Из живота на един луд класически репортер

Даниел Петканов с плеяда от обожателки
Снимка: Нова телевизия

Християн Немски

Ако някога, някъде се проведе конкурс за най-усмихнат репортер, то без съмнение Даниел Петканов ще се нареди в челната тройка. А като заговорихме за конкурс, точно надпревара, но тази за титлата "Мис и Мистър УНСС" се оказва неговият печеливш лотариен билет за бъдещите му телевизионни приключения и щури превъплъщения, които по-късно ще му донесат и прозвището "Лудия репортер". Годината е 2010-а и Дани е твърдо решен, че няма да си тръгне без заветната победа, защото година по-рано по време на същия конкурс той става втори. Този път обаче неговото непринудено, забавно и остроумно поведение не остава незабелязано от 17-членното жури и той печели студентското съревнование.

Тогава в състава на журито е и телевизионният водещ Милен Цветков, който предусеща потенциала на 23-годишния студент по политология и го кани за стажант-репортер в кабелната телевизия "EBF TV", където той води свое предаване. За да оправдае още от самото начало гласуваното му доверие, Дани предлага да излезе за първия си репортаж из софийските улици само по боксерки и лачени обувки. Думите на Милен в онзи момент, че "не му стиска да го направи" още повече амбицират младежа и той предизвиква истински фурор с пилотната си полугола изява пред камера с микрофон в ръка, задавайки хумористични въпроси на доста учудените от неговата визия минувачи. В края на 2010 г. Дани е и сред финалистите в проекта на "Шоуто на Слави" "Претендентът".

Именно смелите идеи, симпатията на зрителите и липсата на притеснение в работата на Дани накланят положително везните Милен да му предложи репортерско място в началото на 2011 г. в предаването "Часът на Милен Цветков", където 27-годишният дипломиран магистър по маркетинг трупа трудов стаж и досега.

Основният повод да се срещнем и да поговорим с Дани обаче е интернет форматът на "NovaPlay" и "Vbox7", наречен "Класици", с който Нова ТВ поставя началото на редица нови уеб риалити проекти. Какво за него е класика в жанра, държи ли да бъде харесван на всяка цена и защо самоиронията е висша форма на интелект, предстои на разберем от самия Дани Петканов.

- Как дойде идеята за проекта "Класици"?
- Подобни интернет формати се радват на огромен зрителски интерес по света. Затова и българският отговор на такъв тип репортажи нямаше как да не се появи рано или късно. От една страна продуцентите на "Класици" искаха да избягам от образа на Лудия репортер и да бъда по-сериозен. В тази стилистика направихме няколко епизода, в които бях облечен в официален костюм, но нещата не се получиха, защото това не е моят образ и отново заложихме на типичното ми импровизирано поведение, с което хората ме свързват и оприличават.

- Кои хора са "класици"?
- Веднага се сещам за човек, хапващ комат хляб и сирене върху вестник или онези типажи, които вечно повтарят колко хубав е бил животът им по времето на соца.        

- Вече има сериозен интерес и гледания на видеата на "Класици" във "Vbox7". На какво се дължи успехът на формата?
- В случая са важни спонтанните реакции на хората, така че трябва да зададеш въпроса си към тях директно. За съжаление моят опит показва, че ние българите се притесняваме като видим камера и не обичаме да бъдем интервюирани и снимани от страх да не се изложим, докато чужденците, които срещам, сами идват при мен и ме питат дали могат да се включат в репортажа. Убедил съм се, че ако ти не харесваш нещата, които правиш - няма как и зрителите да ги харесат. Освен това гледаемостта на подобни клипове до голяма степен зависи, както от нестандартния подход и провокация при поднасянето на информация, така и от монтажа, затова много държим на подходящото музикално оформление във всяко видео от поредицата "Класици".

- Винаги ли си бил толкова освободен в поведението си?
- В общи линии да, но когато започнах да уча в УНСС нещата излязоха извън контрол и се отпуших (смее се). Виждайки толкова много и различни момичета и момчета, си казах, че аз мога да бъда всеки един от тях. Спомням си, че на откриването на учебната година в първи курс ни бяха събрали в аулата на университета и тогавашният министър на финансите Милен Велчев държеше реч. Изведнъж се провикнах към него и му казах, че това, което говори, е пълна скука и ще бъде най-добре, ако разкаже някой виц. Тогава цялата зала се обърна към мен и избухна в смях. Определено обичам да приковавам вниманието върху себе си, а това гали и самочувствието ми.

- Артистичността ти наследствена черта ли е?
- Баща ми е строителен инженер, а майка ми - учителка и всички вкъщи си мислеха, че ще стана адвокат, тъй като не спирах да говоря. Но като се замисля, моята баба е по-цапната в устата и разказва невероятни истории, от които дори и майка ми се изчервява понякога. Може би съм взел непринуденото си поведение и липсата на свенливост от нея.

- Кое е любимият ти комик?
- Рей Уилям Джонсън - той има близо 10 милиона последователи в "YouTube". Много ми допада и стила на водене на Елън Дедженеръс, защото поставя гостите си в необичайни за тях ситуации.

- Какъв друг тип предаване би правил?
- Бих станал водещ на формат с публика на живо, много танци и музика. Важно е да провокираш реакция у събеседника срещу теб, а това се постига като го изправиш пред предизвикателства и му зададеш въпроси, които най-малко би очаквал.

- За какво спорите с Милен Цветков?
- Напоследък ми се кара, че закъснявам за работа, а иначе постоянно намира кусури в репортажите ми. Трудно понасям критики, което ме накара да напусна три пъти предаването още в първия месец, след като започнах да работя за "Часът на Милен Цветков". Извън тези ситуации сме много близки с него и се бъзикаме на всякакви теми.

- Докъде би стигнал в името на провокацията?
- Почти до всякъде, само не и до убийство.

- Коя суперсила искаш да притежаваш?
- Да накарам всеки да се залива от смях само като ме види, а също и да мога да надничам тайно през дрехите на жените.

- Кое е слабото ти място?
- Липсата на търпение и това, че бързо се отказвам и губя интерес, ако не видя перспектива още от самото начало на дадено начинание.

- Какво би правил, ако утре ти се наложи да напуснеш телевизията?
- Бих продавал лайнери и самолети заради голямата комисионна, която ще вземам.

- Имаш ли някаква фобия?
- Освен от високо и от затворени пространства имам и фобия от бамя (изпада в бурен смях).

- Какво би изтрил от биографията си?
- Моментите, в които съм обидил близки хора.

- Извън работата какво обичаш да правиш?
- В общи линии съм домошар, но иначе предпочитам да излизам основно с жени, за което пък мъжката част от моите приятели все ми се сърдят, че ги пренебрегвам. Няма как така съм устроен - правя всичко в името на жените - те са моят стимул за живот.

- Къде ще празнуваш Нова година?
- Не правя никакви планове и така нещата винаги се получават по-забавно, когато не ги планираш предварително и не знаеш какво те очаква.

- Вземаш ли се насериозно?
- Почти никога, защото следвам максимата, че самоиронията е висша форма на интелект.

* Всички епизоди на "Класици" можете да видите тук и тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти