Шаная Туейн: „Страхувах се, че никога повече няма да мога да пея или да говоря“

Шаная Туейн
Снимка: Getty

Обратно на сцената и по-ангажирана от всякога – такава е Шаная Туейн близо 30 години след излизането на първия ѝ албум. Днес 57-годишната певица има с какво да се гордее. Тя е най-успешният артист в кънтри музиката с над 100 милиона продажби по света.

За нея сякаш няма невъзможни неща, защото тя успява да открие щастието и любовта дори след тежките удари на съдбата в миналото.

„Животът ми е наистина прекрасен“, заявява Туейн в интервю за сп. People, докато подготвя шестия си албум „Queen of Me“ („Кралица на себе си“), който ще излезе през февруари. „Музиката винаги е била моето спасение.“, категорична е тя.

В началото на декември канадската изпълнителка беше отличена като Музикалната икона на тазгодишните награди People’s Choice Awards. Припомнете си тук >> Шаная Туейн с коренна промяна във визията и признания за сексуално насилие от пастрока си. На церемонията тя не само показа, че все още умее да завладее публиката, но и стана истинска сензация в социалните мрежи с един забавен жест.

Как се промени Шаная Туейн през годините

По време на изпълнението на хита “That Don’t Impress Me Much” тя замени името на Брад Пит в текста с това на Райън Рейнолдс. „Е, значи си Райън Рейлондс? Това не ме впечатлява особено.“, изпя закачливо Шаная. А сладката реакция на Райън направи този момент от наградите вайръл. Това накара милиони да коментират в социалните мрежи, че Шаная се е завърнала на сцената с гръм и трясък. И все още е прекрасна.

„Преживявам нещо като ренесансов период. Да бъда все още актуален артист, е много удовлетворяващо“, казва Шаная. „Чувствам нова увереност. Вече нямам какво да доказвам и се чувствам свободна от това.“

Бъдещата звезда започва да пее в барове едва 8-годишна. Когато е на 22 години, губи родителите си в автомобилна катастрофа и започва да пее в курорт, за да помага на тримата си по-малки братя и сестри.

Шаная Туейн с розова коса и леопардов тоалет на наградите People's Choice

„Знаех, че това е всичко, което мога да правя. Всички мои приятели бяха в колежа, но аз трябваше да подкрепям децата. Това ми даде мотивация и ме направи безстрашна, защото, когато нямаш избор, трябва да действаш – и това направих аз“, спомня си тя.

Това не значи, че не ѝ е било трудно в музикалния бизнес. Помни, че е била толкова неуверена, че като малка дори не носела бански на плажа.

„Не се чувствах добре от факта, че се превръщах в жена. Срамувах се от това.“ В крайна сметка Шаная се научава да се гордее със себе си и тялото си. Това важи особено сега, когато е във възрастта на менопаузата: „Чувствам се по-добре в кожата си от всякога.“

Нейното желание е да вдъхнови и други жени, които остаряват, или дори момичета в тийнейджърска възраст да бъдат уверени и спокойни относно промените, които се случват с тях.

В крайна сметка през 1995 г. Туейн пробива с втория си албум, който създава със съпруга си продуцент Робърт Ланг. А с третия, „Come on Over“ от 1997 г., взривява доминирания от мъже бизнес и прави безпрецедентен преход от кънтри към поп, проправяйки пътя за бъдещи артисти като Тейлър Суифт.

През 2002 г. тя става единственият изпълнител, който има три последователни албума с диамантен сертификат (с продажби от над 10 милиона за всеки). Но дори и с тези постижения, все още се бори да бъде възприета сериозно като артист и се сблъсква със сексистки нападки, че дължи успеха си на мъжете, с които работи.

„Беше много обидно да ме смятат за изпълнител, на когото е необходим човек или екип, за да го моделира“, признава тя. Шаная не крие, че ѝ е било трудно да си мълчи пред подобни нападки, но го е правила, защото разбира, че в шоубизнеса е така.

„Отказах се от това да се опитвам да поставям хората на мястото им. Просто имах да правя по-добри неща. Но сега се радвам, че мога да говоря за [преживяното], защото осъзнах колко е вдъхновяващо за другите да споделиш своите истории за това как си оцелял след тормоз или сексизъм.“

През 2004 г. Шаная решава да постави личния живот пред професионалните успехи и си взима почивка от сцената. Желанието ѝ е да се посвети на семейството си, но ѝ предстои огромен удар. През 2008 г. 14-годишният ѝ брак се разпада, когато тя научава за аферата на съпруга си Робърт Ланг с нейната близка приятелка Мари-Ан Тибо. 

Шаная Туейн
Снимка: Getty

„Това беше много тежък период в живота ми“, казва тя и признава, че е трябвало да положи много усилия да се справи с болката. „Все пак вярвам, че всеки трябва да направи това, което чувства, че е правилно за него. И не бих искала да преча на когото и да било да бъде щастлив.“

Излекувала сърцето си, Шаная се изправя пред здравословни проблеми. Диагностицират я с лаймска болест от ухапване от кърлеж през 2004 г., което според лекарите е увредило нервите на гласните ѝ струни. През 2018 г. тя претърпява операция на гърлото, за да укрепи отслабените му нерви.

„Не се страхувах толкова от операцията, колкото от това, че може никога да не мога да пея или дори да говоря.“ Тя добавя, че след това е преминала през рехабилитация и въпреки че проблемът все още не е изчезнал напълно, намира начин да продължи да работи: „Имам силата да пея, да викам и това ми носи много радост.“

Шаная знае, че няма да може да е на сцената завинаги и може би ще трябва да преживее още една операция, но не допуска, че тогава пътят ѝ в музиката ще приключи.

„Може да дам възможност на други невероятни гласове и да продължа да пиша песни. В момента не се налага да взимам това решение, затова просто се радвам на това, което правя.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shania Twain (@shaniatwain)

Тя изрази колко е щастлива, че е успяла да се преоткрие като самостоятелен артист, както и че с Робърт Ланг намират успешен начин да отглеждат съвместно сина им.

След развода Шаная и бившият съпруг на Мари-Ан, Фредерик Тибо, се влюбват, а от 2011 г. са женени. Прочетете още тук >>> Да откриеш любовта с бившия съпруг на най-добрата ти приятелка, с която твоят мъж ти е изневерил: невероятната история на Шаная Туейн

А за това, което иска да остави след себе си, Шаная признава: „Бих искала да бъда запомнена. Това е най-голямото признание, нали? Искам да ме помнят като добър човек, който е оставил нещо на света.“

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти