„Ако не подкрепяме жените и семействата, всички други ще изостанат“: Камала Харис, която вдъхнови целия свят

Камала Харис
Снимка: Getty

Деница Димитрова

В потискащата обстановка на 2020 edna победа зарадва жените по цял свят – тази на Камала Харис като бъдещия вицепрезидент на Съединените американски щати.

След спечелването на изборите от Джо Байдън, сенаторът от Калифорния се превърна в първата жена, избрана за служба в Белия дом, както и първата чернокожа личност и първата американка от южноазиатски произход на този пост.

Вдъхновяващи изказвания за жените от Камала Харис

Още преди десетилетие Харис е наречена от журналист „женският Барак Обама“. Но коя всъщност е тя?

Камала Деви Харис се ражда в Оукланд през 1964 г. в семейство на имигранти – баща ѝ, Доналд Харис, е родом от Ямайка, а нейната майка Шамала Гопалан е индийка. Той работи като професор по икономика, а тя е биомедицински изследовател, който също преподава. Двамата се запознават покрай дейността си на активисти, но се развеждат, когато Камала е на 7 години, а сестра ѝ Мая – на 4 г.

Камала Харис
Снимка: Getty

„Родителите ми ме водеха на протести, закопчана в количката ми, а майка ми Шамала възпита мен и сестра ми Мая в убеждението, че от нас и всяко поколение американци зависи да продължим да маршируваме“, казва Харис на първата си поява по време на предизборната кампания.

Двете момичета са отгледани самостоятелно от Шамала в Бъркли, а това се отразява и на възгледите им за силата на жените. Сенаторът и бъдещ вицепрезидент не крие, че е възпитана да се гордее с индийския си произход, който определя и името ѝ – Камала означава лотус и е друго наименование на богинята Лакшми.

Гордостта с нейните корени и самочувстивето да бъде успяла чернокожа жена в Америка я прави идеален символ на надежда в разединените щати, където през последните четири години мнозина се чувстват нежелани и застрашени заради чуждестранния си произход.

Гимназиалните си години Камала прекарва в Монреал, където майка ѝ работи като учител, а след това завършва Университета Хауърд и Калифорнийския университет, откъдето получава диплома по право. Започвайки кариерата си като адвокат, тя става областен прокурор в Сан Франциско, а по-късно Харис се превръща в първата жена и първата чернокожа личност, служеща като министър на правосъдието в Калифорния.

По това време на работата си в Златния град се съсредоточава върху проституцията сред малолетни, като променя законовия подход към това момичетата да бъдат разглеждани като жертви, а не престъпници. Но макар през първите три години на службата ѝ броят присъди в града да се увеличава с 15%, тя е критикувана заради отказа да отсъди смъртно наказание за убиец на местен полицай, а по-късно и когато отказва да подкрепи инициативи за забраната на този тип присъда.

Постепенно Камала Харис си изгражда репутация на edna от изгряващите звезди на демократичната партия в САЩ, а през 2017 г. става сенатор на Калифорния.

Камала Харис
Снимка: Getty

Три години по-рано се жени за корпоративния адвокат Дъглас Емхоф, който предстои да бъде първият „втори джентълмен“ в страната. Самата Камала няма биологични деца, но говори с обич за момичето и момчето на Дъг от предишния му брак. Тя не пропусна да спомене 26-годишния Коул и 21-годишната Ела, които обикновено я наричат „Момала“, и в речта си след победата на изборите.

По време на същата триумфална вечер Камала Харис почете суфражетките с белия цвят на дрехите си, емблематичен за жените, борели се за избирателното си право през XX век.

„Макар че съм първата жена на тази служба, няма да бъда последната. Защото всяко малко момиченце, което гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите“, каза тя пред американския народ преди да допълни: „А на децата в нашата страна, независимо от пола ви, нашата страна ви изпрати ясно послание: Мечтайте амбициозно, предвождайте убедително и виждайте себе си по начин, по който другите може да не са, просто защото никога не са го виждали. Но знайте, че ние ще аплодираме всяка ваша крачка.“

Камала Харис
Снимка: Getty

Успехът на Камала Харис е вдъхновяващ не само за САЩ, но и за всички държави, които се нуждаят от повече жени в политиката. А техният брой няма как да се увеличи, ако не възпитаваме момичетата в увереност, гражданска позиция и лидерство – нещо, което бъдещият вицепрезидент знае от личен опит, а сега ще разполага и с още по-голяма платформа, за да даде пример.

Вдъхновяващи изказвания за жените от Камала Харис

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти