Любопитно за Уди Алън

Любопитно за Уди Алън
Снимка: Getty/Images

Един от най-емблематичните режисьори на нашето време, Уди Алън днес става на 78 години.

По време на забележителната си кариера култовият режисьор пише скечове за "The Tonight Show" преди да създаде превърнали се в класика филми, удостоени с "Оскар".

Режисьорът ветеран, актьор и комик си спечели място във филмовата история като един от най-плодовитите режисьори на нашето време. През последните три десетилетия той е заснемал и пускал на екран по един филм на година.

И в момента Алън не проявява никакви признаци за намаляване на темпото.

Най-новият му филм "Magic in the Moonlight" се очаква да излезе догодина. Алън отново е сценарист, режисьор и продуцент. Снимките му вече започнаха в Южна Франция, а в главните роли ще видим Колин Фърт и Ема Стоун.

Преди дни режисьорът заяви, че не се надява "Magic in the Moonlight" да повтори успеха на последната му лента, заснета във Франция. "Полунощ в Париж", в който участваха Оуен Уилсън и Рейчъл МакАдамс и който постигна приходи от 151 милиона долара в световния бокс офис, когато излезе на екран през 2011 г.

Лентата донесе на режисьора "Оскар" за най-добър оригинален сценарий.

Новият филм на Алън, който българската публика видя първо на Киномания 2013 – "Син жасмин" с Кейт Бланшет (Blue Jasmine), също ще се надпреварва за Оскар, той е част от европейската му поредица "Вики, Кристина и Барселона", "Полунощ в Париж" и "На Рим с любов", макар че действието не се развива в Европа.

Ето и някои интересни факти за легендарния режисьор:

- Истинското му име е Алън Стюарт Кьонигсберг и е роден в Ню Йорк. Артистичният си псевдоним заема от кларнетиста Уди Херман.

- Той учи кино в Нюйоркския университет, но е изхвърлен след първата си година.

- Алън навлиза в шоубизнеса още като тийнейджър, на 19 години той пише сценарии за редица телевизионни шоута, сред които Candid Camera, The Ed Sullivan Show и The Tonight Show.

- Има три награди "Оскар" и е бил номиниран над 21 пъти, той има най-много номинации за "Оскар" за сценарий от който и да било друг писател.

- Алън има романтични връзки с музите си Даян Кийтън и Миа Фароу и е бил женен веднъж за актрисата Луиз Ласер

- Той е най-острият си критик и отказва да гледа филмите си, след като излязат на екран, въпреки че определи лентата си от 2005 г. "Мач Пойнт" с участието на Скарлет Йохансон и Джонатан Рис Майерс като най-добрия си филм.

- Статуя в цял размер на Алън се намира в любимия му испански град Овиедо. Той заснема там филма си от 2008 година "Вики, Кристина, Барселона".

- Джазът е една от най-големите страсти на Алън, той свири на кларнет още от дете и сега всяка седмица се изявява в Карлайл хотел в Манхатън.

- Алън озвучава мравката Z в едноименния филм.

- Почитател е на баскетболния отбор Ню Йорк Никс, има билет за целия сезон, както и четири места на предните редове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти