Джасинда Ардърн - премиерът на Нова Зеландия, който доказа, че и жените "имат топки"

Джасинда Ардърн
Снимка: Getty/Gulliver

Джасинда Ардърн е име, което трябва да запомните. Защото премиерът на Нова Зеландия променя историята и променя начина, по който жените стоят в политиката.

Ардърн израства в района на Уайкато, недалеч от „Хобитън“ - прочутата снимачна площадка на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“. Баща й е полицай, а майка й работи като кухненски помощник в училища. Баща ѝ е с мормонско вероизповедание. През 2005 г. Джасинда скъсва с църквата заради противоречията между мормонската позиция и нейните лични възгледи (по-специално подкрепата ѝ за гей-движението), и днес се самоопределя като агностик.

Джасинда Ардърн
Снимка: Getty/Gulliver

Ардърн изучава политическа комуникация в Университета на Уайкато в Хамилтън. Тя започва политическата си кариера на 17-годишна възраст и от самото начало не избягва трудните дебати. През 2008 г. е избрана за президент на Международния съюз на социалистическата младеж. На тази длъжност посещава различни страни, включително Алжир, Йордания, Израел и Китай. Паралелно започва депутатска дейност. През 2017 г. е избрана единодушно за заместник на лидера на Лейбъристката партия след оставката на Анет Кинг. В преддверието на парламентарните избори Ардерн оглавява партията. Въпреки отправените към нея агресивни лични нападки, често носещи оттенък на полова дискриминация, тя провежда динамична предизборна кампания.

През октомври 2017 г., на възраст 37 години, тя става най-младата жена в света, която заема поста на глава на правителство. Ардерн става третата в историята жена, станала премиер-министър на Нова Зеландия.

Джасинда Ардърн
Снимка: Getty/Gulliver

И така започва историята на една на пръв поглед крехка дама, която без капка страх застава начело на цяла държава. И до момента се справя доста успешно. Сънародниците ѝ я определят като земна, интелигентна, топла и много усмихната жена. Като "глътка свеж въздух" в политиката и държавните афери.

Джасинда сякаш постоянно печели уважението и възхищението на своите избиратели и то без да се старае. Просто е обикновен човек - като всички нас. Тя бе първият световен лидер, който дойде с бебето си на Годишната среща на световните лидери в ООН. Това се случи на 24 септември 2018г. По това време дъщеричката на Джасинда бе само на 3 месеца, а до нея в залата стоеше и съпругът ѝ Кларк Гейфорд, извстен новозеландски телевизионен водещ, който помагаше с бебето.

Джасинда Ардърн
Снимка: Getty/Gulliver

Решението да вземе със себе си бебето си е историческо за подобен тип форум (както и изобщо за политик), но самата Джасинда смята, че няма нищо странно или необичайно в това. "Беше най-практичното решение. Дъщеря ми винаги е близо до мен, когато имам срещи в Нова Зеландия, но не винаги камеритя в хващат. Гледам да бъда до нея винаги, когато е будна, трябва и да я кърмя. Такъв беше случаят и на срещата на лидерите в ООН".

Малката Неве дори получи и специална акредитация за събитието, на която пишеше "Първото бебе". "Иска ми се да бях снимал реакциите на делегатите, когато влязоха в залата и ни хванаха, докато сменяхме памперса на дъщеря ни", беше написал в социалните мрежи съпругът на Джасинда.

Джасинда Ардърн
Снимка: Getty/Gulliver

В свое интервю след тази случка, Джасинда сподели, че не е направила нищо толкова изключително.

"Аз не съм супер-жена, аз съм просто майка. Не трябва да се преструваме, че сме Жени Чудо, това само поражда едни изкуствени очаквания, които никоя от нас не може да покрие. Има дни, в които жонглирам с памперси, колички, документи и закони. Трудно е, но така трупам опит. Това се случва с абсолютно всички жени, които балансират между работата и личния живот, независимо от професиите си."

На въпроса кое е по-трудно - да си премиер или майка, Джасинда отговаря следното:

"Това са две напълно различни роли. Радостта, която ми носи майчинството е много по-различна от тази, която ми носи ролята на ми на премиер. Майчинството е като антидот за мен. В края на деня е много лесно да чувствам тежестта на цялата държава върху плещите си, но тогава виждам как дъщеря ми се смее насреща и всичко друго изчезва."

Джасинда Ардърн
Снимка: Getty/Gulliver

В същото интервю Джасинда споделя, че умее да се съмнява в себе си и далеч не смята, че е най-добрата майка, сестра, дъщеря, съпруга или приятелка. "Но посочете ми жена, която не изпитва всички тези чувства", завършва искрените си признания премиерът на Нова Зеландия.

Тя спечели уважението и аплодисментите на дамите по света и с още едно свое решение в подкрепа на жените, а именно предложението ѝ всички дамски хигиенни продукти като превръзки и тампони, да станат безплатни за всички училища в Нова Зеландия. Кампанията вече е започнала в най-нуждаещите се училища, където има ученици, идващи от по-бедни семейства, а целта е до 2021г. това да се случи във всички учебни заведения на територията на Нова Зеландия.

Джасинда Ардърн възхити не само на своите сънародници, но и хората по целия свят с начина, по който се справи и с пандемията от коронавирус. Преди броени дни, Ардърн обяви, че са успели да спрат коронавируса в Нова Зеландия. Островната държава е една от първите в света, която декларира, че новата болест е победена. 

Джасинда Ардърн
Снимка: Getty/Gulliver

"Уверени сме, че сме елиминирали предаването на вируса в Нова Зеландия засега, но елиминирането не е момент във времето, а продължително усилие. Почти сигурно ще видим нови случаи на заразяване тук и това не е знак, че сме се провалили, а е реалността на този вирус. Обаче ако и когато това се случи, трябва да сме сигурни, че сме готови и ние сме готови", заяви Ардърн.

Тя каза, че правителството ѝ ще се съсредоточи върху границите на страната, където мерките за изолация и карантина се запазват. Отпадат ограниченията за социално дистанциране и се възобновяват публичните и частните събития на открито. Търговията на дребно и хотелиерството, както и общественият транспорт възобновяват работа, също без социално дистанциране. В страната имаше 1154 заразени и 22-ма починали от новия коронавирус. Изминали са 17 дни от последния регистриран нов случай на заразяване в Нова Зеландия, а за този период са тествани 40 000 души. В момента там няма нито един активен случай на заразен с коронавирус.

Според есксперти положителният резултат е постигнат, защото Нова Зеландия въведе едни от най-строгите мерки за национална карантина още когато в страната имаше едва двайсетина случая. Беше разпоредено масово тестване и проследяване на хората, които са имали контакт със заразените. Отдалечеността на островите в комбинация с дисциплината на гражданите също допринесоха.

И не на последно място - тази жена не може да бъде уплашена от едно "нищо и никакво земетресение" с магнитуд от 5.8 по Рихтер. Трусът разтресе земята под краката на премиера по време на телевизионно интервю, но Джасинда остана все така усмихната и не показа да е особено изплашена от земетресението. "Има леко земетресение. Всичко е наред" - бе единственият коментар на Ардърн по време на труса. На видеото от интервюто се вижда как тя остава спокойна и усмихната през цялото време и дори се шегува със ситуацията.

Вижте видео от случката долу:

Памперси, земетресения, срещи на ООН, световни пандемии - дотук Джасинда Ардърн жонглира успешно с всички тези неща и дори не определя себе си като Жената Чудо. Тя им почти идеален образ и имидж на политик, което прави всички погледи насочни още по-зорко към нея. Тя е политик, който смята, че в управелнеието на една държава емпатията е също толкова важна, колкото и влиянието. И не се страхува да бъде, както сама се определя, "странното чувствително цвете" в политиката. Предстои да видим до къде ще я изведе този подход. Едно е сигурно - тя е глобална сензация, която може да извоюва промяна, където е нужно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти