От „осанна“ до „разпни го“ има едно българско знаме разстояние

Димитър Маринов
Снимка: Getty

Деница Димитрова

Когато в началото на януари се разшумя, че българин участва във филм, спечелил „Златен глобус“ и номиниран за „Оскар“, всички се радвахме за успеха на Димитър Маринов. Когато обаче същият човек се появи на наградите на Академията с малък трибагреник, той си навлече яда на половин народ, който по-рано го подкрепяше.

► Запомнете това име: българинът Димитър Маринов и триумфът му в Холивуд

За тези, които може и да не са разбрали, „Зелената книга“, в който Димитър Маринов има участие, спечели в най-важната категория на наградите „Оскар“ – за Най-добър филм. Още преди церемонията в интервю за кореспондента на NOVA Ясен Дараков той каза, че като първия български актьор, присъстващ на събитието, представлява цялата страна, а в нейна чест носи малко българско знаме, което пазеше в сакото си. По-късно българинът сияеше от сцената с „Оскар“ в ръка и с нашия флаг, поставен този път в предния му джоб, до сърцето.

Димитър Маринов
Снимка: Getty

И тогава онлайн хейтът започна: поведението на Димитър беше определено като байганьовско (макар че не развя знамето на сцената на „Долби Тиатър“, а просто го остави красноречиво на показ), а някои дори го сравниха с Андрешко, защото „се докопа тихомълком до Джулия Робъртс и грабна Оскара (предназначен естествено за продуцентите на филма) от ръцете...“ – когато всъщност последната статуетка беше останала за продуцента, който в този момент държеше реч (вижте сами тук).

► Българската звезда в Холивуд Димитър Маринов ще представи лично у нас номинирания за „Оскар“ филм „Зелената книга“

Докато много хора у нас искрено се зарадваха за успеха на българския актьор, други бяха засрамени заради „патриотарските изказвания“ и преекспонирането в заглавията. Аз обаче разбирам и вторите – преувеличено е да чуеш или прочетеш, че български актьор е носител на „Оскар“ и големият победител на вечерта, когато всъщност номинацията не е лично негова, а той има само няколко реплики. Но това правят медиите – взимат най-важното от едно събитие според спецификата на конкретната си аудитория и го превръщат в акцент – защото такъв е бизнесът.

Димитър Маринов
Снимка: Getty

Гледайки интервюто на Димитър Маринов  от червения килим и аз се почувствах особено – не неудобно, а по-скоро необичайно. Малко по-късно си обяснявам причината – един мъж беше избрал да сподели малкия си голям личен успех със своята родна страна и да го приеме като национално постижение, за да донесе малко радост и самочувствие от трибуната на „Оскар“-ите за своите сънародници.

Дори да става въпрос за комплекса на човек от малка страна или за извличане на допълнителна слава, предпочитам вариантът да е този. Защото в интервютата си покрай „Зелената книга“ Димитър можеше изобщо да не споменава откъде е или пък да критикува държавата си по някой от многобройните параграфи, по които тя заслужава. Но въпреки своите три десетилетия, прекарани в Америка, той продължава да говори свободно български и не забравя откъде е тръгнал.

Димитър Маринов
Снимка: Getty

Колкото обаче е комплекс да преувеличаваш нечий успех, било то собствен или чужд, не по-малък комплекс издава пренебрегването и критиките срещу същото постижение, независимо колко е голямо то. А за всички тези години в САЩ изглежда, че Димитър Маринов е развил една полезна чуждестранна черта.

Все си мисля, че сред разликите между нас и хората в САЩ са някои техни простички, но важни умения: да бъдат благодарни към живота, да празнуват успехите си, независимо колко големи са те, да се радват на чуждите постижения и с обич да хвърлят светлина към родния си произход – било то мексикански, азиатски или български. А това само може да направи една нация по-щастлива.

Ето такъв урок ни даде Димитър Маринов, но очевидно не са го разбрали онези, които най-много имат нужда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти