Александра Гърдева специално за Edna: „Не позволявайте на манипулаторите да ви докоснат емоционално“ (втора част)

александра гърдева
Снимка: Личен архив

Както ви обещахме, ето го и продължението на разговора ни с прекрасната Александра Гърдева. Можете да си припомните първа част тук: 

► Александра Гърдева специално за Edna: „Благодаря на всички, които застанаха зад мен“

Как обясняваш професията си на хората, които не са запознати с това, което правиш?

Всеки път, когато ме попитат какво точно е хипноза и как помага тя на човека, отговарям, че хипнотерапията помага на подсъзнанието, а подсъзнанието гради нашето днес. Затова за мен хипнотерапията е изключително добър метод да се работи със състоянията, в които изпадамe на подсъзнателно ниво.

Има ли хора, които не могат да бъдат хипнотизирани?

Според мен има много рационални хора, които доста по-трудно могат да бъдат хипнотизирани, но това не е невъзможно, защото да не забравяме, че хипнозата е състояние на човека, в което той изпада в 12 до 14 пъти дневно, и то съвсем несъзнателно. А това, което аз правя като хипнотерапевт, е да му помогна чрез метод, който съм научила, да влезе в това собствено негово състояние. 

Всички знаем, че успешните хора, които не се страхуват да отстояват ценностите си, бързо си печелят недоброжелатели. Уж е лесно да се дистанцираме от тях и просто да не им обръщаме внимание, но невинаги имаме този избор. Как да се предпазим от „отровата“ на токсичните хора, когато сме принудени да споделяме обща среда с тях?

Винаги много съм се възхищавала на духа на хората, които застават зад ценностната си система, но знам от личен опит, че има хора с изключително силна ценностна система, която обаче невинаги могат да отстояват. Тогава животът им наистина се изпълва с повече токсични хора.

За мен най-добрият начин да се справим с токсичните хора в работата (понякога, за съжаление, се случва да ги имаме дори в семейството си), е да не приемаме нищо лично. Много добре трябва да знаем какво се опитват да направят, че това няма нищо общо с нас и да ги контраманипулираме.

Неведнъж съм споменавала една прекрасна книга, която се казва „Манипулаторите са сред нас“. В нея има около 2-3 страници с примери как да контраманипулираме, когато се опитват да ни манипулират. Това изключително много помага да защитим себе си в ситуации, в които ние не можем да кажем: „Аз не искам да комуникирам с теб, защото ти се опитваш да ме манипулираш“, а просто да го контраманипулираме. 

Когато контраманипулираш един манипулатор, той не може да реагира. Той директно спира да се занимава с теб. И така проблемът с токсичните хора отпада.

И нещо много важно: не трябва да им позволяваме да ни докоснат емоционално. Защото когато ни докоснат емоционално, ние регираме емоционално и по този начин те излизат прави, защото в повечето случаи манипулаторът се опитва да те изкара виновен за всичко, и когато ние реагираме на неговата манипулация, той има оръжие срещу нас – „Ето, виж, аз съм прав.“

И като за финал, какъв съвет би дала на дамите, които все още търсят себе си и не знаят как да опитомят своята женска енергия?

На дамите, които все още търсят себе си, разгръщане на потенциалите, на женската си енергия, ще кажа само:

Не се отказвайте, пробвайте, намерете вашата практика.

Аз, преди да стигна до моята, до себе си, съм изпробвала много неща. Пробвала съм дишания, хипнози, всичко. Всичко, което някой някога ми е препоръчвал. За да можеш да намериш себе си, трябва да пробваш. Не да се задълбаваш в едно нещо, а да пробваш много и да усетиш къде е твоето, кое е нещото, което ти помага да приемеш себе си такава, каквато си.

Защото няма по-голям мир от това да знаеш, че не си перфектен, да се приемеш с лошите и с добрите си страни. Това ти носи мир. Когато приемеш себе си, приемаш и другите хора. 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти