Почина дизайнерът Пако Рабан - мъжът, който даде аромат на света

Пако Рабан
Снимка: Getty

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години във Великобритания.

Пако Рабан е роден в Испания през 1934 г. С възпитанието му се занимавали майка му - социалистка и атеистка, и баба му - крайно религиозна, с уклон към окултизма. Това обкръжение възпитало у младия Пако търпимост към всички човешки слабости и способност да възприема света в цялото му разнообразие.

На 18-годишна възраст Пако Рабан се обучавал в художествено училище и понеже семейството му не можело да плаща образоването, започнал работа в модната къща Баленсиага. Изработвал разнообразни украшения и аксесоари. Скоро след това вече създавал аксесоари за Диор, Живанши и Ив-Сен Лоран.

Пако Рабан
Снимка: Getty

Първата колекция под марката Paco Rabanne впечатлила ценителите на прекрасното през 1966 г. Моделиерът шокирал гостите на ревюто с чернокожи модели и дрехи, по-скоро сглобени, отколкото ушити от метал и пластмаса. Въображението му нямало предели.

Той експериментирал и търсил нови пътища за творчество. Така съчетавал женствеността с еклектиката, а деловия стил преплитал с космически мотиви. Трябва да се отбележи, че такава уникална личност като Рабан не се задоволява само с едно място в света на модата.

Това го навело на мисълта, че трябва да прояви себе си и в света на ароматите. По мнение на експертите, именно това е попрището, където Пако Рабан е ненадминат. Всеки, създаден от него аромат, е уникален и необикновен. Стартирайки с първия аромат Calandre през 1969г., фирмата Paco Rabanne печели много почитатели както сред жените, така и сред мъжете. Дръзкият XS и неповторимият Ultraviolet са истински хитове за последното десетилетие.

Пристрастията на Пако Рабан към нумерологията, астрологията и метала са обединени в уникалния аромат 1 Million, в състава на който влизат нотата мед-изключително рядко използвана в парфюмерията. Парфюмът е затворен във флакон, изработен като кюлче злато.

Трима парфюмера работили 18 месеца по създаването на аромата, като за това време са създадени 1700 проби. Ароматът се отличава с богато съчетание на натурални и синтетични съставки.

Композицията Ultraviolet Man се смята за въплащение на чувствеността. Основа на парфюма е една от най-загадъчните натурални съставки – сива амбра.

Снимка: Thinkstock

Още един шедьовър на Пако Рабан Lady Million представлява женската версия на популярния мъжки парфюм 1 Million. За създаването на флакона е ангажиран дизайнера Дюшофор-Лоранс, който се спрял на форма, повтаряща напълно формата на диаманта „Регент“.

Що се отнася до парфюма Paco Rabanne Black XS for Her, то той е създаден специално за жените на днешния ден, които не са лишени от емоции и чувства. Ексцентричен и ярък, ароматът стои добре на страстни и дръзки натури, способни на отчаяни постъпки.

парфюм жена
Снимка: Thinkstock

Invictus е олицетворение на света на спорта и физическите постижения. Той носи свеж, дървесен, пикантен аромат. Новата комбинация от ефирни и тежки компоненти изгражда двойна структура, която стои в контраст с класическа ароматна пирамида .

Olympéa е най-новия парфюм на Пако Рабан, женският аромат – аналог на Invictus. Мъжкия аромат Invictus съчетава въображение, смелост и мечтата на полубога.

С парфюма Paco Rabanne Olympéa се изразява божествена почит на съвременната Клеопатра. В този аромат Paco Rabanne за пореден път доказва смелостта си да се правят нововъведения. Olympéa умело съчетава силен, солено - ванилов акорд със свеж, ориенталски аромат.

Той остави  уникален отпечатък в историята на модата. В началото на 21 -ви век името му беше най-вече синоним на известни аромати. И все пак неговият смел избор на материали, начинът, по който ги използва, неговата пионерска визия и творческата му свобода са повлияли на цяло поколение модни дизайнери.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти