Edna дама на 65! Честит рожден ден на невероятната Мария Каварджикова

мария каварджикова
Снимка: NOVA

Днес своя 65-ти рожден ден чества талантливата актриса Мария Каварджикова, която е позната и обичана от зрителите на хитовия сериал "Откраднат живот", в който играе ролята на всеотдайната Евгения Генадиева.

Родена е на 2 ноември 1956 г. в град Крумовград. През 1978 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Надежда Сейкова. От 1978 до 1986 г. е актриса в Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник. От 1986 до 1990 г. е в театър „Сълза и смях“.

От 1991 г. работи в Народен театър „Иван Вазов“. Сред най-значимите ѝ роли са: Естър Франц в „Цената“ от Артър Милър, Васа във „Васа Железнова 1910“ от Максим Горки, Елмира в „Тартюф“ от Молиер, Алис Мор в „Човек за всички времена“ от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в „Есенна градина“ от Лилиан Хелман, Аркадина в „Чайка“ от Чехов, Василиса Карповна в „На дъното“ по Максим Горки и др.

мария каварджикова
Снимка: NOVA

Изиграла е над 50 роли в театъра и още толкова в киното. Текстът за моноспектакъла „Флобер“ е написан от Елин Рахнев специално за нея. Два пъти я отличават с театралната награда „Аскеер“ – за изпълненията ѝ в „Спускане от връх Морган“ и „Бившата мис на малкия град“.

Десетки са ролите ѝ и в киното. Знаков за нея филм е „Оркестър без име“ (1982), следват „Лавина“ (1982), „Куче в чекмедже“, сериала „Дом за нашите деца“ (1987), „Версенжеторикс“ (1999), „Една калория нежност“ (2003), „Госпожа Динозавър“ (2003). „Ако някой те обича“ (2010).

Има награда за главна женска роля на Съюза на артистите в България за ролята на Василиса Карповна в „На дъното“ от Максим Горки; „Аскеер“ за главна женска роля през 1996 г. в „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър в „Театър 199“; „Аскеер“ за главна женска роля през 1998 г. в „Бившата мис на малкия град“ от Мартин Макдона.

Най-култовите цитати от вечните български филми

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти