Честит рожден ден на Георги Мамалев - един от най-големите любимци на българския театър!

Един от най-големите любимци от българската сцена – Георги Анастасов Мамалев, се ражда в село Мамарчево на 5 август през 1952.

Днес актьорът навършва 70 години!

Завършва актьорско майсторство през 1977 година във ВИТИЗ, в класа на Енчо Халачев.

Още преди това, обаче, прави своя дебют в киното. Цели 4 години, през 73-та, с филма „Като песен“, където играе ролята на Илийката.

Оттогава е участвал в над 25 филма, а сред последние заглавия е „Летете с Росинант“ - комедиен мюзикъл, разказващ историята на българска оперна трупа, която пътува из Европа в раздрънкания си автобус, копродукцията между Израел и България „Българска рапсодия“ (която носи и алтернативното заглавие „Пътят към Коста дел Маресме“) и комедията „Летовници“.

Най-култовите цитати от вечните български филми

А ако превъртим лентата назад и отново се върнем през 77-ма година, ще забележим, че завършвайки ВИТИЗ, Мамалев започва да играе и в Народния театър „Иван Вазов“ . В колко точно пиеси е радвал българската аудитория не мога да ви кажа, защото не мога да броя до толкова...

Мамалев е доста известен и с участието си в популярния проект „Клуб НЛО“, който създава заедно с Павел Поппандов и Велко Кънев.

► Георги Мамалев: „Животът звучи по друг начин, когато си млад. Мирисът на въздуха е съвършено друг“

През 2002 г. Мамалев отбеляза юбилея си с моноспектакъла „Разбираш ли ме правилно?“. През 2005 г. води за кратко предаването „Свободно с Мамалев“, а през 2008 г. участва в шоуто Dancing stars.

Мамалев е носител на най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век“- огърлие, като една от най-големите звезди на Народния театър и по случай 40-годишния юбилей от излизането му на сцена за първи път.

Георги Мамалев
Снимка: Атанас Кънчев

По този светъл повод можем да му пожелаем поне още 40 години да ни радва от сцената, както казва той сам по случая:

„Да играя на сцената на Народния театър беше детската ми мечта, и сега смело мога да кажа, че тя вече е реалност. Дайте ми още 40 години тук, и ще съм най-щастливият човек, който ще е докоснал съвършенството.”

През 2018 г. излезе книгата му „Усмихни се, човече!“, в която актьорът разказва весели случки от годините си в училище, казарма, работата му като метереолог и главен градинар преди да покори сцената и екрана.

Георги Мамалев
Снимка: НФЦ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти