Първата коледна реч на Чарлз III: призив за единство, почит към кралицата, без дума за Хари и Меган

чарлз трети
Снимка: Getty

Британският крал Чарлз III отправи послание за съпричастност и единство и отдаде почит на миналото в първото си коледно обръщение като монарх – възприемайки традиция, свързана с определящи моменти от управлението на покойната му майка, кралица Елизабет II.

Тъй като Великобритания е изправена пред рязко нарастващи разходи за живот и широко разпространени стачки на медицински сестри и други в публичния сектор, посланията на Чарлз се съсредоточиха върху онези, които работят „за да хвърлят светлина в света около тях“.

Коледната реч, гледана от милиони във Великобритания и страните от Британската общност, е неразделна част от празника в продължение на почти век и предлага поглед върху възгледите на кралското семейство за състоянието на света. За Чарлз това бележи края на една бурна година, в която майка му отпразнува своя платинен юбилей и почина на 96 години, както и в която той се възкачи на трона.

„Коледа е особено трогателен момент за всички нас, които сме загубили близки“, каза Чарлз. „Усещаме липсата им във всеки познат момент от сезона и ги помним във всяка ценна традиция.“

Всичко относно предварително записаното петминутно обръщение има смисъл и кралските наблюдатели следят отблизо какво е казано – или неизказано – от монарха.

Обстановката за първото коледно послание на Чарлз, заснето в параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор, целеше да покаже приемствеността от кралица до наследник. Елизабет беше погребана само преди няколко месеца в същия този параклис, до баща му, принц Филип.

През седемте десетилетия, през които Елизабет отправяше традиционните послания за Коледа, те често приемаха религиозен тон. Чарлз прие безрезервно отговорностите, възложени му от религиозните му титли - монархът е глава на англиканската църква и участва в коледната служба в Сандрингам в неделя. 

чарлз трети
Снимка: Getty

Но има признаци, че Чарлз възнамерява да внесе малко по-различна визия за религията и духовността. В посланието си той каза: „Докато Коледа, разбира се, е християнски празник, силата на светлината, която побеждава тъмнината, се празнува отвъд границите на вярата и вярванията.“

Първото кралско коледно послание е излъчено по радиото през 1932 г. от крал Джордж V, дядото на Елизабет. Елизабет пренесе традицията в телевизията - и отправяше послание всяка година от управлението си, с изключение на 1969 г., когато очевидно реши, че на обществото им е писнало от кралските особи.

Коледните предавания отдавна служат като своеобразно годишно обобщение за делата на кралското семейство, включително раждания, наследници, годишнини, юбилеи и смърт. Посланието на Чарлз за 2022 г. - с почит към майка му - беше в съответствие с традицията.

чарлз трети
Снимка: Getty

Но докато Чарлз спомена публичните ангажименти на Уилям и Кейт Мидълтън, принцът и принцесата на Уелс, той не спомена нищо за Хари и Меган Маркъл, херцогът и херцогинята на Съсекс.

Хари и Меган, които подадоха оставка като „старши работещи членове на кралското семейство“ през 2020 г. и се преместиха в Калифорния, предизвикаха обществено вълнение през последните седмици с документалната поредица на Netflix, в която твърдят, че служителите на двореца подхранват негативни истории за Меган в медиите. Бъкингамският дворец и дворецът Кенсингтън заявиха, че няма да коментират, а коледното послание на краля предполага, че нямат намерение да променят курса.

В последното си коледно послание миналата година кралицата също прескочи противоречията, които засегнаха семейството по това време, включително твърденията, че синът ѝ принц Андрю е участвал в сексуално насилие, което той отрича.

чарлз трети
Снимка: Getty

Коледните кралски речи, известни с краткостта си, също са склонни да се занимават с основни обществени проблеми.Това е едно от малкото публични обръщения, които британските монарси обикновено пишат без съвет от правителството.

В обръщението си Чарлз спомена конфликтите, глада и природните бедствия, които връхлетяха тази година, но не направи пряко споменаване на действията в областта на климата – въпрос, който го занимаваше преди да заеме трона. Като суверен, той е изправен пред повече очаквания от преди и е длъжен да се въздържа от споделяне на личните си възгледи.

Кейт, Уилям, Джордж и Шарлот заедно на коледния концерт в Уестминтърското абатство

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти