Днес честваме рождения ден на една велика жена - Мария Кюри

Маня, както с обич я наричат родителите й, е петото дете в задружното им семейство. Родена е във Варшава на 7 ноември 1867 година. Уникалните способности на момиченцето удивяват близките и познатите на фамилията още от най-ранната му възраст.

Притежава феноменална памет и необуздана жажда за знания. На 4-годишна възраст, неочаквано за всички около нея, Маня се научава да срича – следейки как учи уроците си шестгодишната й сестричка и запомняйки заедно с нея буквите.

Никой обаче не предполага, че дъщерята на многодетния учител по физика Владислав Склодовски Мария ще стане директор на Института по радий, професор в Сорбоната, двукратен нобелов лауреат и ще бъде един от знаменитите учени, извършили истински преврат в световната наука. 

Но преди всичко това на гениалната първа дама на физиката й се налага да преживее унизителна бедност и глад, да преживее мъчителни лишения, да загуби и отново да върне вярата си в истинската любов.

След неуспешен любовен романс с много по-богат от нея мъж и загуба на някои от нйа-близките си хора, Мария заминава за Сорбоната и там се запознава със своята най-голяма и вечна любов - физикът Пиер Кюри. Те стават семейство и имат две деца, а междувременно трупат открития и признания за своята работа.

През 1898 година семейство Кюри открива полония и радия, изследва радиоактивните излъчвания и въвежда термина „радиоактивност”. За постижения в областта на изследването на радиоактивността през 1903 г. съпрузите получават Нобелова награда по физика, стават световно признати, а Пиер е назначен за шеф на катедрата по физика в Сорбоната.

За нещастие съпругът ѝ загива в автомобилна катастрофа, а в отчаянието си, Мария се отдава изцяло на работата си, която в крайна сметка я убива - в буквалния смисъл на думата. 

Мария умира през 1934 година, явно от лъчева болест – макар тогава тази диагноза да е непозната за лекарите.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент