Специално

Красивата, но презряна любов на Ботев и Венета

Понякога животът пише най-добрите любовни романи, където красивото и трагичното се срещат, за да създадат история, която се помни през вековете. Любовта на българския революционер Христо Ботев и съпругата му Венета е именно такава. Макар и искрени и дълбоки, на отношенията им не се гледало с добро око от самото начало. А след бурята на хорското мнение, добре знаем, че идва и бурята на революционното дело на Ботев, което слага край на живота му прекалено рано. 

В богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON можете да откриете филма "Ботев", който ще ви потопи в живота и великия подвиг на една от най-изявените личности в българската история. Лентата ще ви позвили да проследите някои от най-трудните избори, които революционерът е взимал. Преди всичко за него е Родината. Затова с шепа млади революционери се събират в Гюргево и съставят план за освобождението на поробена България. Христо Ботев захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя. 

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

А някъде в България го чака тя - любовта му, с малкото им дете на ръце...

За Ботев любовта започва да носи името Венета няколко години по-рано. 

На 26 юни 1875 г. той пише на приятеля си Иван Драсов, с което му обяснява защо не е отговорил на четири негови писма:

Сичко се беше струпало на моята глава: и процеси, и семейни нещастия, и кавги с доброжелатели, и хайдутлук, и борба за печатницата, и ходене насам-натам за пари, и много, много още други.

След това добавя:

Безпаричието ще ме принуди да се оженя, за да мога да работя, но недей мисли, че моята шия влиза в хомота. Само един хомот съм можал да нося, и това е хомотът на Каравелова, с убеждение, че аз принасям някаква полза на народа…

Още следващия месец, през юли 1875-а, той се събира с Венета, която му помага да си купи печатница и да издава своя вестник „Знаме“, финансира изпадналите в беда негови другари, носи им храна и дрехи.

р
Снимка: faktor.bg

Венета Ботева


Грижи се и за свекърва си Иванка и тримата ѝ невръстни синове, които тя довежда със себе си в Букурещ след смъртта на съпруга ѝ даскал Ботьо Петков през 1869 г. 

С една дума, Венета споделя изцяло крайно мизерния живот на мъжа си. Живот, който Захари Стоянов описва така:

За да не би да стане тлъст човек, да не му влязат в ръката богатства и други блага /а той е имал такава възможност покрай богатите си сродници като Евлоги и Христо Георгиеви/, т.е. за да не би да стане нему добре, той спял с кучетата по пустите воденици, не ял по три деня, помагал на всички презрени, но не и на себе си. Той търсел такова страшно средство, с което да унищожи всички ония, които мъчат народите и най-много неговото отечество.

Пак Захари Стоянов описва доста живописно сватбата на поета и Венета:

Тя се извършила през юли 1875 г., когато вуйчо ѝ – владиката Панарет Рашев, отсъствал от Европа. Венета просто избягала от него, оставила богатата трапеза и отишла да живее по бордеите. Със сълзи на очи желаела, щото венчавката да стане по старата мода, със свещеник. Ботев я уверил, че той умира, но пак не приема да му чете поп на главата и… трябва да направи граждански брак с нея. Венета била вече в капана. Вечерта станало и нещо като увеселение, гдето присъствали всички хъшляци. Играло се хора, пели се песни и прочие…

Така двамата слагат началото на една от най-красивите и тъжни любовни истории, срещана по нашите земи.

Тъжна история, защото е белязана с много неразбиране, хули и клевети по техен адрес.

Венета навремето прави нещо, което не могат да приемат нито близките ѝ, нито обществото: иска развод от деспотичния си мъж – богатия търновски сарафин Дончо Стефанов Петров, за когото е омъжена насила. Тя грабва сина си Димитър, който е само на три години, и бяга в Румъния при вуйчо си – владиката Панарет Рашев. Там се грижи за домакинството му и постепенно се откъсва от миналото. По настояване на владиката малкият е записан в румънско училище, но на долния етаж на същата сграда се помещава българско училище и детето все по-често започва да общува със своите сънародници.

Точно тогава в българското школо започва работа нов даскал – Христо Ботев. Владиката е нащрек – той вече знае името на българския хъш от писанията му в „Тъпан“, „Будилник“ и „Независимост“, които българските революционери в Букурещ издават. На всичкото отгоре самият владика често е „герой“ на статии в тези вестници и неведнъж техен автор е именно Ботев. Затова, когато разбира, че хъшът е завъртял главата на племенницата му, реагира яростно: 

Никога няма да позволя този да влезе в къщата ми!

Близките на Венета също въстават срещу нея. Как може да загърби добре уредения си живот и да избере бедността?

Близките на Ботев – все хъшове и революционери, също са изумени: Как може той, борецът срещу богатите, да си вземе жена от тези среди, още повече пък и племенница на владика?

Панарет ѝ забранява да се среща с него. Но когато тя се оплаква на Ботев от този тормоз, той ѝ казва:

Иди вземи Димитър и тръгвай с мен още сега!

И Венета тръгва.

След време тя ще разкаже на внучката си, кръстена на нея:

В едно сандъче си сложих само най-необходимото; всички копринени дрехи, кадифета, фистани и гиздила оставих, защото знаех къде отивам и нямах нужда от такива разкоши… Домъчня ми само за едно контошче от кадифе, гарнирано с кожи от белка. Много ми приличаше това контошче, и топло ми държеше, но и него оставих… След години, когато пак се върнах при дядо владика, то беше още там, добре запазено… Натоварих на една каручка сандъка си, поведох за ръка Димитър и обърнах глава на владишкия дом.

Докато мъжът ѝ организира преминаването на четата през Дунава, Венета очаква да се роди детето им. Иванка се появява на бял свят на 13 април 1876-а. На 16 май Ботев заминава.

р
Снимка: analizi.bg

Иванка Ботева


Дотогава пази в тайна всичко и дори в последния момент не събира сили да каже на Венета къде отива. Вече на кораба „Радецки“ ѝ пише писмо, но пак не споделя, че тръгва за България.

Мила ми Венето, Димитре и Иванке! Простете ми, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това…

И накрая: Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те Христа.

17 мая 1876, „Радецки“

Венета остава да го чака да се върне, но вместо това я застига страшната вест за неговата смърт.

Из „Големите любови на българските поети и писатели“, Венелин Митев

Български любовни истории от миналото

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти