Панайот Панайотов на 73: честит рожден ден на легендата на българската естрада

Панайот Панайотов е един от най-известните български певци и талантлив композитор. Роден е на днешния ден, 1951 г. в прекрасния град Айтос. 

От малък има музикален талант и пее в самодейни състави от ученическите си години. През 1976 г. завършва Естрадния отдел на музикалната академия.

В края на 70-те години вече има успехи на няколко различни международни конкурса.

Вижте как изглеждаше Панайот Панайотов през 80-те и в годините след това в галерията >> тук.

Панайот Панайотов печели известния международен фестивал за поп музика “Златният Орфей” в две поредни години, като първият му триумф е през 1979 г. Освен това завладява конкурса “Бургас и морето” с една от вечните песни на България – „Момчето, което говори с морето“, по музика и аранжимент на Константин Ташев и текст на Недялко Йорданов. 

Дългосвирещите му плочи са пълни с шлагери като "Сватба", “Обич”, “Шопкиня”, “Охридското езеро”, “Здравей, обич моя” и много други. Първата му плоча е издадена през 1981 г., а песните му остават в златната съкровищница на българската музика.

През 80-те години Панайот жъне успехи в Русия, Турция, Унгария, Куба и Полша с група "Лира". 

Вижте всички участници в "Като две капки вода"

През годините след дебюта си на сцената той не спира да твори и да радва почитателите си както с емблематичните си шлагери, така и с нови проекти. През 2021 г. записва албума си „Солена кръв", като е автор на текста и музиката на голяма част от песните в него.

Самият той счита едноименната песен „Солена кръв“ за втора серия на неостаряващия хит „Момчето, което говори с морето“, превърнала се в български евъргрийн.

Тази година Панайот Панайотов влезе в “Като две капки вода" и така постави своеобразен рекорд – той е най-възрастният участник, който е приемал предизвикателството да стане част от шоуто за имитации. 

Невероятни кадри от втория лайф на ,,Като две капки вода"

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти