Историята на Клара Хитлер: майката на най-мразения човек в света

И злодеите имат майки. И детство, и време на несигурност и търсене на себе си. А преди да съдим, нека първо се опитаме да разберем. 

В днешно време е невъзможно да се направи изчерпателна и категорична психоанализа на човек, който вече не е сред живите, особено когато някои важни специфики за неговите взаимоотношения с хората остават неизвестни. И все пак, това, което вече знаем за Клара Хитлер, е достатъчно, за да надникнем в заплетения вътрешния свят на една от най-мразените личности в съвременната история. 

Преди да стане нацистки лидер, Адолф Хитлер е изключително близък с майка си. В документи на американската Служба за стратегически услуги пише, че детството на Хитлер отключва у него силно изявен Едипов комплекс. Но нека започнем отначало.

адолф хитлер родители
Снимка: Getty

Родителите на Хитлер са братовчеди

Алоис Хитлер е роден на 7 юни 1837 г. като Алоис Шиклгрубер в Щронес, Долна Австрия. Появява се на бял свят като "незаконно" дете, тъй като произходът на неговия баща остава неизвестен. 

Клара Хитлер е родена в австрийското село Вайтра, Австро-Унгария, от стар селски род, трудолюбива, енергична, благочестива и съвестна.

Въпреки че биологичният баща на Алоис е неизвестен, след като майка му, Мария Шикългрубер, се омъжва за Йохан Хидлер, Алоис официално става син на Хитлер. Майката на Клара е племенницата на Хитлер Йохана Хизел, която се омъжва за Йохан Баптист Пьолцл, което прави Клара и Алоис първи братовчеди.

През 1876 г. 16-годишната Клара е наета като домашен служител от нейния роднина Алоис, три години след първия му брак с Анна Гласл-Хоер.По това време той е достатъчно възрастен, за да бъде неин чичо. Клара напуска домакинството, след като Алоис сключва втори брак. Когато втората съпруга, Франциска Мацелсбергер, е повалена от тежка болест, тя се завръща и поема задълженията ѝ. Когато Алоис овдовява, Клара забременява. 

Клара и Алоис се женят на 7 януари 1885 г. Кратката церемония е проведена рано сутринта в помещенията на Хитлер под наем на последния етаж. Спекулира се, че дори след сватбената церемония Клара не може да спре да нарича съпруга си "чичо".

клара адолф хитлер
Снимка: Getty

Адолф е любимец на майка си

Първият им син, Густав, е роден четири месеца по-късно, а Ида  – на 23 септември 1886 г. И двете деца умират от дифтерия през зимата на 1886 г. Съдбата на третото е също толкова трагична. Четвъртият им син, Адолф Хитлер, е роден на 20 април 1889 г. От шестте им деца само той и Паула (родена през 1894-та) оцеляват до зряла възраст.

Въпреки че съжителства с две деца от миналия брак на Алоис, Адолф Хитлер е център на вселената за Клара. В училище не се откроява с впечатляващи способности. Баща му поема възпитанието му и силно го насърчава да последва неговите стъпки и да стане държавен служител. Малкият Адолф не приема присърце тази идея и често е бит за наказание. Майка му от своя страна прави всичко възможно, за да му спести колкото се може повече физическа болка.

След смъртта на баща му през 1903-та Адолф видимо не скърби за загубата. Алоис оставя на съпругата си правителствена пенсия, тя продава къщата в Леондинг и се мести с малкия Адолф и Паула в апартамент в Линц, където живее безгрижно.

От този момент нататък желанията на Адолф са на първо място. Когато не отбелязва напредък в училище, заявява на майка си, че е болен, а тя му позволява да спре да учи. Юношеските си години прекарва в рисуване, четене и ходене на театър. Клара дори му купува пиано. През 1907-а подкрепя решението му да замине за Виена, за да последва мечтата си да стане художник.

5 гениални, но ужасни мъже, които съсипаха съпругите си

Смъртта на Клара съсипва Фюрера

През 1906 г. Клара открива бучка в гърдите си, но първоначално я пренебрегва, защото е твърде заета с домакинските си задължения. След като болките в гръдния кош я държат будна цял нощ, най-сетне тя се консултира с доктора на семейството Едуард Блох. Диагнозата е рак на гърдата.

Адолф, който е във Виена по това време, за да учи изкуство, се прибира вкъщи, за да е със семейството си. Започва да готви и да чисти, дори се опитва да овладее избухливия си характер, което е крайно необичайно за него.

До октомври състоянието на Клара Хитлер бързо се влошава, а синът ѝ моли д-р Блох да опита нова процедура. През следващите 46 дни (от ноември до началото на декември) д-р Блох извършва ежедневно лечение на йодоформ, след това експериментална форма на химиотерапия. Леченията са невероятно болезнени и парализират гърлото на Клара. Д-р Блох е от еврейски произход, което създава спекулации, че насилствените антисемитски действия години по-късно отчасти са провокирани от тази трагедия.

Клара Хитлер умира в дома си в Линц от токсичните медицински странични ефекти на йодоформ на 21 декември 1907 г. Погребана е в Леондинг, близо до Линц. Адолф Хитлер е съсипан от смъртта ѝ и преживява скръбта до края на живота си. Блох по-късно си спомня: „През цялата си кариера никога не съм виждал някого да се просмуква от мъка като Адолф Хитлер“.

Десетилетия по-късно, през 1940 г., Хитлер доказва благодарността си на Блох за лечението на майка му, като го пуска да емигрира със съпругата си от Австрия в Съединените щати.

Титаник: зловещите истории на пасажери, от които ще ви побият тръпки

Фюрерът продължава да носи снимка на Клара в джоба си

Германският нацистки лидер обявява рождения ѝ ден - 12 август, за национален Ден на майката. Портретът ѝ е единствената снимка със сантиментално значение, която може да бъда открита в дома му и в кабинета му. 

Години наред носи снимката ѝ в малкия джоб на униформата си. На 30 април 1945-та, когато се самоубива, образът на Клара отново е скрит там, на обичайното място, близо до сърцето му.

На 28 март 2012 г. надгробният камък, маркиращ гроба на Алоис Хитлер (и този на неговата съпруга Клара) в градското гробище в Леондинг, е премахнат по искане на наследниците, защото мястото често е посещавано от крайнодесни екстремисти.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти