Леонардо ди Каприо с награда за най-добър актьор

В късните часове на празника Свети Валентин британската филмова индустрия засвидетелства любовта си към драмата за оцеляване "Завръщането", отличавайки я с пет награди БАФТА, предадоха световните информационни агенции.

Британската академия за кино и телевизия, която присъжда родния еквивалент на американски Оскар-и, отличи "Завръщането" в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор (Алехандро Гонсалес Иняриту), най-добър актьор (Леонардо ди Каприо), операторско майсторство (Еманюел Любецки) и звук.

Филмът "Завръщането", който е с най-много номинации за наградите Оскар - 12 на брой, затвърди позицията си на основен претендент за най-престижните отличия в света на киното.

Ролята в "Завръщането" донесе на холивудския актьор Леонардо ди Каприо първа награда БАФТА в кариерата му след четири номинации за водещото британско отличие.

| Виж ТУК снимки от събитието |

Приемайки трофея си, Ди Каприо сподели, че в работата си е черпил вдъхновение от британски звезди като Том Кортни, Даниъл Дей-Луис, Питър О'Тул и екранния си партньор в "Завръщането" Том Харди. Носителят на приза за най-добър актьор посвети отличието на майка си, чийто рожден ден съвпадна с наградната церемония.

С поредния приз в наградния сезон Леонардо ди Каприо циментира статута си на основен фаворит за спечелването на Оскар. В колекцията на Ди Каприо все още липсва най-престижното киноотличие, за което е бил номиниран шест пъти. Пет от номинациите му са в актьорските категории. Мнозина смятат, че тази година Леонардо ди Каприо е по-близо от всякога до заветния Оскар и че най-сетне ще го получи.

Продължавайки победния си ход в наградния сезон, поредно отличие спечели актрисата Бри Ларсън за изпълнението си в "Стая", циментирайки фаворитската си позиция за Оскар.

В поддържащите актьорски категории бяха отличени съответно Марк Райлънс за "Мостътна шпионите" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс". Уинслет посвети наградата си на всички жени, които се съмняват в себе си.

Призът за най-добър британски филм беше присъден на ирландската емигрантска сага "Бруклин".

Две продукции със сериозни шансове за успех на Оскар-ите - "Спотлайт" и "Големиятзалог", получиха отличията съответно за най-добър оригинален и адаптиран сценарий.

Футуристичният екшън "Лудия Макс: Пътят на яростта" спечели четири награди БАФТА в техническите категории - за монтаж, дизайн на продукция, костюми и грим и прически.

Легендарният филмов композитор Енио Мориконе беше отличен с БАФТА за музиката към лентата "Омразната осморка" на Куентин Тарантино.

Призът за най-добра анимация беше присъден на "Отвътре навън". В документалната категория беше отличена лентата "Ейми" за възхода и падението на покойната певица Ейми Уайнхаус. За най-добър чуждоезичен филм беше избрана аржентинско-испанската черна комедия "Диви истории".

Касоразбивачът "Междузвездни войни: Силата се пробужда" беше отличен в категорията за визуални ефекти. Изпълнителят на една от централните роли в седмия епизод от космическата сага Джон Бойега спечели приза "Изгряваща звезда" - единственото отличие на Британската академия за кино и телевизия, носителят на което се определя от публиката. Призът се присъжда на обещаващи млади таланти, които не е задължително да са дебютанти в киното.

Легендарният актьор от американско-бахамски произход Сидни Поатие, известен с ролите си във филмови класики като "На учителя с любов", "Познай кой ще дойде на вечеря" и "Среднощна жега", беше удостоен с почетно членство на БАФТА - най-високото отличие, присъждано от Британската академия за кино и телевизия.

Драмата "Каръл", която заедно с "Мостът на шпионите" водеше по номинации за наградите БАФТА с по девет на брой, не получи нито едно отличие.

Наградите БАФТА, присъждани от Британската академия за кино и телевизия, се връчват две седмици преди Оскар-ите.

Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното. Призовете бяха раздадени на церемония в Кралската опера в Лондон. Домакин на наградното шоу беше комикът Стивън Фрай.

Разгледайте нашата нова галерия от събитието ТУК.

Припомнете си още:

Отново необвързан: Леонардо ди Каприо

Планира ли Леонардо ди Каприо сватба?

Леонардо ди Каприо: 3 пъти на крачка от смъртта

Един подмладен и по-симпатичен Леонардо

Щедрият и добър Леонардо ди Каприо

Тайните за Леонардо

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти