Раждането на един брутален и гениален Жокер: Хоакин Финикс на 48!

жокер хоакин финикс
Снимка: Warner Bros. Pictures

Той не е Жокерът. Той е Хоакин Финикс, който изгради и изигра един брутално добър, драматично реален и влудяващо обезпокояващ образ на тъжния клоун, който се превръща в злодей, а зрителят остава раздвоен между симпатиите, емпатиите и отрващението си към този герой.

Хоакин Финикс днес става на 48, намира се на върха на славата заради гениалната си роля в "Жокера", а хората все така не знаят достатъчно за този актьор, който няколко пъти се е отказвал от професията си.

жокер хоакин финикс
Снимка: Warner Bros. Pictures

Хоакин Рафаел Ботъм е роден в Пуерто Рико. Живее там само 4 години, след което семейството му се премества да живее в континенталната част на Америка. Живял е също така и в Латинска Америка.

За известно време родителите му са активни участници в религиозен култ. Когато напускат окончателно култа през 1978 година, те променят и фамилното си име на Финикс, за да символизират ново начало. И петте им деца – 3 момчета и 2 момичета, са ангажирани с актьорската кариера от малки.

Вегетарианец е от 3-годишен. А впоследствие става веган. 

хоакин финикс
Снимка: Getty/Gulliver

Като малък Хоакин започва да се нарича Лийф (листо), защото много иска да бъде като по-големия си брат Ривър (река) и сестра си Рейн (дъжд). Той дори използва това име при първите си роли до 15-годишна възраст. После се връща пак към името Хоакин.

На 31 октомври 1993 година неговият брат Ривър Финикс взима свръхдоза наркотици и умира пред холивудския нощен клуб Viper Room, собственост на Джони Деп. Обаждането на Хоакин до 911 в опит да спаси брат си е излъчвано многократно по телевизията и радиото. Това предизвиква неговото оттегляне от обществения живот.

Невероятният Хоакин Финикс

Истински хит е участието му във филма "Гладиатор" (2000) на режисьора Ридли Скот, където Хоакин се представя в ролята на младия римски император Комод. За тази роля е номиниран за "Оскар", "Златен глобус", "Златен сателит" и приза на БАФТА.

След година обаче по настояване на приятелите му, той се завръща в киното. През 2008 година обявява, че окончателно се отказва от актьорската кариера и се отдава на музикалното поприще. Той записва албум с музика от филма „Да вървиш по линията“, за който получава Грами през 2007 година.

хоакин финикс
Снимка: Getty/Gulliver

Оттогава рядко е виждан на обществени места, а когато се появява е с брада и тъмни очила, почти неузнаваем. 

В момента Хоакин отново е на гребена на вълната с "Жокера" и получи съвсем заслужено престижния "Оскар" за култовата си роля.

През 2016 г. Хоакин започва да се ссреща с актрисата Руни Мара, а през 2019 г. се сгодиха. Двамата са една от най-пазещите личния си живот двойки в Холивуд, затова и беше голяма изненада, когато папараци уловиха Руни Мара с наедряло коремче. През септември 2020 г. стана ясно, че Хоакин и Руни са станали родители на момченце, което са кръстили Ривър в памет на починалия брат на актьора. 

Милите моменти на Хоакин Финикс и Руни Мара

 

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти