Запомнете това име: българинът Димитър Маринов и триумфът му в Холивуд

Димитър Маринов
Снимка: Getty

Деница Димитрова

Големият победител на наградите „Златен глобус“ тази година се оказа филмът „Зелена книга“, но това, което все още малко от нас знаят, е, че зад успеха на заглавието стои и едно българско име – Димитър Маринов.

 „Зелена книга“ среща българския актьор със звезди като Виго Мортенсен (номиниран за „Златен глобус“ за участието си във филма) и носителя на „Оскар“ за „Лунна светлина“ Махершала Али (който спечели статуетката за поддържаща роля). Героите им са шофьорът Тони Лип и прочутият пианист Дон Шърли, които се сприятеляват по време на турне в южните щати, но скоро се сблъскват с настъпващата сегрегация. За сценария са използвани писмата на грубоватия Лип пише до своята жена, за които му помага изтънчения музикант.

Димитър Маринов
Снимка: Getty

Във филма Димитър Маринов играе музиканта Олег, част от джаз триото на чернокожия Джон Шърли. Прототипът на Олег е виолончелистът Юрий Харт, който свири заедно със същите музиканти, а в лентата има ключова роля за промяната на шофьора и бодигард Тони.

Българинът първоначално е отхвърлен след първия кастинг за филма, но по-късно отново получава обаждане. Въпреки че свири на цигулка от 4-годишен, продуцентите се нуждаят от челист. Така се налага Димитър да овладее инструмента само за 5 дни, свирейки по няколко часа всеки ден.

За ролята на Олег екипът трябва да избере между четирима кандидати, като единственият неизвестен сред тях е българинът. След последния драматичен кастинг продуцентите заедно с Махершала Али и Виго Мортенсен се спират на Маринов, пишат от „Икар Прес“.

След като гледат записите с българина, Мортенсен и Али са категорични, че Димитър е техният човек. Докато продуцентите се паникьосват самият Стивън Спилбърг е този, който съветва режисьора Питър Фарели да избере Маринов. Причината е, че в кадрите с интервюто и актьорските сцени актьорът се държи по един и същи начин и вместо да се преструва, играе себе си.

Димитър, който от близо 30 години живее и работи в САЩ, досега записва предимно участия в сериали, но славният му миг идва с премиерата на „Зелена книга“ на 9 ноември 2018 г. Във Фейсбук профила си той описва събитието с думите „истинска история за Пепеляшка“.

Тогава Маринов стъпва на червения килим заедно със семейството си: придружава го съпругата му Дженифър и големия му син Йордан. Актьорът става част от всички пресконференции, на които са необходими представители на „Зелена книга“. По този повод режисьорът на филма Питър Фарели казва: „Не съм виждал друг актьор, който толкова добре да си подбира думите и да е с толкова бърза мисъл, да мисли в действие и да казва винаги това, което трябва“.

Пред „Труд“ Димитър Маринов споделя гордостта си от думите на главния продуцент на лентата Джим Бърк, който заявява: „В цялата ми история в Холивуд, 32 години, ти си единственият актьор, който не е в най-главната роля, и с който всяка телевизионна компания на червения килим пожела да направи интервю“.

Димитър Маринов
Снимка: Getty

Освен трите статуетки „Златен глобус“, „Зелена книга“ вече е спечелил редица награди, сред които тази на публиката от Филмовия фестивал в Торонто, призовете за сценарий и цялостно изпълнение на актьорски състав от Холивудските филмови награди. Още по-многобройни са номинациите на лентата, която вече се очаква да бъде и подобаващото отличена и с награди „Оскар“ в края на февруари.

У нас все още не е съобщен филмов дистрибутор, който да разпространява „Зелена книга“, но се надяваме този пропуск скоро да бъде попълнен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти