Легендата Карл Лагерфелд: "Аз съм карикатура на самия себе си, изрод в риза"

карл лагерфелд
Снимка: Getty/Gulliver

"Аз не искам да бъда реалност в живота на другите, искам да бъда привидение което се появява, а след това изчезва", с усмивка заявява един от най-успешните модни дизайнери за всички времена.

На днешната дата през 2019 г. ни напусната легендарният Карл Лагерфелд.

Карл Лагерфелд, който от 1983 г. е начело на една от най-луксозните модни марки "Chanel" и създава модели за не по-малко известния моден бранд "Fendi" още от 1965 г., е идеал за моделиер в съвременния моден свят.

Освен с добрия си моден вкус обаче, Карл е известен и с изключително острият си език. Той не пести мнението му за нито една знаменитост и без да се притеснява той нарича певицата Адел "дебела", определя Пипа Мидълтън за "жена, която трябва да показва единствено гърба си", а относно американския художник Анди Уорхоу смята, че външният му вид е "меко казано отблъскващ".

Докато беше жив, модният гуру не спираше да налага мнението си и да изразява гледни точки за почти всичко което участва във висшата мода. Изпитваше антипатия към джапанки, харесваше чорапи единствено до коляното и държеше в негово присъствие да има единствено такива.

За Лагерфелд нямаше по-омразна гледка от мъж кръстосал краката си, обут в къси чорапи и дълъг панталон, а космите по глезените и прасците му да се забелязват от далеч.

Обожаваше яките, ръкавиците, ризите и папионките и бе категоричен, че "мъж с дълги ръце, означава влиятелен мъж".

Това, с което германският моделиер се отличаваше от останалите, е и способността му да отправя критика не само към околните, но и към самия себе си.

"Аз съм като карикатура на самия себе си и това ми харесва, това е нещо като маска. За мен карнавалът във Венеция продължава цяла година", заявява Лагерфелд.

Външният вид на дизайнера бе толкова изпипан, фиксиран и идентичен, че лесно създаваше усещането за един и същ през всички години под светлините на прожекторите.

Карл наричаше себе си "изрод в риза", съчетава класиката с модерните тоалети на съвременните дизайнери, обича малката си опашка бяла коса и счита себе си за диктатор в модата.

"Аз съм човек на модата, тя не е само дрехи, тя е цялостна промяна", коментира германският талант. Той е обличал себе си в почти всички стилове, виждал е модата във всичките ѝ измерения.

На въпросът дали има някой на този свят, който познава истинската му същност, той намира отговора за наистина труден.

"Това е труден въпрос. Толкова години съм работил върху изграждането на определен образ на самия себе си, че смятам това за невъзможно.

И това е моето желание, дори тези които най-дълбоко обичам в душата си, за тях също искам да остане невъзможно", заключва с усмивка Лагерфелд

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти