Ивет Лалова - нежната сила, с която се гордее цяла България

Ивет Лалова-Колио е българска лекоатлетка, състезаваща се в спринта на 60, 100 и 200 метра. Ивет е европейска шампионка на 100 метра за 2012 г., европейска шампионка в зала на 100 метра за 2012 г. и на 200 метра за 2005 г., национална рекордьорка на България на 100 метра и на 200 метра в зала.

Ивет Лалова се ражда на 18 май 1984 г. в София в семейството на спортисти. Баща ѝ – Мирослав Лалов е български спринтьор, а майка ѝ – Лиляна Петрунова е състезателка по многобой и настоящ личен кинезитерапевт.

Като малка Ивет се увлича по балета, но по-късно се занимава с плуване и гимнастика, а през 1996 г. се пренасочва към леката атлетика и започва да тренира при Константин Миланов.

Още в началото състезателката впечатлява всички с голямата си упоритост и отдаденост към спорта. В групата на Миланов всички са по-големи от нея, но това само я амбицира и семейството, виждайки всеотдайността ѝ, започва безрезервно да я подкрепя в изявите ѝ на пистата.

Първият успех на Ивет Лалова е четвъртото място на световното първенство за девойки през 2001 г. в Дебрецен, Унгария. Това само я амбицира и през 2003 г. на европейското първенство в Темпере, Финландия, вече е първа на 100 м. с резултат 11,14 сек и на 200 м. с 22,88 сек.

Междувременно завършва средното си образование със специалност „Издателски дейности и масови комуникации“.
На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа“ в Пловдив Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 сек. – нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона.

С това постижение тогава изравнява Ирина Привалова на 6-то място във вечната световна и на 2-то място във вечната европейска ранглиста.

През 2004 г. идват Олимпийските игри в Атина, на които Лалова остава 4-та на 100 м. и 5-та на 200 м. и доказва правото си на присъствие в световния елит. Освен това Ивет е избрана за най-красивата спортистка на Олимпиадата според класация на списанието "Шерн". Следващата 2005 г. започва успешно за лекоатлетката.

През март на европейското първенство в Мадрид Ивет става шампионка на 200 м. в зала с 22,91 с. – нов национален рекорд. След това през юни, същата година, Лалова печели турнира „Златният шпайк“ в Острава с време от 11,03 сек., с които излиза на 2-ро място в годишната ранглиста, но седмица по-късно, преди старт от веригата „Супер гран при“ в Атина, Ивет чупи бедрена кост на десния крак след сблъскване с друг лекоатлет по време на загрявката. Този инцидент я изважда от пистата за почти 2 години.

На 29 май 2007 г. Ивет се завръща на пистата след близо две-годишна пауза. Печели спринта на 100 метра на турнира "Артур Такач" в Белград, с което покрива норматива "А" за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. На олимпиадата в Пекин Лалова влиза в полуфиналите в бягането на 100 м., където завършва на 7-мо място.

През юли 2011 г. Лалова става първата европейка, регистрирала време под 11.00 секунди на 100 метра в последните шест години. Освен това тя държи първите три места за най-бързо бягане за годината на същата дистанция в Европа.

През 2011 г. Ивет записва и първата победа на български атлет в най-силната верига на IAAF - Диамантената лига, след като печели бягането на 100 метра в Осло, Норвегия. През същата година спортистката е избрана и за най-добра лекоатлетка на Балканския полуостров.

Следващият голям успех на Ивет е на европейското първенство в Хелзинки през 2012 г., на което нашата състезателка е първа в спринта на 100 метра с 11 секунди и 28 стотни. Постижението и е първата титла в късия спринт в историята на българската лека атлетика. 

На Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон Ивет се класира на 6-та позиция в бягането на 200 метра. През същата година печели отличието "Атлет на България" за рекорден 4-ти път. Отново през 2012 г. Лалова открива собствен спортен клуб в София - "Ивет Лалова Спринт Академи", в който предава опита си на млади таланти.

През 2014 г. на европейското първенство на 100 метра Ивет се класира на 5-то място, а на европейското в зала през 2015 г. на 60 м. отпада на полуфинала.

На Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016 г. Ивет Лалова бе удостоена с честта да бъде знаменосец на българската делегация по време на откриването на игрите на 5 август.

Само преди няколко дни, на 15 август, Ивет победи с лекота в дисциплината на 200 метра бягане и се класира за полуфиналите на Олимпиадата. Всички и пожелаваме успех!

Ивет Лалова е една от най-обичаните и уважавани български спортистки. Чаровната спринтьорка се нарежда сред най-талантливите в световния бранш, а успехите, които постига през годините я правят една от най-големите гордости на България. 

Още интересни статии, които да прочетете:

Неподражаемата Едит Пиаф

Стоянка Мутафова: истории за една жива легенда

Невена Коканова - "Първата дама на българското кино"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти