Диана Найденова: "В личния си живот съм много различна от строгата препитваща жена, която хората виждат на екрана"

диана найденова
Снимка: Личен архив

Всички я познаваме като журналист с богат опит, който не се бои да задава въпроси и очаква искрени отговори. Тя отново "кара направо" със своите събеседници всяка събота след централната емисия новини на NOVA, а неподражаемият ѝ стил не може да бъде сбъркан. Тя е Диана Найденова и днес си говорим с нея по женски за живота извън работата, за любимите ѝ хора и за интервютата, които би искала да направи.

Какви бяха предизвикателствата пред теб при завръщането ти на екран? Все пак изминаха няколко години, в които „Карай направо“ не беше в ефир, а това е една доста динамична среда, която търпи непрестанни промени?

Разбира се, че изпитвах притеснение след 4-годишното ми отсъствие от динамичния медиен режим на работа. Но през всички тези месеци не съм спирала ежеминутно да се интересувам от случващото се както в медиите ,така и в обществено политическия живот. Аз съм журналист, не просто обичам, обожавам професията си и не мога дори да си представя да живея интригуваща се от собствените си проблеми, след като повече от 20 години първо по важност за мен е да работя и мисля по начин, по който да съм в услуга на зритетелския, обществения интерес! Дори и след време, когато няма да съм част от активната журналистика, ще продължа да се вълнувам от случващото се около мен по същия начин, по който го правя и днес.

диана найденова
Снимка: Личен архив

Има ли въпрос, който не би задала и защо? А има ли отговор, който не би искала да научиш?

Нямам притеснения да задавам въпросите, който вълнуват обикновения човек, защото вярвам, че няма неудобни въпроси към овластените хора.

А колкото до въпроса, чийто отговор не искам да получа, това разбира се е онзи, който противоречи на обществения интерес, който застрашава правата на хората и не дай Боже в ситуация като днешната пандемия е свързан с рискове за здравето и живота на мнозина българи.

диана найденова
Снимка: Личен архив

Влияе ли кариерата на личния ти живот и как успяваш да намериш крехкия баланс между двете? 

Станах майка на прекрасно момиченце, когато бях на 30 години и отдавна работех активно като журналист. Моето дете беше с мен, в утробата ми, докато правех репортажите си от НС, а след като родих се върнах в ефира на Дарик, когато Боряна беше едва на 4 месеца. Продължих да кърмя докато тя навърши 10 месеца. Не съм спирала за миг да бъда майка, дори когато съм организирала най- острите и напрегнати дискусии в "Челюсти ".

Дъщеря ми от мъничка е до мен , когато гледам новини или подготвям предаванията си, но след това заедно се пренасяме в света на любимите ни анимационни филми и игри! Съпругът ми е човек, който не заради мен а по- скоро като мен се вълнува от заобикалящия ни свят и проблемите в него! Той е изключително духовит и позитивен и често в напрегнати моменти, когато имам трудности около подготовката на снимките за "Карай направо " той се шегува, разсмива ме и ме кара да се чувствам разбирана и подкрепяна.

диана найденова
Снимка: Личен архив

Освен в професионалния живот, караш ли направо и в личните си взаимоотношения? Има ли твой близък човек, на който понякога позволяваш „да ти се качи на главата“?

В личния си живот аз съм много различна от строгата препитваща жена, която хората виждат на екрана! Обичам спокойствоето, киното, разходките в парка и тишината. Държа на приятелите си и да, разбира се, че не рядко "ми се качват" на главата. Харесва ми да помагам на хората и се случва да злоупотребяват с това! Но аз вярвам, че прошката най- силно ни приближава до Бог и не се сърдя. Бързо ми минава!

Мъжът ти съветва ли те понякога за интервютата и работата или не се бърка в професионалния ти живот?

Да се бърка- не , но често се допитвам до него - кое му се струва интересно, кой би бил по- актуален събеседник по темата, по която работя! Както вече казах съпругът ми е човек, за когото света извън вратата на дома ни е също толкова важен, както живота в нашата си крепост.

диана найденова
Снимка: Личен архив

А дъщеря ти как приема факта, че майка й е водеща и то в национален ефир? Има ли желание един ден да последва твоя пример?

Тя не е от децата, който се вълнуват от това, че хората ме разпознават и спират по улиците, дори преди да се върна на екран не споделяше със съученици и учители, че майка ѝ е онази жена от телевизора, която притиска политиците с въпроси, докато не получи премълчавания отговор! Дори баща ѝ ходи на родителските срещи, за да не влияе по никаъв начин моята популярност на отношенията ѝ с учители или съученици! А колкото до журналистиката - категорично това няма да е професионалният ѝ избор. Тя мечтае да стане учител по география.

диана найденова
Снимка: Личен архив

Има ли човек, който мечтаеш да интервюираш? На българско или пък на световно ниво?

О,да ... Би ми било интересно да разговарям с Владимир Путин, с Ворис Джонсън, Ангела Меркел, а интервю с Папа Франциск най- вече , но и разговори с Виктор Орбан и Реджеп Тайп Ердоган също не бих отказала.

През месец март предизвикваме читателките на Edna.bg да ни разказват за дамите, които ги вдъхновяват най-много. Кои са жените в твоя живот, които са разпалват искрата на вдъхновението у теб?

Много са! От "безименни " жени, който се изправят срещу забраните в държави от Арабския свят, през миловидните баби , който живеят в безлюдни селца у нас и се усмихват на трудностите, до жени като Лейди Даяна, Майка Тереза и Маргарет Тачър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти