Честит рожден ден на Робърт Редфорд: актьорът става на 85 години!

робърт ретфорд
Снимка: Getty/Gulliver

Чарлз Робърт Редфорд-мл. е роден на 18 август 1936 г. в Санта Моника, Калифорния, САЩ.

Баща му е счетоводител в Standard Oil, майка му умира през 1955 г.- годината, която се той завършва училище. Като тийнейджър създава проблеми, даже губи бейзболната си стипендия за университета в Колорадо, заради пиянски изпълнения.

Посещава за кратко арт-училището Прат, по-късно се подвизава като художник в Европа, накрая пристига в Ню Йорк и се записва в Академията за драматични изкуства.

>>> Вижте нашата специална галерия, посветена на рождения ден на актьора >>>

робърт ретфорд
Снимка: Getty/Gulliver

През 1958 г.се жени да Лола ван Вагенен, която му ражда четири деца. Най-големият - Скот, умира малко след раждането си от SIDS, дъщеря му Шона е художник, синът му Джеймс е сценарист, а Ейми е актриса.

Редфорд прави своето прохождане в телевизията в епизод на сериала „Maverick” през 1960 г., две години по-късно се снима за първи път в киното във филма „War Hunt” (1962). Филмът е дебют и за още един мъж, кой ще се превърне в един от най-известните режисьори на своето време - Сидни Полак.

През 1965 г. Редфорд участва в „Inside Daisy Clover” с Натали Ууд и Кристофър Плъмър. На следващата година се снима при Артър Пен в „Преследването” с Марлон Брандо и Джейн Фонда. През 1966-та за първи път се снима при Сидни Полак  в „This Property Is Condemned” с Чарлз Бронсън и Натали Ууд. Лентата е по пиеса на Тенеси Уилямс, сценарист е Франсис Форд Копола.

робърт ретфорд
Снимка: Getty/Gulliver

Следващата продукция, в която се снима русият чаровник е „Боси в парка” по текст на Нийл Саймън. Започва най-силното десетилетие в кариерата на Редфорд. През 1969-та идва и първият голям успех с „Буч Касиди и Сънданс Кид”, в който си партнират с Пол Нюман. През 1972 г. се снима в „Джеремая Джонсън”, а на следващата участва в „Такива каквито бяхме” (1973) с Барбра Стрейзанд и „Ужилването” (1973) с Пол Нюман – за тази роля получава и първата си номинация за „Оскар”.

През 1974 г. играе с Миа Фароу в една от най-известните екранизации на Франсис Скот Фицджералд – „Великият Гетсби”. Четвъртият филм на тандема Полак - Редфорд се казва „Трите дни на кондора” (1975), където играят още Фей Дънауей, Клиф Робъртсън, Макс фон Сюдов и др. Идва 1976 г. и „Цялото президентско войнство”, в който с Дъстин Хофман се заравят в аферата „Уотъргейт” под режисьорския поглед на Алън Пакула. През 1977-ма Редфорд се снима във военния „The Bridge Too Far” заедно с Шон Конъри, Майкъл Кейн, Джеймс Каан и др. 

робърт ретфорд
Снимка: Getty/Gulliver

Пореден  филм под режисурата на Сидни „The Electric Horseman” (1979) отново с Джейн Фонда. През 1980 г. дебютира като режисьор с „Обикновени хора” и получава „Оскар” за режисура. Четири години по-късно Редфорд става част от проекта на Бари Левинсън „The Natural” с Глен Клоуз, Ким Бейсингър и Барбара Хърши. През 1985-та заедно с Мерил Стрийп се снима в една от най-хубавите любовни истории снимани някога  -„Отвъд Африка” по романа на Карен Бликсен.

Последната обща работа между Сидни и Робърт е „Хавана” (1990). През 1992 г. се снима в „Sneakers” и  режисира „Там тече река” с още прохождащия в Холивуд Брад Пит. Със следващите три заглавия Редфорд успява окончателно да превземе дамските сърца. Това са „Неприлично предложение” (1992), „Поверително и лично” (1996) и „Повелителят на конете” (1998), в които той обича съответно Деми Мур, Мишел Пфайфър и Кристин Скот Томас.

робърт ретфорд
Снимка: Getty/Gulliver

Междувременно докато  рови в женската душа, снима и най-добрия си филм „Телевизионно състезание” (1994). Лентата получава номинации от Американската академия за режисура и най-добър филм. Шест години по-късно Робърт Редфорд отново сяда на режисьорския стол за да снима „Легенда за Багър Ванс” с красивата Чарлийз Терън. Следват няколко трилъра „Последният замък” (2001), „Шпионски игри” (2001) и „Катарзис” (2004). През 2005-та  Редфорд се снима в драматичния „Неизживян живот” на Ласе Халстрьом, заедно с Морган Фрийман и Дженифър Лопес.

През 2007-ма застава пред и зад камерата на „Офицери и пешки”, в който му помагат Мерил Стрийп, Том Круз, Майкъл Пеня, Питър Бърг и др. През 2018 г. Робърт Редфорд обявява, че се оттегля от седмото изкуство. Последният филм от неговата 50-годишна актьорска кариера е „Старецът и оръжието“, където той играе главната роля на обирджия, който успява да избегне затвора въпреки многото си кражби в продължение на 60 години.

>>> Вижте нашата специална галерия, посветена на рождения ден на актьора >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти