Спомени от старите ленти - незабравимият Коста Цонев

На днешната дата преди 93 години е роден великият Коста Цонев.

Актьорът е роден на 10 юни 1929 г. в София. Завършил е Държавното висше театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1952 г. в класа на Стефан Сърчаджиев.

Бил е в трупата на Младежкия театър (1952-1966) и на Театър „София" (1967-2001).

Има забележителни роли на сцената в "Както ви се харесва" и "Ричард ІІІ" от Шекспир, "Опера за три гроша" от Б. Брехт, "Кралският бръснар" от А. Луначарски "Каменният гост" по Пушкин, "Първите" от П.Ю. Тодоров и др.

Сред ролите му в Телевизионния театър незабравими ще останат мюзикълът "Човекът от Ла Манча" от М. Лий, "Историята на един кон" от Л. Толстой, "Майстори" от Р. Стоянов, "Старчето и стрлелата" от Н. Русев.

Снимал се е в над 200 филма. Ролята на разузнавача Емил Боев в няколко филма по сценарии на Богомил Райнов му носи огромна популярност: "Господин Никой" (1969), "Няма нищо по-хубаво от лошото време" (1971), "Голямата скука" (1973), "Реквием за една мръсница" (1976), "Умирай само в краен случай" (1978), "Тайфуни с нежни имена" (1979).

Най-култовите цитати от вечните български филми

Той дебютира в киното още като студент през 1951 г. в малката роля на немски офицер във филма „Тревога", а след това изпълнява все централни роли в "Командирът на отряда" (1959), "В тиха вечер" (1960), "Бедната улица" (1960), "Бъди щастлива, Ани" (1961), "Баща ми бояджията" (първият български филм мюзикъл), "Басейнът" и мн. др.

В "Сватбите на Йоан Асен" се снима в две роли, тъй като му се налага да замести починалия по време на снимките Апостол Карамитев в ролята на Йоан Асен, а изпълни и ролята на царския брат Александър.

Снимка: БГНЕС

Участвал е и в почти всички телевизионни сериали през миналия век: "На всеки километър", "Демонът на империята", "Изгори, за да светиш", "По дирята на безследно изчезналите", "Дом за нашите деца", "Бащи и деца", "Неизчезващите" и др.

Носител е на всички високи държавни отличия за театър и кино.

В целия свят — и в Европа, и в Америка, в Азия и Африка има такива личности, които работят на най-тънката и екстремистка жилка на хората. Така е и при българите. А тая жилка, колкото човек е по-малограмотен, колкото е по-неадекватен, толкова по-силно му въздейства. Не мислете, че аз не съм екстремист. 

Снимка: БГНЕС

Два пъти се е женил и развеждал с телевизионната говорителка Анахид Цонева (Тачева). Синът му Димитър, телевизионен журналист и продуцент, беше говорител на правителството на Сакскобургготски. Има и дъщеря Теодора, актриса. През последните години от живота си имаше брак с Елена. Брат на Коста Цонев е известният писател хуморист Васил Цонев (1925-2002). Другият му брат отдавна е емигрирал в Австралия.

През 2001 г. издава  мемоарната книга "Дон Кихот от Красно село", а през 2007 г. - книгата  изповед "Моите жени, моите роли".

През 1976 г. е удостоен със званието народен артист. Лауреат е на Димитровска награда (1980). Носител е на орден "Стара планина" първа степен (1999). През февруари  2000 г. е удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци за цялостен принос към българското филмово изкуство.

Снимка: БГНЕС

Редактор: Росица Костадинова

Последвайте ни и в Инстаграм ТУК, за да откриете още материали на Edna.bg, които ще ви развълнуват!

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти