Стенли: "До момента просто репетирах, голямото ми приключение в живота тепърва предстои!"

стенли
Снимка: Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

След 17-годишна пауза един от най-харизматичните, емоционални и поетични български изпълнители - Станислав Сланев-Стенли се завръща на музикалната сцена с нав албум, носещ името "Чужди тела". След небивалия успех на "Обсебен" през вече далечната 2002 година, българската музикална сцена отдавна е жадна за още от нетипичното и изпълнено със смисъл звучене на Стенли.

Говорим си с него за изминалите 17 години, за най-близките до сърцето му хора, за страховете на твореца и за това дали момчетата порастват някога...

***

Защо “Чужди тела” се случва 17 години след “Обсебен” и какво успя и не успя да ти се случи за този времеви период?

Не съм спрял да концертирам през това време. Просто съм издавал спорадични сингли, но не съм издавал цял албум. В световен мащаб издаването на албуми също не се случва всяка година – говоря за изпълнители от моето поколение. Големите хитове и интересните песни човек ги прави, когато е по-млад. Може би, защото тогава не е обременен. В „Чужди тела“ за мен има 5-6 потенциални хита. Радвам се, че се случва този албум. Вълнувам се искрено, че след толкова години ще представя нови песни и нямам търпение да видя как ще се приемат от публиката. 

стенли
Снимка: Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

В минали интервюта преди години си споменавал, че дъщеря ти – Никол,  също иска да се занимава с музика, но си се отнасял към това нейно желание с особен скептицизъм. Чуваме вокалите ѝ в най-новия ти сингъл – „Чужди тела“, чиято радио премиера се състоя на 9 октомври. Да разбираме, че е успяла да те убеди, че може да се справи с предизвикателствата на професията и е получила благословията ти?

Просто реших да направя опит с нея. Имах нужда от женски вокал, който да звучи наивно нежно. Тя се справи чудесно от първия път. Това, че тя присъства в парчето не означава, че „ще стане певица“. Тя ще си реши. Виждам, че има желание, но освен желание трябва здрава работа и късмет. Трябва човек да е по-амбициозен, което не е присъщо за нашето семейство (смее се). Обща работа е това с музиката, зад успеха на един продукт седят цели екипи, които вярвам в него и чертаят посоката му на развитие. Но на първо място си остава да има хубава песен. През тези години Никол напредна доста в пеенето. Има всички данни да й се случат нещата. Но трябва да попадне на точните хора. Аз лично, мога да помагам, но не мога да движа целия този процес, защото както казах – това е екипна работа. Също така много важно е да имаш силно желание да ти се случат нещата. И да не се отказваш. Защото ... не винаги се получава.

стенли
Снимка: Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

Човекът до теб – Людмила Сланева, също е артистична натура. Можеш ли да определиш каква роля играе Edna жена в живота на артиста – на опора, съучастник или муза?

Всичко от изброеното. Особено, когато човек е творец жената до него може както да го вдъхнови в творчески план, да се превърне в негова муза, така и да го принизи, да го разколебае. За наше щастие, с Людмила имаме общи вкусове за музика и изкуство, споделяме една и съща естетика и философия за живота. Това ни е помагало в наистина трудни моменти. 

Посланията на твоите текстове не са „лесно смилаеми“ от масовата аудитория. Някога преследвал ли те е страхът от това, че можеш да останеш неразбран?

В песните ми музиката и текстът имат абсолютно равностойно значение. Това е творческата ми философия, на която никога не съм изменил и няма да изменя. Текстът трябва да носи не по-малко смисъл от мелодията в песента. Смятам, че който усеща музиката ми, ще разбере и без проблем текстовете ми. За радост, това се доказва от публиката, която идва на концертите ми. Смея да твърдя, че имам привилегията публиката, която идва на моите концерти и слуша песните ми, да е съставена от хора с еднакво изострени сетива към музиката и словото. 

стенли
Снимка: Цветан Игнатовски/Вирджиния Рекърдс

През лятото отпразнува своя 60-ти юбилей. А знаем, че всеки юбилей кара хората да се замислят и да си правят равносметки. Ти чувстваш ли, че момчето в теб е пораснало и успя ли да си направиш някаква равносметка?

Аз мисля, че до момента просто съм репетирал и голямото ми приключение в живота тепърва предстои! Сега сериозно. Ако говорим за музика – никога не съм правил компромис с нея. Още от съвсем млад, периодите ми с група „Тангра“, „Спринт“ и така до ден днешен. Имал съм трудни моменти, но те са ме изградили, калили са характера ми и това е моята най-важна равносметка в професионален план. Новият албум „Чужди тела“ е много различен от всичко, което съм правил до момента. Той звучи много по-светло, като слънчев лъч е в обичайната ми меланхолична среда. И както казва Фънки (басист на групата на Стенли) – „Пич, най-после нещо светло да изсвириме и ние..“. Така, че равносметката е, че новото житейско десетилетие, в което вече влязох, стартира с един нов, по-светъл етап. 

Като за финал няма как да не те попитаме - от какво си обсебен?

Ех, този въпрос вече ми се задава толкова години 😊. В момента съм обсебен от песните в новия си албум „Чужди тела“, от цялата енергия, която се създаде и завъртя около мен, благодарение на проекта.  Използвам възможността да поканя всички хора, които имат интерес да ги чуят, на концерта ми този петък, 01.11. в столичния клуб Music Jam. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти