Легендата Нина Ричи или как името на една жена става синоним на разкош

нина ричи
Снимка: Getty

На днешната дата преди 139 години е родена неповторимата Нина Ричи!

Днес ще си говорим за една жена и нейния син. За едно обикновено момиче от бедно семейство, което се бори с всички сили и по думите ѝ "работи като прокълната ден и нощ", за да сбъдне мечтата си и да осигури бъдеще за сина си, а самият той да порасне като умен и амбициозен млад мъж, който да създаде един от най-известните и обичани аромати в света. Майка и син - символи на класата, лукса и разкоша, но тръгнали от мизерията и нищетата.

Това е невероятната история на Нина Ричи - легендата в модния свят!

Рожденото име на Нина е Мария Аделаид Ниели. Родена е в Торино на 14 януари 1883 г., но по-късно се установява във Флоренция заедно със семейството си. През 1895 се мести в Париж, а там измисля и прякора си Нина.

Тя е наследила любовта към шиенето на дрехи от баща си, който, надявайки се да намери клиенти сред светските дами на френската Ривиера, се премества със семейството си от Торино в Монте Карло, когато Нина е едва на 5 години, но умира след няколко години, оставяйки жена си без никакви пари.

Дванадесетгодишната Мари започва работа като шивачка, за да помага на семейството си и да е близо до това, което харесва най-много - създаването на дрехи. Докато е тийнейджърка не спира да работи като стажант в различни модни къщи.

На 18 среща съпруга си Луиджи Ричи и приема фамилията му. Той е дизайнер на бижута, а двамата имат син на име Робърт. 4 години след сватбата им, Нина започва да работи като дизайнер в модна къща "Рафин" и така цели две десетилетия. През това време става партньор в къщата, а през 1932 г. най-сетне основава своя модна къща.

Тук е много важно да се спомене ролята на сина ѝ Робърт. По онова време Нина е била готова по-скоро да се пенсионира, защото след 20 години неспирна работа за модна къща "Рафин" е спечелила достатъчно пари, за да живее спокойно и е работила достатъчно, за да постигне поне част от големите си мечти.

Синът убедил майка си да отвори модна къща на свое име. В условията на световна криза това изглеждало пълна лудост, но въпреки това през 1932 г.  се появява надписът NINA RICCI, който и до днес е символ на лукс и елегантност.

По-добре е да изглеждаш достойно, отколкото разкошно.

Първите дефилета носят на семейството късмет – Ричи познава вкусовете на клиентите си - буржоа, които предпочитат качеството пред екстравагантността. Съвсем скоро Ричи облича половин Париж.

Нейният търговски нюх извежда компанията сред първите френски производители на облекла. Но глобалният успех идва след края на войната, когато Робърт Ричи пуска първия си парфюм „Coeur-Joie“. Две години по-късно, „L'air du Temps“ носи не само слава, но и огромни печалби.

Популярността на този вълшебен аромат, който според легендата, Робърт създава за жената, която обича, не отслабва с годините - всеки пет секунди някой купува флакон „L'air du Temps“. Може би, защото той наистина излъчва очарованието на времето, когато двама художници създават своите шедьоври -  майката, с присъщата сдържаност и безупречен вкус, и сина, по юношески страстно влюбен в живота.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти