Срещу сексуалното насилие: Речта на тази френска актриса разтърси всички на наградите "Сезар"

cesar
Снимка: Getty

Трилърът „Анатомия на едно падане“ доминира тази година във френските кинематографични отличия с шест трофея на наградите "Сезар", включително за най-добър филм, което му дава силен тласък преди Оскарите, за които има пет номинации. Победителите и губещите на вечерта обаче бяха засенчени от речта на актрисата Жудит Годреш, която излезе на сцената, за да осъди "нивото на безнаказаност, отричане и привилегии" в индустрията.

Годреш, която се превърна във водеща фигура във френското движение #MeToo, обвини режисьорите Беноа Жако и Жак Дойон в сексуално насилие срещу нея, докато е била тийнейджърка. И двамата отричат обвиненията.

►„Чудо е, че оцелях“: Брук Шийлдс с болезнена изповед за преживяно сексуално насилие

"Защо да приемаме това изкуство, което така обичаме, което ни обединява, да бъде използвано като прикритие за незаконен трафик на млади жени?", каза Годреш в речта си на 49-ата церемония за наградите "Сезар". 

cesar
Снимка: Getty

"Трябва да внимавате с малките момиченца. Те докосват дъното на басейна, блъскат се една в друга, нараняват се, но отскачат назад“, продължи тя.

Режисьорката Жюстин Трие, която стана едва втората жена, спечелила "Сезар" за най-добър режисьор за „Анатомия на едно падане“, посвети наградата си на наранените жени.

Трилърът за съпруга, обвинена в убийството на съпруга си, е един от най-големите международни артхаус хитове на Франция през последните години.

►Шаная Туейн с коренна промяна във визията и признания за сексуално насилие от пастрока си

„Бих искала да посветя този "Сезар" на всички жени (...) на тези, които успяват и тези, които се провалят, тези, които са били наранени и които се освобождават, като говорят, и тези, които не успяват“, каза Трие, която през май стана едва третата жена режисьор, спечелила "Златна палма".

cesar
Снимка: Getty

Церемонията по награждаването в петък представи забележителен контраст с наградите "Сезар" през 2020 г., когато Роман Полански спечели приза за най-добър режисьор за „Офицер и шпионин“, което накара актрисата Адел Хенел да избухне в знак на протест.

Полански все още е беглец от американското правосъдие заради присъда за сексуално посегателство над деца през 70-те години.

Въпросът за сексуалното насилие беше повдигнат от самото начало в Париж с встъпителни бележки от актрисата и режисьор Валери Лемерсие, която ръководи церемонията.

„Няма да напусна тази сцена, без да похваля онези, които разклащат навиците и обичаите на един много стар свят, където телата на едни са били по подразбиране на разположение на телата на други“, каза тя.

Първата награда за вечерта отиде при Адел Екзаркопулос за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Всичките ти лица", в който тя играе жертва на кръвосмешение.

Режисьорът на "Опенхаймер" Кристофър Нолан получи почетен Сезар.

Преди церемонията в Олимпия около стотина души се бяха събрали пред залата в подкрепа на жертвите на сексуално насилие.

„Всички заедно можем наистина да помогнем на нещата да се променят, един наистина по-добър свят може да се открие“, каза актрисата Анна Муглалис, която обвини режисьорите Дойон и Филип Гарел в сексуално насилие срещу нея.

Преди наградите френският министър на културата Рашида Дати осъди „колективната слепота“, която „продължава с години“ в индустрията в интервю за списание Le Film Francais.

4
Снимка: Getty

„Творческата свобода е пълна, но тук не говорим за изкуство, говорим за педокриминалност“, каза тя по отношение на случая на актрисата Годреш.

Годреш, на 51, твърди, че Жак Дойон, на 79, се е възползвал от нея, докато тя е участвала в един от филмите му, когато била на 15.

Тя също така обвини Беноа Жако, че я е изнасилил по време на шестгодишна връзка, която започнала, когато тя била на 14, а той бил с 25 години по-възрастен от нея.

Френското кино е разтърсено от обвиненията, че с десетилетия е пренебрегвало сексизма и сексуалното насилие, както и от критики, че изкуствата твърде дълго са осигурявали прикритие за злоупотребите.

►Жерар Депардийо отново е обвинен в сексуално насилие

Екранната легенда Жерар Депардийо, на 75, също беше обвинен преди няколко години в изнасилване и сексуален тормоз срещу над 10 жени. Той отрича обвиненията.

Президентът на Франция Еманюел Макрон беше подложен на критики за забележки в защита на актьора, който според него е станал мишена на "преследване".

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти