Не съм привърженик на популярната реплика „ние сме тук, за да работим, а не да бъдем приятели“. Не! Ние сме тук да правим чудеса, защото сме И приятели!

Edna: Какво си пожелавате за следващите 16?

Симо: Това, което си струва сега, да си струва и тогава.

Боги: Може ли от същото?

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти