„Нищо не е вечно в този порочен свят – дори проблемите“: вечната магия на Чарли Чаплин

Чарли Чаплин
Снимка: Wikipedia

Ден без смях е пропилян ден.

Сър Чарлс Спенсър Чаплин е роден на 16 април 1889 година в Лондон, а родителите му са певци и актьори от мюзик хол. Те се разделят преди той да навърши три години. Баща му, Чарлс Чаплин старши, е алкохолик и не общува много със сина си, макар че Чарли Чаплин и неговият полубрат Сид живеят известно време с него и любовницата му Луиз, по време на един от престоите на майка им в приют за психично болни. Чарлс Чаплин старши умира през 1901 година от цироза.

чарли чаплин
Снимка: Getty

За да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея.

Трябва ти сила, само ако възнамеряваш да направиш нещо лошо. Във всички останали случаи любовта ти е напълно достатъчна.

След раздялата на родителите си двете деца живеят с майка си в различни части на Лондон. Майката, Хана Чаплин, произлиза по майчина линия от голям цигански род. Самият той по-късно говори с гордост за този факт, макар че в същото време го определя и като „скелета в семейния гардероб“.

Провалът е важен. Изисква се кураж, за да се направиш на глупак.

Броят на глупостите, извършени по волята на разума, са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост.

чарли чаплин
Снимка: Getty

Поради проблеми с гърлото през 1894 година Хана Чаплин е принудена да прекрати кариерата си на певица, а малко по-късно отново постъпва в приют за психично болни. Сид и Чарли попадат в интернат за сираци и изоставени деца и от ранна възраст започват да участват в различни мюзик хол представления. Тези години на крайна бедност оказват голямо влияние върху по-късното творчество на Чарли Чаплин. По време на преброяването от 1901 година Чарли Чаплин е единадесетгодишен и живее с група танцьори, ръководена от Уилям Джаксън.

Истинският характер на човек си проличава, когато е пиян.

Жените нямат недостатъци, те имат особености!

Моята болка може да бъде причината за нечий смях, но не искам никога моят смях да бъде причина за нечия болка.

чарли чаплин
Снимка: Getty

През 1921 година, след като постигат успех в Съединените щати, Сид и Чарли Чаплин отвеждат майка си в Холивуд, където тя умира през 1928 година. 

В средата на 1910-те Чаплин постепенно изработва своя легендарен кинообраз на „Малкия човек“.

На 2 октомври 1912 г. младежът отива с трупата на Карно в САЩ и остава там. По време на неговите представления е забелязан от продуцента Мак Сенет, който го кани на работа в своето студио „Кийстоун Филм“.

Показан в крупен план, животът е трагедия, но е комедия в общ.

Най-тъжното нещо, което мога да си представя, е как свиквам с лукса.

Отчаянието е наркотик. То приспива ума, прави го безразличен.

чарли чаплин
Снимка: Getty

Слава на Чаплин носи нямото кино, и въпреки че звукът се появява във филмите през 1927 г., Чарли остава верен на старата технология още цяло десетилетие. Първият звуков филм на Чаплин е „Великият диктатор“ – антихитлеровски филм, заснет през 1940 г.

През 1972 г. Чаплин за втори път получава Оскар.

На 4 март 1975 г. Чаплин е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II.

чарли чаплин
Снимка: Getty

Не обичам слоновете. Толкова са силни, а толкова послушни...

Не виждам в бедността нищо привлекателно или поучително.

В края на 1960-те здравословното състояние на Чарли Чаплин започва бавно да се влошава. След награждаването му със специален Оскар през 1972 този процес се ускорява. Към 1977 той не може да общува и е прикован към инвалидна количка. Умира в съня си през 1977 г. на Рождество Христово на 88 години в малкия швейцарски град Веве. Погребан е във Во, Швейцария. На 2 март 1978 година неговият ковчег е изкопан и откраднат от двама емигранти – поляка Роман Вардас и българина Ганчо Ганев с цел да изнудват семейството му за пари. Замисълът се проваля и крадците са заловени, а ковчегът е открит единадесет седмици по-късно, закопан край Женевското езеро. Тялото след това е препогребано под два метра бетон, за да се предотвратят подобни бъдещи посегателства.

Чаплин е женен 4 пъти, и има 11 деца.

Умира на 25 декември 1977 г. в Швейцария, където живее през последните години от живота си.

Щастието е уморено страдание.

Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко.

Аз съм в мир с Господ. Конфликтът ми е с човека.

чарли чаплин
Снимка: iStock

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти