Нургюл Салимова - безстрашната царица на шаха и нейният красив ум

Тя се казва Нургюл Салимова. Името ѝ означава "сияйна роза". Родена е в село Крепча, Търговищко. Едва на 20 години е. И е брилянтна. Това са фактите, които от дни научаваме за златното ни момиче в шахмата.

Всички изтъкваме младостта ѝ като изненадващ факт, но истината е, че Нургюл цял живот се подготвя за този момент. И за нея едва ли е изненадващо, че на 20 е на път да грабне световната титла. От развръзката ни делят броени часове и всички стискаме палци на Нургюл и нейния красив ум.

Шахът е неин спътник от 4-годишна, когато вместо с кукли, започва да си играе с фигурите по шахматната дъска. Любовта ѝ към играта разпалва дядо ѝ Салим Ибрямов, който е първият ѝ учител.

„Аз бях на четири. Тогава баща ми ме научи, как се местят фигурите. Запозна ме с играта. След това, заедно с дядо ми, започнаха да ми показват, как се играе. Научих правилата”, споделя младата шахматистка пред "Здравей, България" по NOVA преди 4 години.

Година, след като бащата и дядото увличат Нургюл по шахмата, момичето се пробва и на първия си турнир в Силистра. Тя е най-малкият участник –  дори не е навършила 6 години.

„Станах първа до 8 години, като не бях навършила 6. И ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам. Имам десет държавни титли, мисля. Аз винаги съм искала да стана световна шампионка за жени", разказва Нургюл.

Списъкът с постиженията на Нургюл е доста дълъг и съвсем закономерно днес я виждаме на финал. Шампионка е на България рекордните 10 пъти в различните възрастови групи. През 2011 г. в Албена спечелва Юношеското европейско първенство по шахмат при момичетата под 8 г. През 2015 г. в Порто Карас Салимова спечелва Юношеското световно първенство по шахмат при момичетата под 12 г. През 2015 г. година печели и Юношеското първенство на Европейския съюз при момичетата под 12 г. 

През 2017 г. спечелва Първенството на България по шахмат при жените. Към май 2018 г. Салимова вече е спечелила Откритото първенство на Байон с блестящ резултат, който е и първата ѝ норма за титлата международен гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите и за международен майстор за мъже. През юли 2018 г. играе в Пардубице, Чехия, където взема награда за най-добра жена в турнира. През декември играе в Задар, Хърватия, където успява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400.

Според ФИДЕ към настоящ момент е класирана на 3-то място в света за девойки-шахматистки.

"Да, когато бях малка знаех, че ще стигна до финал за Купата, но не очаквах това да стане на 20 години", споделя Нургюл в свое интервю за NOVA след полуфинала за Купата. 

Ние пожелаваме успех на Нургюл по-късно днес! Каквото и да се случи - тя е нашата царица на шаха!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти