Легендарният хотел "Риц" в Париж затваря врати

"Риц" е специален за Донатела - там през 1997 г. публиката видя последното ревю на брат й Джани
Снимка: Getty/Guliver

Сестрата на Джани Версаче избра иконичния салон "Вандом" на хотел "Риц", за да представи на първи юли колекцията на "Ателие Версаче" за есента и зимата. Решението на Донатела съвсем не е случайно и има съдбовна връзка за фамилия Версаче. Именно тук през 1997 г. публиката видя последното ревю на брат й Джани.

Това е и последното събитие, което ще изпълни с шум и блясък хотел "Риц", преди умореното от историята бижу на френската столица да притихне за 27-месечен ремонт.

"За мен е огромна емоция да се върна в "Риц", където споделих толкова много специални моменти с брат ми", признава развълнуваната сеньора Версаче. "Затварянето на хотела за повече от две години представлява краят на една епоха, но също така поставя началото на нова, така че възможността да покажа линията на "Ателие Версаче" (Atelier Versace) за последен път тук, ще бъде историческо събитие".

Cъбитието е наистина историческо, след като на 31 юли един от най-известните и скъпи хотели в света ще затвори врати. Разположен в сърцето на Париж, на емблематичния площад "Вандом", "Риц" е първият хотел, които разполага с баня, телефон и електричество във всеки апартамент. Последният му ремонт е направен от милиардера Мохамед ал Файед преди 33 години, когато го купува от семейство Риц за 20 милиона долара.

Огромните прозорци на хотелските стаи гледат към площада и са част от непроменената и до днес впечатляваща фасада, скицирана през 18 век от легендарния архитект на френския барок Жул Мансард.

Старинни предмети и шедьоври на изобразителното изкуство създават неповторимия дух на хотела. Цените за единична стая започват от 900 евро и достигат до 13 900 евро за нощувка в императорския апартамент.

Апартаментът на Коко Шанел в "Риц" пази тайните на гениалната дизайнерка, която цели 35 години разполага със своите 155 кв.м.

Превърнати от прахта на годините в история, в "Риц" се разиграват драматични любовни сюжети - Гари Купър се влюбва в Одри Хепбърн в "Следобедна любов" в една от стаите на хотела.

"Риц" е естествен декор за романа "Нежна е нощта" на Скот Фицджералд и за "И слънцето изгрява" на Ърнест Хемингуей, един от най-честите посетители, чието име е увековечено в един от баровете на хотела - "Бар Хемингуей".

Сред съвременните знаменитости, които винаги отсядат в "Риц", са сър Елтън Джон, Уди Алън, Катрин Деньов, Карл Лагерфелд, Кейт Мос, Том Круз и Кейти Холмс, Виктория Бекъм и др.

Собственикът Мохамед ал Файед предвижда хотелът да бъде готов най-късно за Парижката седмица на модата през януари 2015 година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти