Честит рожден ден на легендата Уди Алън, който днес става на 87!

По принцип историите ни започват от раждането на дадена личност, но всеки истински фен на Уди Алън би разбрал защо този път няма да го направим.

Уди Алън е интересна личност - той е сценарист, режисьор, актьор, продуцент и дори композитор на филмите си.

За последните няколко години най-големите филми, които прави, са "Ирационален човек" от 2015, драма с участието на Ема Стоун, и "Магия в полунощ", отново с участиено на Ема и Колин Фърт. През 2019 година се завръща с "Дъждовен ден в Ню Йорк".

уди алън
Снимка: Getty/Gulliver

В началото на хилядолетието прави филми като "Мач Пойнт", "Вики, Кристина, Барселона" и "Полунощ в Париж", за който печели Оскар за най-добър сценарий през 2012.

През 90-те, Алън игнорира Холивуд и в по-голяма част от времето си продуцира нискобюджетни филми.

През 1987-ма му се ражда биологично дете от акстрисата Мия Фароу. Същата година двамата осиновяват още две деца - дъщеря му Дилън и сина му Мойсей.

Предната година печели втория си Оскар, за филма "Хана и нейните сестри". 

С Мия се запознава точно пет години по-рано, през 1982-ра, по време на снимките на "Секскомедия в лятна нощ". 

Преди това, през 1979-та прави филма "Манхатън", заснет в Ню Йорк - любимият град на Уди. Там се развива действието в повечето от филмите му.

Само две години преди това прави големия си пробив - през 1977-ма с филма "Ани Хол", в който участва Даян Кийтън. Уди e имал връзка с Кийтън още преди заснемането на филма. Филмът печели цели четири награди Оскар. 

уди алън
Снимка: Getty/Gulliver

Преди легендарния си пробив, Уди пише кратка проза, която често се публикува в Ню Йорк Таймс, и е направил няколко добри, но недооценени филма.

Прави дебюта си като режисьор през 1966-та с филма "Какво става, Тайгър Лили?"

Преди това се занимава със стенд-ъп комедия. Бил е популярна личност из комедийните клубове на Ню Йорк.

А преди да се захване с комедия е бил сценарист в телевизонното предаване "Твоето Шоу на Шоутата". Работата там обаче бързо му омръзва, въпреки че печели награда Еми за нея.

уди алън
Снимка: Getty/Gulliver

Учи в "Университета на Ню Йорк", но бива скъсан по продуциране на филми и обезкуражен се отказва.

Когато е на 17 години, се прекръства на Хейууд Алън. Когато се ражда през 1935 година в Бруклин, името му е Алън Стюърт Конигсберг. Семейството му е било еврейско, от средната класа - точно то му дава идеи с писането на монолози и изпълняването на стенд-ъп комедия още докато е в гимназията.

Честит рожден ден, Уди! Дано още дълги години ни радваш, защото ти си може би последният homo universale от ранга на Чаплин и Фелини!

Цитати от Уди Алън

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти