Историята на жената от най-известния плакат в света, който всички сме виждали

роузи
Снимка: Istock

Вяра Иванова

Най-вероятно поне веднъж сте попадали някъде на жълт ретро плакат, на който е изобразена жена със свита ръка и стиснат юмрук. Но малцина знаят коя е жената, която е вдъхновила този постер и каква точно е историята, която стои зад него.

Rosie the Riveter (в превод Роузи Нитовачката) е популярна американска културна икона, символизираща 6-те милиона жени, които работят в оръжейната индустрия на САЩ по време на Втората световна война, тъй като мъжете са на фронта. Тя се превръща в културен символ и признак на икономическа мощ.

През 1943 година Джей Хауърд Милър създава плаката „ Ние можем“ (We Can Do It!), който символизира силата на жената. Първоначалното му намерение не е да създава образа на Роузи Нитовачката, но с течение на годините той става известен под това име. 

След 80-те години на миналия век агитационната картинка се превърна в един от символите на военната епоха.

Жената, която стои зад образа на Роузи и чиято снимка е използвана като вдъхновение за плаката, е Наоми Паркър Фралей. Медиите съобщиха, че дамата е починала на 96-годишна възраст.

Тя е родена в Тусла, Оклахома. След японското нападение над Пърл Харбър, тя започва работа във военноморската база в Аламеда и е сред първите жени, които са работили там.

През 1942 година, тя позира за черно-бяла снимка, докато работи в базата, а малко по-късно снимката ще послужи за вдъхновение на Джей Хауърд Милър, който създава така познатия плакат с жената, показваща мускулите си и надписа "Ние можем".

През годините е имало множество спекулации кой е истинският образ зад жената от плаката, но през 2016 година професор от университета Seton Hall разкрива, че е именно Наоми Фралей. Джеймс Кимбъл публикува своите открития в журнала Rhetoric & Public Affairs, споделяйки, че снимката на Наоми по време на работа в базата е базата, върху която е направен мотивиращият постер.

Когато видях плаката за първи път си помислих, че тази жена прилича много на мен, но никой друг не го спомена и аз запазих мълчание. В последно време жените по света имат нужда от своите икони. Ако те мислят, че аз съм една от тях, не мога да бъда по-щастлива, споделя Роузи миналата година, когато стана ясно, че тя е музата, която стои зад популярния плакат.

През годините много медии и известни личности са се вдъхновявали от известния плакат и са го пресъздавали по различни поводи, включително престижното издание New Yorker и голяма звезда като певицата Бионсе.

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!

Прочетете още статии за вдъхновяващи жени:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти