Спомен за великия маестро и вечно усмихнат Вили Казасян!

Нека си спомни за великия маестро Вили Казасян и неговата прекрасна музика.

Маестро Вили Казасян е композитор, диригент, аранжор, пианист.

Неговото кръщелно име е Едмонд Арам Казасян и е брат на друг наш известен в миналото музикант - Еди Казасян, съпруг на прочутата, също от естрадата, наша голяма певица Леа Иванова. Нея пък съм я слушал на живо освен в София, преди да напусне България, и в Берлин.

Завършил ВМЕИ - София, днешния Технически университет, през 1957 г. Учил е задочно в Теоретико-композиторския факултет на Българската държавна консерватория.

Дебютът му като музикант и композитор е още през 50-те години, като пианист в прочутия, хвален и забраняван Джаз на младите.

Започва да свири на пиано в оркестъра на Сатиричния театър и по това време основава комбо състава "Студио 5". В групата са и саксофонистът Дечко Делчев, китаристът Божан Хаджиев, басистът Любомир Борисов -Камилата и барабанистът Слави Иванов-Хаиза.

Неделните концерти на този състав в залата на БИАД на ул. "Раковски" 108 през 50-те години са цяла епоха в трудната история на популярната музика в България.

Вили Казасян постоянно издирва млади солисти, за да им даде първи шанс. Така на сцената пред публика тогава за първи път излизат Йорданка Христова, Богдана Карадочева и много други. От тези концерти с "весел конферанс" младият Коста Цонев, също печели популярност.

През 1960 г. е сформиран Естрадният оркестър на БНР, където Казасян е пианист и после, близо 40 години - диригент.

Голям е приносът му за първите стъпки за развитието на фестивала "Златният Орфей" на Слънчев бряг и телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината".

През годините Вили Казасян организира вокални състави, които стават изключително популярни: дамския квартет "До ре ми фа", квинтета "Студио В", където се изявяват тогавашната му съпруга Надежда Ранджева, Ани Върбанова, Петър Цанков (първия барабанист на "Щурците"), Асен Гаргов, Стефан Димитров, Петко Петков.

Той е инициатор и организатор на радиоконкурса "Тромбата на Вили", далечен предшественик на днешните риалити тв предавания от рода на "Мюзик айдъл".

Телевизионното предаване "Студио 1" дава възможност за редовна изява на Естрадния оркестър на БНР, който, след като получава разрешение да свири и джаз, се нарича Биг бенд.

Вили Казасян е автор на десетки песни и инструментални пиеси. Негови композиции изпълняват почти всички популярни групи и певци, както и актьори - Коста Цонев, Тодор Колев, Асен Ангелов.

Освен за телевизионния сериал "Неочаквана ваканция" (1981), откъдето е "Детство мое", обявена в радиодопитване за най-любима детска песен, той е автор на музика и за филмите "Малкият Содом", "Тази хубава зряла възраст", "Ян Бибиян", "Горски хора", Горещи следи", "Човек на паважа" и др. Пише музика и за театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли.

Носител е на много награди, вкл. "Сирак Скитник" от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио.

През 2007 година той се включи в един от концертите на финалистите в "Музик айдъл" като диригент на бигбенда, който съпровождаше изпълненията им. Тази година беше председател на журито, а освен това дирижираше оркестъра на концерта с песни от мюзикъли.

Тогава днешната млада публика беше изненадана, когато забеляза професионализма и шегите му едва сега, в телевизионните предавания. Но няколко поколения, които обичат музиката на Маестрото и познават неговия изключителен жизнен хумор (не рядко и черен), ценят таланта, позитивната артистичност и рядката му трудоспособност.

"Той беше най-възпитаният човек, когото съм познавала. Аристократ. Той беше най-лоялният, най-прекрасният, благодарение на когото аз съм аз", споделя за него певицата Богдана Карадочева.

"Той е близък на всеки човек в България. Той е направил много за Радио София. Всички ще го помним като диригент на всички издания на "Златният Орфей". Това е главната му заслуга, според мен", каза примата на българската естрада Лили Иванова.

Уникалният талант на Вили Казасян години наред привличаше вниманието и очароваше широката публика от естрадните подиуми, 
от телевизионния екран, от радио ефира. Той получи заслужено престижни награди, но най-ценната беше голямата и неподправена обич на публиката, на която щедро раздаваше на само таланта, но и сърцето си.

Вили Казасян ще остане в историята на популярната музика със стотиците авторски песни и оркестрови пиеси, с детските песни, с музика за филми и театрални спектакли, с безбройните си аранжименти.

Преди близо 15 години, една заран Вили Казасян стоеше в Благоевград, загледан в табела, на която пише: "Площад Георги Измирлиев-Македончето".

Погледна хитро и каза: "Ех, като ме няма някой ден, дали ще се сетят да нарекат малка уличка "Вили Казасян-Арменчето"...

А ето какво казва за своя баща небезизвестната Хилда Казасян:

"Аз не го помня, а съществувам и до ден-днешен с него, с атмосферата, която той успя да предаде и на мен, а именно цялото това приятно и уютно усещане за музиката, във всичките й нюанси и красота. Научи ме на друг поглед към света и мисля, че всички, които имаме това различно светоусещане, сме много по-щастливи. Безкрайно съм благодарна за всичко, на което баща ми ме е научил. Затова не ме изпълват спомените, а знанията от него, които са непреходни. Толкова силно желание за живот, за музика, притежаваше само той. Не съм ги срещала във втори човек до момента".

Именно днес, на 8 декември, се състои и концертът в памет на Вили Казасян, който носи ясното заглавие "На Вили". Изцяло под патронажа на Хилда Казасян ще имаме възможността да се насладим на всичко, което свързваме с известния маестро. 

"И ето, дойде моментът да обявя официално най-важния, отговорен и емоционален проект в моя живот до сега - концерта посветен на моя любим и обожаван баща - Вили Казасян", казва Хилда за подготвяното от нея музикално събитие. - Каня ви на 8 декември - деня на неговия рожден ден - в Зала 1 на НДК, където заедно с Христо Йоцов сме подготвили за вас едни от най-хубавите му песни и филмова музика изпълнени от едни изключителни певци и инструменталисти."

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти