Повод за гордост: Оперната певица Соня Йончева стана офицер на френски орден

Българите имаме още един повод за национална гордост. Оперната ни певица Соня Йончева получи престижно и важно френско държавно отличие – Орден за изкуство и литература - офицерска степен.

Орденът ѝ бе връчен от посланика на Франция у нас – Жоел Мейер, от името на френския министър на културата Рашида Дати. На церемонията присъстваха Люк Леви – директор на Френския институт и съветник по културното сътрудничество, директорът на Софийската опера – акад. Пламен Карталов, дипломати, близки, приятели и партньори на певицата, пишат от БТА. 

соня йончева
Снимка: Getty

Преди награждаването, посланикът представи заслугите на Йончева към френската култура и успехите ѝ като певица. „Въпреки пътуванията и успехите, Вие не забравяте Вашата красива страна България. Бъдещето на изкуството и предаването на ценностите, които то носи, са от съществено значение за Вас“, каза Жоел Мейер. „Тъй като тази вечер сме в тази резиденция, в дома на Франция, който е дом на Франция повече от 100 години, бих искал да кажа, че Вие сте тук също и във Вашия дом“, добави посланикът.

„Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед – със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Пътувам непрекъснато и постоянно откривам нови светове, публики и емоции, но чувството да съм на френска земя е нещо толкова специално, изтънчено и незаменимо за мен. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения“, каза Соня Йончева.

„Днес, повече от десетилетие след моите първи френски оперни и концертни дебюти, любовта ми към вашата култура и изкуство е все така силна, и не спира да ме инспирира със своите богати изразни средства. Именно, пилотните ми изяви във Франция бяха забелязани от международната публика и критика и станаха основополагащи за подема на моята световна кариера“, продължи Йончева. 

соня йончева
Снимка: Getty

Оперната певица използва трибуната, за да призове да подтикваме децата да опознаят света на изкуството.

„Днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна пред вас, ще кажа: Мили приятели, учители, творци, съмишленици, показвайте този толкова пъстър и мечтателен свят на децата, срещнете ги с различните видове изкуства –  за да сме сигурни, че в утрешния ден ще можем да предадем щафетата и на тях. Когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света – допринасяйки за тяхното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти“, призова световноизвестното българско сопрано.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти