Джанет Бейкър – сладкият, но и трънлив път на edna велика жена в света на операта

EON
Снимка: Getty | iStock

Джанет Бейкър е английска певица. Родена е на 21 август 1933 г. в Хатфилд, Йоркшър. Когато е едва на 20, заминава за Лондон, за да учи пеене, и три години по-късно дебютира в операта. През следващите десетилетия се налага като един от водещите мецосопрани в света. Интересната история на своя живот и на сладкия, но и трънлив път на велик музикант Бейкър разказва в документалния филм „Janet Bayker in Her Own Words”, излъчван у нас в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON.
 
Името на голямата певица най-често се свързва с ранната италианска опера и произведенията на композитора Бенджамин Бритън. Тя е известна и като концертен изпълнител, като представя предимно творби на Густав Малер и Едуард Елгар. Работи активно до началото на 80-те години, след което се оттегля от обществения живот.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

В „Janet Bayker in Her Own Words”- първият документален филм за Бейкър от близо четири десетилетия насам, една от най-великите класически певици на Великобритания за 20 век говори по-открито и емоционално от всякога за кариерата и живота си. Разкрива какви са „клопките” на изпълненията пред публика, за твърдостта и нежността, с които ги е преодолявала. Филмът разкрива как и защо класическата музика действа затрогващо на хората, а големи творци като Джойс Дидонато, Реймънд Лепард, Андре Превин и Имоджен Купър слушат как пее и говорят за нейните гениални моменти. Документалната лента поставя музиката в контекста на по-широките универсални теми за старостта, любовта и загубата.

Бейкър е носител на Ордена на Британската империя от 1970 г., а шест години по-късно е обявена и за Дама-командор.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти