Джоан Роулинг - създателката на мечти, вълшебства и Хари Потър

Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в Йате, Англия в семейството на Питър Роулинг - инженер в "Ролс Ройс", и Ан Роулинг - научен техник. Джоан има и сестра, която е с две години по-малка от нея. По-късно добавя К-то в името си, защото има само две имена. То идва от Катлин, името на баба ѝ.

Детството ѝ не било прекрасно. Семейството не било заможно - майка ѝ страдала от множествена склероза, а с баща си дори не разговаряла. По-късно казва, че базиrа героинята Хармаяни Грейнджър на самата себе си като тинейджърка. В училище Роулинг не била отличничка, но била от по-умните деца.

След училище се опитва да влезе в Оксфорд, но резултатите ѝ не били достатъчно добри и не била приета. Вместо това се записва в Екзетър. Там нейни учители споделят, че отново не блестяла с нищо пред останалите. Джоан казва, че в този период е предпочитала да чете Толкин и да слуша музика, пред ученето.

След завършването си започва да работи като секретарка в Амнести интернешанъл през 88-ма.

Тогава с нейното гадже решават да се преместят в Манчестър, където започнала работа в Министерство на търговията. Малко по-късно през 90-та година, докато чакала на гарата влака си, ѝ хрумнала идеята за младо момче, което посещава училище за магьосници. Така се родил Хари Потър.

Тогава влакът закъснял с 4 часа, а веднага с прибирането си вкъщи започнала да пише. Малко по-късно през същата година умира майка ѝ. Това повлиява много на нея и на историята за Хари и я вдъхновява да пише много по-детайлно за родителите на Хари, защото знаела какво би чувствал той.

Малко по-късно се отзовава на обява във вестника за учителка по английски в Португалия, стяга си багажа и отива там. Вечер мислела историята за Потър, а денем я пишела под музикалния съпровод на Чейковски. Година и половина по-късно се запознава с Хорхе Арантес, с когото се женят и имат дъщеря - Джесика, която е родена пред 93-та. В края на същата година се развеждат, защото Хорхе я малтретирал, тя взима бебето и се местят в Единбург, Шотландия, където живеела сестра ѝ.

7 години след завършването си, Роулинг се е мислела за провал. Бракът ѝ не бил успешен, била без никакви пари, а отгоре на всичко имала и малко дете, за което да се грижи. Тогава е диагностицирана с клинична депресия и склонност за самоубийство.

Заболяването ѝ я вдъхновило за Дементорите, съществата, които изсмукват душита на хората, от третата книга. По това време тя и дъщеря ѝ оцелявали само на държавните помощи. Сама казва, че била максимално бедна, без да е бездомна.

Това обаче далеч не били единствените ѝ проблеми. Бившият ѝ съпруг Хорхе дошъл в Шотландия да я търси, тогава успява да изкара ограничителна заповед и той се върнал в Португалия.

През 1995 г. Роулинг завършва ръкописа си за Хари Потър и Философският камък на старата си пишеща машина. Изпраща го до 12 издателски къщи, но до една го отхвърлят.

Чак година по-късно издателството "Блуумсбъри" го одобрява, като ѝ дава авансов чек от 1500 паунда, но тогава я съветват да си намери обикновена работа, защото от детски книжки нямало да изкара много пари. През 97-ма получава субсидия от 8000 паунда, за да продължи писането си. По това време и за първи път се публикува книгата.

Тиражът е едва 1000 книги, като 500 от тях били разпратени по библиотеки.

Снимка: netinfo

В началото на 98-ма на аукцион са продадени правата за публикуване в САЩ, като победителят е трябвало да се раздели с 105 хил. долара, а при добрата новина Роулинг била абсолютно стъписана.

От тук нататък историята на жената, която едвам успява да нахрани детето си коренно се променя. Изнасят се от малкият си апартамент и си купуват къща.

До лятото на 2000 г. първите 3 книги от поредицата правят печалба от почти полови милиард долара. Само първият тираж на четвъртата книга е 5 милиона и 300 хил. копия, които се разпродават като топъл хляб. Петата книга продава почти 7 милиона копия за първите 24 часа от пускането си, като разбива всички световни рекорди за продажба на книги.

За добро Роулинг не слуша първия си издател, който я съветва да си намери обикновена работа. В момента богатството на Роулинг се равнява на над 1 милиард долара, което я прави по-богата дори от кралицата и една от най-богатите жени в света.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти