Специално

Танцуващият алхимик: кой е Мурад Мерзуки и с какво плени сърцата на хората

r
Снимка: iStock

Още от дълбока древност едно изкуство пленява със своята красота и емоция. А за мнозина е дори много повече. Танцът често бива определян като начин на искрено и красиво общуване, като нещо магично, което изпълва душите на хората. Току що гледахме невероятен документален филм, част от разнообразните продукции на Marquee TV, от ТВ платформата на EON, който ни вдъхнови да ви разкажем повече за френския танциор и хореограф Мурад Мерзуки.

Роден е на 6 октомври 1973 г. в Сен-Прист (Рона). И казват, че без него хип-хоп танцът никога нямаше да достигне големите международни сцени. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jef Leo (@jef_leo)

Твърди се, че си танцьор е призвание, че човек просто се ражда с тази благословия, а танцът го съпътства през целия му житейски път, където и да се намира. Това важи с пълни сили и за признатия хореограф, чието сърце винаги бие в ритъма на музиката. 

Мурад Мерзуки е настоящ директор на Националния хореографски център в Кретей Вал-де-Марн (Франция), както и на базираната в Лион компания Compagnie Käfig. Ръководи и хореографския център Pôle Pik, който основава през 2009 година.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК.

Преди да започне да се интересува от хип-хоп, Мурад Мерзуки е учил в цирково училище и е практикувал бойни изкуства. На малко по-късен етап започва да посещава курсове по танци и през 1989 г., заедно със съмишлениците си Kader Attou, Éric Mezzino и Chaouki Saïd, създава трупата "Accrorap".

През 1996 г. основава компанията Käfig, което в превод означава "клетката", с която той развива собствена артистична вселена.

През 1997 г., с помощта на Жозет Баиз, бивша танцьорка на Жан-Клод Галота, Мерзуки успява да развие своя съвременен език на танца. 

През 2006 г. той получава наградата SACD за нов хореографски талант, а от 2006 г. трупата "Käfig" се позиционира в Espace Albert-Camus в Брон.

През 2009 г. Мурад Мерзуки основава нов център за създаване и развитие в същия град - Pôle Pik. На 1 септември 2009 г. той поема поста директор на Националния хореографски център в Кретей Вал-де-Марн, като става втория хореограф с хип-хоп образование (заедно с Кадер Ату), който оглавява НХЦ във Франция, след Доминик Ервие и Жозе Монталво.

Документалният филм "Танцуващият алхимик" директно ни потапя в сърцето на поредното творение на Мерзуки - "Vertikal". Продукцията очертава портретът на един от най-обещаващите хореографи на своето поколение.

Попадайки директно между неговата трупа от танцьори, имаме възможността да се докоснем до целия творчески процес - от случващото се зад кулисите до първото представление. Филмът ни разказва за творческия импулс и за съмненията, противопоставяйки се на гравитацията и създавайки визуален световъртеж. А моментите, откраднати от натоварения график Мурад Мерзуки, ни разкриват редица любопитни факти за влиянията му, артистичната му кариера и изобщо за неговия свят.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Compagnie Käfig (@ciekafig)

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти