През девет нощи в десетата… с Христо Петков: за тайните зад завесата и колко е важно хората да ти вярват

Продължаваме съвместната ни рубрика с инициативата Нощ на театрите, която през 2022 г. отбелязва своето първо десетилетие в България. Следващият неин посланик, с когото ви срещаме, е актьорът Христо Петков - прочетете какво споделя той за игрите с децата си, защо приказките винаги имат хубав край и какво се крие зад завесата.


Промени ли се твоята лична дефиниция за театър през последните 10 години?

Все повече си мисля, че по-важното нещо в театъра е някак да успееш, разбира се – през твоя герой, защото това е важно, не толкова да се занимаваш с някакви външни неща (как ще говориш, как ще ходиш…), а най-важно е хората да ти вярват. А за да ти вярват хората, трябва ти сам да си вярваш. А да си вярваш, означава някак да допуснеш, че това, което се случва на героя, се случва и на теб. Това не означава, че винаги ти си ти. Да допуснеш, че това, което се случва на героя ти, се случва и на теб, е начална позиция, от която тръгваш. И оттам-нататък можеш да си позволиш да ти се случат неща, които и ти самият не си очаквал.

Горе-долу това е дефиницията за театър и образ, която ми се е избистрила с годините. Въпросът е да можеш да допуснеш, че какъвто и да е героят, колкото и да е далечен от теб, трябва да намериш нещата, в които все пак се допирате един до друг и оттам да тръгнеш. След това може да се случат всякакви неща. Но според мен е невъзможно и на никого не вярвам, че „той се потапя в образа и това е един съвсем друг човек“ и нямат нищо общо. Няма как да стане – всички сме хора и оттам тръгваме.

Какво се промени в театъра за 10 години?

Театърът се променя, всичко се променя. В театъра с по-бавни темпове в нашата страна се случва промяната, но може би това не е лошо.

Как продължава „Имало едно време…“?

„Имало едно време…“ използвам единствено и само с децата си, когато заспиват. Имаме една игра, в която аз не мога да разкажа, ако по-голямо от двете ми деца не ми каже за какво трябва да е приказката. Освен това трябва да сме легнали, пред заспиване. Синът ми ме провокира: „Не знам, ти реши“, и аз му казвам „няма да стане“…

Краят на приказката какъв е?

Краят винаги е хубав, не може лош край на приказка. Абсурд. Никой няма да заспи.

Какво има зад завесата на сцената?

Зад завесата на сцената има черва. Така се изразяваме ние. Освен кабели, прожектори и всякакви неща, които не са направени затова публиката да ги вижда, има и всякакви други черва – това са взаимоотношения между актьори, хора зад кулисите, всеки се настройва по различен начин, някои хора се концентрират и са тихи, други се лигавят, за да си изкарат енергията, да се вкарат в някаква кондиция и да са готови. Има много интересни неща. Общо-взето почти всичко остава скрито, за да видим това, което е, когато се вдигне тази завеса.

Какво има през девет планини в десетата?

Винаги съм си мислил, че през девет планини в десетата има нещо много малко, защото като се каже „през девет планини в десета“, си представяш някакъв страшен път, на третата планина си вече много изморен, няма да можеш да стигнеш докрая, четвъртата-петата, това са реки, преплувания, катерене, инциденти, всякакви неща. И накрая отиваш и всъщност там стои нещо много малко.

А през девет Нощи в десетата?

Нещо много хубаво ще е, нещо много очаквано. През девет нощи, за да разбереш какво има в десетата, евентуално не спиш много, има някакво голямо очакване. Сигурно е нещо, свързано с някаква заря или някакво жестоко парти. Някаква страшна тайна се разкрива, защото с това свързвам Нощта. Тя носи някаква Тайна.

Приказката за Нощта е…

Можем да кажем така – ако трябва да има някаква приказка за Нощта, тя би била свързана с Деня и техните взаимоотношения. В Деня има слънце, в Нощта – звезди. В Деня има топлина, в Нощта – хлад. Като примерно можем да сложим и едно такова условие – „но не винаги“. Може би така се казва самата приказка – Но не винаги. 

Нощ на театрите jpg
Снимка: Нощ на театрите


Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята юбилейна десета година в България и на 19 ноември ще събере в едно вълнуващо събитие стотици съдържания в десетки български градове. Организаторите на Нощта се обединиха около посланието „През девет нощи в десетата“, защото „да пътува човек в нощта е страшно. Луната създава безброй пътеки. И повечето не водят никъде. Но в останалите нощта е скрила всичките си тайни, цялата си мъдрост. Да минем през девет Нощи ни научи на много неща. Най-вече, че по време на Нощта си е страшно… интересно и неповторимо.“

Цялата програма и всичко актуално следете в официалния сайт, във Фейсбук, Инстаграм и Viber Community-то на инициативата.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти